Odrůdy révy vinné – V

Réva vinná a zejména její původní volně rostoucí poddruh réva vinná lesní vytvořily v průběhu posledních 3.000 let tisíce odrůd vinné révy. Zejména v dřívějších dobách vznikaly především samovolným křížením, v současné době převládá šlechtění. V tomto přehledu se zaměříme zejména na moštové odrůdy révy vinné, které jsou určeny především pro výrobu moštu a vína, Moštové odrůdy se dále dělí na odrůdy určené pro výrobu bílých vín (jde o bílé a červené odrůdy) a na odrůdy určené k výrobě červených vín (jde o modré odrůdy).

Veltlínské červené rané

Veltlínské červené rané je starobylá odrůda révy vinné neznámého původu používající se k výrobě bílých vín. Vznikla pravděpodobně křížením odrůd Sylvánské zelené x Veltlínské červené. Odrůda není příliš odolná vůči mrazům a houbovitým chorobám a nevyžaduje náročnost na samotnou půdu. Sklizeň ůrody probíha brzy, cca od první poloviny září. Víno Veltlínské červené rané má zlatožlutou barvu, středně plnou a harmonickou chuť a nízký obsah kyselin s nádechem fialek, černého bezu, tropického ovoce, skořice či karamelu. Víno Veltlínské červené rané je ideální ke studeným předkrmům, uzeným rybám či kozím nebo ovčím sýrům. Teplota vhodná k podávání je v rozmezí mezi 8° – 12°C.

Veltlínské zelené

Veltlínské zelené (Gruner Veltliner) je starobylá odrůda vinné révy pocházející pravděpodobně z Rakouska, používaná na výrobu bílého vína. Veltlín, jak je u nás lidově navýván, má zelenou až zelenožlutou barvu, je odolný proti mrazíkům a méně odolný vůči houbovitým chorobám. Odrůda Veltlínské zelené se sklízí poměrně pozdě (cca od poloviny řijna), vyznačuje se svěží chuťí se středně plnými a ovocnými tóny s vyšší koncentrací vyvážených kyselin. Vhodné pokrmy k párování s vínem jsou studené předkrmy či různé druhy mas při ideální teplotě v rozmezí 9 – 11 °C.

Vernaccia

Vernaccia je bílá odrůda vinné révy pěstovaná v Itálii, především na jihozápadě Florencie. Vhodné konzumovat k pokrmům z italské kuchyně.

Vertzami

Vertzami je vzácná odrůda červené vinné révy pocházející ze západního Řecka. Víno ma velmi intenzivní vůni a chuť s velmi individuálním charakterem. Používá se na výrobu suchých červených vín a vyznačuje se vysokou úrovní tříslovin, vysokou kyselostí a chutí po skořici či jahodovém aroma podpořené vyváženou kyselinkou. Vhodné pokrmy k vínu Vertzami jsou těstoviny a sladké brambory.

Vespaiolo

Vespaiolo je odrůda vinné révy používající se na výrobu bílých vín především ve vinařské oblasti Veneto nacházející se na severovýchodu Itálie. Vyznačuje se vyšším obsahem kyselin a hladiny cukru a je tak ideální k výrobě sladkých vín.

Vespolina

Vespolina je název pro červenou odrůdu vinné révy pocházející z Itálie. Odrůda je pěstována převážně v oblastech Colline, Novaresi, Gattinara, Piedmont a Lombardie. Jedná se o velmi výnosnou odrůdu, která se používá na výrobu mladých červených vín s chuťí připomínájící rozkvetlé květiny, houby a zelený čaj. Ideální je víno Vespolina konzumovat s pečeným masem, lilkem či grilovanou kachnou.

Vidadillo

Vidadillo (Crespiello, jak je znám z dřívějška) je starobylá a téměř vyhynutá odrůda pocházející ze Španělska, používající se na výrobu červeného vína. V současné době víno Vidadillo produkují pouze dvě vinice, Bodega Vinae Mureri a Viñedos y Bodegas Pablo. Chuť připomíná červené ovoce, fialky či lékořici a produkuje větší bobule s tlustší kůží a granátové barvy. Víno se rovněž vyznačuje vyšší koncentrací tříslovin. Ideální je víno Vidadillo podávat k jehněčímu masu či karbanátkům.

Vidal

Vidal je otužilý hybrid z hroznů vinné révy pěstovaný v Kanadě a na severovýchodě USA. Používá se převážně na výrobu ledového vína.

Vidiano

Vidiano je starobylá vinná réva pocházející z řeckého ostrova Kréta, nacházející se ve východním středomoří. Vína se vyznačují jemnou kyselinkou a relativně širokým spektrem ovocných chuťí – citrusové plody, mango, broskve či jablka.

Vien de Nus

Vien de Nus patří mezi extrémně vzácné odrůdy červeného vína pěstované ve Valle d’Aosta, nacházející se v severozápadní Itálii. Vien de Nus má intenzivní granátovou barvu a chuť připomínající třešně. Ideální pokrmy k vínu Vien de Nus jsou pokrmy z hovězího masa či kozí sýry.

Vijariego Blanco

Vijariego Blanco se řadí mezi vzácné odrůdy vinné révy pěstující se převážně na ostrovech El Hierro a Tenerife. Používá se na výrobu suchých bílých vín s chutí připomínající zelená jablka, hrušky a citrusové plody.

Vijariego Negro

Vijariego Negro je nepříliš známá odrůda vinné révy pocházející ze Španělska, rovněž pěstovaná ve velmi malém množství na ostrovech El Hierro a Tenerife. Jedná se poměrně o vysoce výnosnou a odolnou odrůdu používající se na výrobu červeného vína. Víno připomíná chuť fíků a ostružin a je idealní k přílohám jako jsou brambory či kořenová zelenina.

Vilana

Vilana je bílá odrůda vinné révy pěstovaná zvláště na ostrově Kréta v Řecku. Plody Vilana mají světle žlutou až zelenou barvu a jsou pěstovány na vinicích s vyšší nadmořskou polohou. Mezi doporučené pokrmy k vínu Vilana se řadí kuřecí maso, guláš nebo mořské plody.

Villard Blanc

Villard Blanc je vysoce výnosná hybridní hroznová odrůda vinné révy původem z Francie.

Vinhao (Sousao)

Vinhao (Sousao) je červená odrůda vinné révy používající se k výrobě červených vín pocházející z Portugalska.

Viognier

Viognier je módní odrůda vinné révy určená k výrobě bílých vín, původem z Francie. Vína Viognier se konzumují především jako mladá vína. Odrůda je však vhodná i pro výrobu výběrových vín pozdního sběru nebo výběru z cibéb. Víno Viognier má žlutavou barvu s intenzivními zelenkavými odlesky. Chuť vína je silně aromatická a plná, olejovitá s dlouhou perzistencí. Ve vůni nalezneme meruňky, ananas, mango i med. Víno Viognier je vhodné podávat k drůbežímu nebo jehněčímu. Sladká vína podáváme jako aperitiv.

Viosinho

Viosinho je vysoce kvalitní bílá moštová odrůda pocházející z severovýchodního Portugalska. Ve vinařských oblastech Douro a Tras-os-Montes je známá od počátku 19. století. Odrůda má plnou a vyváženou chuť s rovněž vyváženou kyselostí a chutí připomínající broskve či meruňky. Viosinho plody dozrávají poměrně brzy, jsou náchylné k hnilobě a mají nízké výnosy.

Vital

Vital je málo známá odrůda vinné révy, pěstovaná zejména na portugalském pobřeží Atlantiku v Estremadur. Používá se převážně k výrobě bílých vín. Odrůda je velmi náchylná k plísním a hnilobám a z tohoto důvodu jsou výnosy velmi malé a nepravidelné. Ve víně můžeme cítit skořici, muškátový oříšek či jemnou vůni včelího vosku. Doporučené pokrmy k vínu Vital jsou mořské plody či těstoviny.

Vitovska

Vitovska se řadí mezi staré a vzácné odrůdy původem z Itálie, v oblasti Carso. Odrůda je odolná vůči suchu, stejně jako vůči chladným a nárazovým větrům. Používá se na výrobu suchého bílého vína a vykazuje širokou škálu ovocných příchutí jako jsou citrusové plody, jablka, třešně či višně.

Volitsa

Volitsa (Volidza) je stará odrůda vinné révy pěstovaná ve vysokých nadmořských výskách v oblasti Řecka, která vznikla křížením Cabernet Franc a Sauvignon Blanc. Odrůda ma bílé i červené varianty, rovněž známé jako Volitsa Mavri a Volitsa Lefki. Díky pěstování ve vysokých nadmořských výškách si odrůda uchovává kyselost a je vhodná na výrobu suchých vín. Mezi doporučené pokrmy patří rýže nebo špenát.

Voudomato

Voudomato je stará červená moštová odrůda vinné révy pocházející z Řecka na ostrově Santorini. Odrůda je používána převážně k výrobě červeného suchého vína. Víno je rubínové barvy s velmi jemným nádechem rozkvetlích květin a vzhledem k malému množství vinic s touto odrůdou jsou vína Voudomato velmi ojedinělá a vzácná.

Vradiano

Vradiano je vzácná odrůda červené vinné révy pěstující se ve středním Řecku, včetně ostrova Evia. Víno má nádech několika vůní, například fialek, jahod, švestek, skořice a vanilky. Vyznačuje se vyšším obsahem tříslovin a je ideální k archivaci. V Evropě je nejčastěji podáváno s jehněčím masem a tzatziki.

Vranac

Vranac, původem z Černé hory, je odrůda vinné révy používající se na výrobu červeného vína. Patří mezi nejrozšířenější a z komerčního hlediska nejdůležitější odrůdu pěstovanou na více než polovině pozemků všech vinic v Černé hoře, rovněž je hojně pěstována v Makedonii a v malém množství také v Chorvatsku. Samotná odrůda je velmi dobře přizpůsobitelná v obtížných a suchých podmínkach, má hluboce červenou barvu a chutí připomínající višně, černý rybíz, vanilku, čokoládu a mátu. Charakter vína je odvozen od slovního spojení „silné a černé“, což perfektně vystihuje charakter vína a je vhodné jej podávat k ovčím sýrům, hovězími žebry či českou klasikou jako je guláš.

Vuillermin

Vuillermin je stará červená odrůda pocházející z Itálie. Dnes je odrůda pěstována minimálně a blíží se k zániku, nalézt ji můžeme na vinicích v okolí Chambave nebo Chatillon. Víno obsahuje vysoké procento tříslovin, jeho chuť je plná a plně strukturovaná.