Odrůdy révy vinné – V

Réva vinná a zejména její původní volně rostoucí poddruh réva vinná lesní vytvořily v průběhu posledních 3.000 let tisíce odrůd vinné révy. Zejména v dřívějších dobách vznikaly především samovolným křížením, v současné době převládá šlechtění. V tomto přehledu se zaměříme zejména na moštové odrůdy révy vinné, které jsou určeny především pro výrobu moštu a vína, Moštové odrůdy se dále dělí na odrůdy určené pro výrobu bílých vín (jde o bílé a červené odrůdy) a na odrůdy určené k výrobě červených vín (jde o modré odrůdy).

Veltlínské červené rané

Veltlínské červené rané je starobylá odrůda révy vinné neznámého původu používající se k výrobě bílých vín. Vznikla pravděpodobně křížením odrůd Sylvánské zelené x Veltlínské červené. Odrůda není příliš odolná vůči mrazům a houbovitým chorobám a nevyžaduje náročnost na samotnou půdu. Sklizeň ůrody probíha brzy, cca od první poloviny září. Víno Veltlínské červené rané má zlatožlutou barvu, středně plnou a harmonickou chuť a nízký obsah kyselin s nádechem fialek, černého bezu, tropického ovoce, skořice či karamelu. Víno Veltlínské červené rané je ideální ke studeným předkrmům, uzeným rybám či kozím nebo ovčím sýrům. Teplota vhodná k podávání je v rozmezí mezi 8° – 12°C.

Veltlínské zelené

Veltlínské zelené (Gruner Veltliner) je starobylá odrůda vinné révy pocházející pravděpodobně z Rakouska, používaná na výrobu bílého vína. Veltlín, jak je u nás lidově navýván, má zelenou až zelenožlutou barvu, je odolný proti mrazíkům a méně odolný vůči houbovitým chorobám. Odrůda Veltlínské zelené se sklízí poměrně pozdě (cca od poloviny řijna), vyznačuje se svěží chuťí se středně plnými a ovocnými tóny s vyšší koncentrací vyvážených kyselin. Vhodné pokrmy k párování s vínem jsou studené předkrmy či různé druhy mas při ideální teplotě v rozmezí 9 – 11 °C.

Veritas

Bílá moštová odrůda révy vinné, vznikla křížením odrůd Ryzlink červený x Bouvierův hrozen. Do Státní odrůdové knihy byla odrůda zapsaná v r. 2001. Odrůdu vyšlechtili v roce 1963 ve Šlechtitelské stanici Vrbovec, pod pracovním názvem (RČ x BH) I-5/3. Hrozen je středně velký, kuželový, hustý. Bobule je žlutozelená, kulatá, střední. Slupka je odolná, dužnina řídká. Plná zralost ve druhé polovině září a dosahuje výnosy běžně přes 10 tun/ha. Víno mívá střední obsah kyselin, harmonické. Charakterem ve vůni jsou lipové a medové tóny. V chuti ovocné (limetka, žluté jablko).

Vernaccia

Vernaccia je bílá odrůda vinné révy pěstovaná v Itálii, především na jihozápadě Florencie. Vhodné konzumovat k pokrmům z italské kuchyně.

Vertzami

Vertzami je vzácná odrůda červené vinné révy pocházející ze západního Řecka. Víno má velmi intenzivní vůni a chuť s velmi individuálním charakterem. Používá se na výrobu suchých červených vín a vyznačuje se vysokou úrovní tříslovin, vysokou kyselostí a chutí po skořici či jahodovém aroma podpořené vyváženou kyselinkou. Vhodné pokrmy k vínu Vertzami jsou těstoviny a sladké brambory.

Vesna

Vesna je nová bílá moštová odrůda révy vinné se zvýšenou odolností proti houbovým chorobám. Vznikla křížením odrůd Rakiš (Villard blanc x Veltlínské červené rané) x Merlan. Do Státní odrůdové knihy byla odrůda zapsaná v r. 2012. Odrůdu vyšlechtili ve společnosti Vinselekt. Hrozen je středně velký, válcovitě – kuželový, hustý. Bobule žlutozelená, v plné zralosti žlutá, kulatá, malá. Slupka odolná, dužnina řídká. Plná zralost v polovině října. Dosahuje pravidelně cukernatosti 21 – 23°NM. Víno je ryzlinkového typu s pikantní kyselinou, v horších ročnících je vhodná jablečno–mléčná fermentace. Ve vůni ovocné a květinové tóny. V chuti extraktivní, vysoce kvalitní.

Vespaiolo

Vespaiolo je odrůda vinné révy používající se na výrobu bílých vín především ve vinařské oblasti Veneto nacházející se na severovýchodu Itálie. Vyznačuje se vyšším obsahem kyselin a hladiny cukru a je tak ideální k výrobě sladkých vín.

Vespolina

Vespolina je název pro červenou odrůdu vinné révy pocházející z Itálie. Odrůda je pěstována převážně v oblastech Colline, Novaresi, Gattinara, Piedmont a Lombardie. Jedná se o velmi výnosnou odrůdu, která se používá na výrobu mladých červených vín s chuťí připomínájící rozkvetlé květiny, houby a zelený čaj. Ideální je víno Vespolina konzumovat s pečeným masem, lilkem či grilovanou kachnou.

Vidadillo

Vidadillo (Crespiello, jak je znám z dřívějška) je starobylá a téměř vyhynutá odrůda pocházející ze Španělska, používající se na výrobu červeného vína. V současné době víno Vidadillo produkují pouze dvě vinice, Bodega Vinae Mureri a Viñedos y Bodegas Pablo. Chuť připomíná červené ovoce, fialky či lékořici a produkuje větší bobule s tlustší kůží a granátové barvy. Víno se rovněž vyznačuje vyšší koncentrací tříslovin. Ideální je víno Vidadillo podávat k jehněčímu masu či karbanátkům.

Vidal

Vidal je otužilý hybrid z hroznů vinné révy pěstovaný v Kanadě a na severovýchodě USA. Používá se převážně na výrobu ledového vína.

Vidiano

Vidiano je starobylá vinná réva pocházející z řeckého ostrova Kréta, nacházející se ve východním středomoří. Vína se vyznačují jemnou kyselinkou a relativně širokým spektrem ovocných chuťí – citrusové plody, mango, broskve či jablka.

Vien de Nus

Vien de Nus patří mezi extrémně vzácné odrůdy červeného vína pěstované ve Valle d’Aosta, nacházející se v severozápadní Itálii. Vien de Nus má intenzivní granátovou barvu a chuť připomínající třešně. Ideální pokrmy k vínu Vien de Nus jsou pokrmy z hovězího masa či kozí sýry.

Vijariego Blanco

Vijariego Blanco se řadí mezi vzácné odrůdy vinné révy pěstující se převážně na ostrovech El Hierro a Tenerife. Používá se na výrobu suchých bílých vín s chutí připomínající zelená jablka, hrušky a citrusové plody.

Vijariego Negro

Vijariego Negro je nepříliš známá odrůda vinné révy pocházející ze Španělska, rovněž pěstovaná ve velmi malém množství na ostrovech El Hierro a Tenerife. Jedná se poměrně o vysoce výnosnou a odolnou odrůdu používající se na výrobu červeného vína. Víno připomíná chuť fíků a ostružin a je idealní k přílohám jako jsou brambory či kořenová zelenina.

Vilana

Vilana je bílá odrůda vinné révy pěstovaná zvláště na ostrově Kréta v Řecku. Plody Vilana mají světle žlutou až zelenou barvu a jsou pěstovány na vinicích s vyšší nadmořskou polohou. Mezi doporučené pokrmy k vínu Vilana se řadí kuřecí maso, guláš nebo mořské plody.

Villard Blanc

Villard Blanc je vysoce výnosná hybridní hroznová odrůda vinné révy původem z Francie.

Vinhao (Sousao)

Vinhao (Sousao) je červená odrůda vinné révy používající se k výrobě červených vín pocházející z Portugalska.

Viognier

Viognier je módní odrůda vinné révy určená k výrobě bílých vín, původem z Francie. Vína Viognier se konzumují především jako mladá vína. Odrůda je však vhodná i pro výrobu výběrových vín pozdního sběru nebo výběru z cibéb. Víno Viognier má žlutavou barvu s intenzivními zelenkavými odlesky. Chuť vína je silně aromatická a plná, olejovitá s dlouhou perzistencí. Ve vůni nalezneme meruňky, ananas, mango i med. Víno Viognier je vhodné podávat k drůbežímu nebo jehněčímu. Sladká vína podáváme jako aperitiv.

Viosinho

Viosinho je vysoce kvalitní bílá moštová odrůda pocházející z severovýchodního Portugalska. Ve vinařských oblastech Douro a Tras-os-Montes je známá od počátku 19. století. Odrůda má plnou a vyváženou chuť s rovněž vyváženou kyselostí a chutí připomínající broskve či meruňky. Viosinho plody dozrávají poměrně brzy, jsou náchylné k hnilobě a mají nízké výnosy.

Vital

Vital je málo známá odrůda vinné révy, pěstovaná zejména na portugalském pobřeží Atlantiku v Estremadur. Používá se převážně k výrobě bílých vín. Odrůda je velmi náchylná k plísním a hnilobám a z tohoto důvodu jsou výnosy velmi malé a nepravidelné. Ve víně můžeme cítit skořici, muškátový oříšek či jemnou vůni včelího vosku. Doporučené pokrmy k vínu Vital jsou mořské plody či těstoviny.

Vitovska

Vitovska se řadí mezi staré a vzácné odrůdy původem z Itálie, v oblasti Carso. Odrůda je odolná vůči suchu, stejně jako vůči chladným a nárazovým větrům. Používá se na výrobu suchého bílého vína a vykazuje širokou škálu ovocných příchutí jako jsou citrusové plody, jablka, třešně či višně.

Volitsa

Volitsa (Volidza) je stará odrůda vinné révy pěstovaná ve vysokých nadmořských výskách v oblasti Řecka, která vznikla křížením Cabernet Franc a Sauvignon Blanc. Odrůda ma bílé i červené varianty, rovněž známé jako Volitsa Mavri a Volitsa Lefki. Díky pěstování ve vysokých nadmořských výškách si odrůda uchovává kyselost a je vhodná na výrobu suchých vín. Mezi doporučené pokrmy patří rýže nebo špenát.

Voudomato

Voudomato je stará červená moštová odrůda vinné révy pocházející z Řecka na ostrově Santorini. Odrůda je používána převážně k výrobě červeného suchého vína. Víno je rubínové barvy s velmi jemným nádechem rozkvetlích květin a vzhledem k malému množství vinic s touto odrůdou jsou vína Voudomato velmi ojedinělá a vzácná.

Vradiano

Vradiano je vzácná odrůda červené vinné révy pěstující se ve středním Řecku, včetně ostrova Evia. Víno má nádech několika vůní, například fialek, jahod, švestek, skořice a vanilky. Vyznačuje se vyšším obsahem tříslovin a je ideální k archivaci. V Evropě je nejčastěji podáváno s jehněčím masem a tzatziki.

Vranac

Vranac, původem z Černé hory, je odrůda vinné révy používající se na výrobu červeného vína. Patří mezi nejrozšířenější a z komerčního hlediska nejdůležitější odrůdu pěstovanou na více než polovině pozemků všech vinic v Černé hoře, rovněž je hojně pěstována v Makedonii a v malém množství také v Chorvatsku. Samotná odrůda je velmi dobře přizpůsobitelná v obtížných a suchých podmínkach, má hluboce červenou barvu a chutí připomínající višně, černý rybíz, vanilku, čokoládu a mátu. Charakter vína je odvozen od slovního spojení „silné a černé“, což perfektně vystihuje charakter vína a je vhodné jej podávat k ovčím sýrům, hovězími žebry či českou klasikou jako je guláš.

Vrboska 

Je to bílá moštová odrůda, kříženec odrůd Tramín červený x Čabaňská perla. Vyšlechtěna byla ve Šlechtitelské stanici vinařské ve Znojmě. Hrozen je středně velký, většinou kuželovitý, hustý. Bobule je středně velká, kulatá, červená. Zapsaná do Státní odrůdové knihy v roce 2004. Víno je jemně aromatické, lehké, muškátové tóny. Odrůda velmi vhodná pro výrobu burčáku.

Vuillermin

Vuillermin je stará červená odrůda pocházející z Itálie. Dnes je odrůda pěstována minimálně a blíží se k zániku, nalézt ji můžeme na vinicích v okolí Chambave nebo Chatillon. Víno obsahuje vysoké procento tříslovin, jeho chuť je plná a plně strukturovaná.

Všechny díly