Vína k sýrům

Podávání vhodné odrůdy vína k dobrému jídlu patří ke gurmánským zážitkům. Víno je však potřeba vhodně kombinovat s nabízeným menu. Obecně platí, že víno a jídlo by se mělo především doplňovat v celkové harmonii chuti, barev a vůní.

Existují obecná a tradičně zavedená pravidla pro správné kombinace vína a jídla. Každý člověk má však jiné smyslové vjemy, a proto kombinace jídla a vína nabízí mnoho různých úhlů pohledu. Víno dokáže zvýraznit chuťové a aromatické látky v jídlech. Nalézt vyváženou harmonii a soulad mezi vínem a jídlem není úplně snadný, proto je zde primární doporučené víno k pokrmům podle základních gastronomických menu. Kombinace vína a vhodných pokrmů pro výsledné spojení harmonií chutí.

Úvodem

Kombinace vína a sýru patří neodmyslitelně k sobě dnes již i u nás, i když toto spojení je pravděpodobně nejtypičtější pro středomořské země Itálii a Francii. I u sýrů platí obecná zásada pro výběr vhodného vína – k sýrům jemné chuti podáváme bílá vína, červenými víny doprovázíme sýry výrazné chuti. Čím jsou sýry hutnější (to platí zejména u zrajících sýrů), doporučuje se volit sladší vína.

  • Sýry měkké a sýry s plísní

Měkké sýry s plísní se hodí k bílým i červeným vínům. Doporučené odrůdy bílých vín: Aurelius, Pálava, Irsai-Oliver, Muškát moravský, Tramín. Doporučené odrůdy červených vín: Rulandské modré, Modrý Portugal, Cabernet Sauvignon, Cabernet Moravia, André, Zweigeltrebe, Frankovka, Svatovavřinecké, Neronet, Merlot, Alibernet.

Sýry s bílou plísní typu Hermelín – červená vína André, Cabernet Sauvignon, Frankovka nebo lehká bílá vína Rulandské šedé.

Sýry měkké – bílá sladší vína. např. Malverina, Muškát moravský, Müller Thurgau, Sylvánské zelené, Veltlínské zelené, Aurelius, Frankovka, Rulandské červené.

Sýry s bílou plísní – Rulandské šedé, Rulandské modré, Ryzlink vlašský, Muškát moravský, Modrý Portugal, André, Rulandské červené

Sýry s modrou plísní typu Niva – červená výběrová vína.

Ostatní sýry s modrou plísní: Cabernet Sauvignon, Dornfelder, Modrý Portugal, Merlot, Irsai Oliver, Tramín červený, Rulandské červené

Sýry s tmavou plísní – plná výběrová červená vína.

  • Sýry ovčí a kozí

K ovčím a kozím sýrům se hodí především bílá vína. Doporučené odrůdy: Chardonnay, Sauvignon, Müller Thurgau, Cabernet Sauvignon, Aurelius, Hibernal, Sylvánské zelené.

Sýry kozí, ovčí a pařené – výrazná a svěží bílá vína, např. Sauvignonem, Chardonnay, Müller Thurgau, Sylvánské, Veltlínské zelené.

Sýry kozí a ovčí všeobecné doporučení – Sauvignon, Müller Thurgau, Aurelius, Hibernal, Cabernet Sauvignon, Portugalské modré

  • Sýry polotvrdé

K podávání polotvrdých sýrů jsou vhodná bílá i červená vína. Doporučené odrůdy bílých vín: Veltlínské zelené, Sauvignon, Ryzlink rýnský, Chardonnay. Doporučené odrůdy červených vín: Modrý Portugal, Cabernet Moravia, Frankovka.

  • Sýry tvrdé

Tvrdé sýry se vhodně kombinují především s bílými víny. Doporučené odrůdy: Veltlínské zelené, Ryzlink vlašský, Sauvignon, Sylvánské zelené, Rulandské bílé, Rulandské šedé, Ryzlink rýnský, Chardonnay, Aurelius.

Sýry tvrdé typu Čedar, Parmazán, Primátor – červená vína Frankovka, Modrý Portugal svěžejší bílá vína Veltlínské zelené.

Sýry tvrdé všeobecně – Müller Thurgau, Rulandské bílé, Ryzlink rýnský, Sylvánské zelené, Frankovka, Zweigeltrebe

  • Sýry zrající

Sýry zrající a výrazné – plná červená vína s vyšší tříslovinou

Zrající sýry lze kombinovat s bílými i červenými víny. Doporučené odrůdy bílých vín: Tramín červený, Ryzlink vlašský, Rulandské šedé, Ryzlink rýnský. Doporučené odrůdy červených vín: vína typu Merlot.

  • Sýry tavené

Sýry tavené – lehká bílá suchá nebo růžová vína, např. Ryzlink vlašský.

Všechny díly