Světové koktejly – White Lady

Koktejl White Lady patří k opravdu starým klasickým koktejlům ještě z dob americké prohibice, který už lehce upadl v zapomnění. White Lady je koktejl, ve kterém si vychutnáte zajímavé spojení chutí. Sílu dodává koktejlu gin, dále obsahuje triple sec (pomerančový likér) a citrónovou šťávu. Chuťový profil tedy vypadá už podle receptury velmi zajímavě. Koktejl patří také k těm silnějším, tedy s vyšším obsahem alkoholu, protože neobsahuje vůbec z nealkoholických složek pouze citrón.

V původním složení koktejl White Lady ještě obsahoval vaječný bílek, který mu dodával vysokou hustou pěnu, nicméně moderní receptura dle IBA vaječný bílek již neobsahuje. Je tedy jen na vás, zda zvolíte tradiční nebo moderní verzi.

Přestože má koktejl dobu své největší slávy již za sebou, může být vítaným zpestřením koktejlových večírků a ani se nemusí nutně jednat o večírky, koktejl je určen k celodennímu podávání a takovému tomu lehkému celodennímu popíjení.

Koktejl White Lady patří mezi oficiální koktejly Mezinárodní barmanské asociace (IBA) a je zařazen mezi koktejly The unforgettables (tradiční klasika).

Náročnost přípravy koktejlu White Lady

Příprava patří k těm jednodušším, koktejl se připravuje v šejkru, suroviny se dávkují na kostky ledu a vše se pak scedí do nachlazené koktejlové sklenice přes strainer. V případě použití vaječného bílku je potřeba protřepat déle, aby vznikla pěna. Pro koktejl je určena tradiční koktejlová sklenice.

Recept na přípravu koktejlu White Lady

  1. Připravíme si potřebné ingredience
    • Gin (0,40 dl)
    • Triple sec (0,30 dl) – bývá nahrazován likérem Cointreau
    • Čerstvá citronová šťáva (0,20 dl)
    • Kostky ledu
    • Svitek citrusové kůry na zdobení, ale není nutné dle receptury
    • Vejce pokud chceme klasickou, nikoliv moderní variantu koktejlu
  2. Do klasické koktejlové sklenice vložíme kostky ledu a necháme jí chladit
  3. Do šejkru dáme kostky ledu a přidáme postupně všechny tekuté ingredience
  4. Pokud chceme variantu s pěnou na povrchu přidáme vaječný bílek
  5. Důkladně protřepeme, s bílkem je potřeba třepat déle
  6. Scedíme přes strainer (bez ledu) do koktejlové sklenice, ze které předtím odstraníme led
  7. Zdobí se svitkem citrusové kůry, kterou nad koktejlem rozlomíme, aby ho ovoněly éterické esenciální oleje, ale receptura to nevyžaduje
  8. Drink je hotov

Video přípravy koktejlu je ke shlédnutí je níže.

Postup přípravy koktejlu White Lady

Název a původ koktejlu White Lady

White Lady (také známá jako Delilah , nebo Chelsea Side-car) je klasický koktejl, který se připravuje s ginem , cointreau nebo Triple Sec, čerstvou citronovou šťávou a volitelným vaječným bílkem. Patří do rodiny koktejlů Sidecar, vyrábí se s ginem místo brandy . Koktejl někdy obsahuje i další přísady, například vaječný bílek, cukr, smetanu nebo creme de menthe.

Klasická směs se nejčastěji podává v koktejlové sklenici na Martini. Když se přidá vaječný bílek, dává se přednost šampaňskému kupé ; hedvábná pěna příjemněji přilne k zakřivenému sklu.

Původní recept na Bílou paní vymyslel Harry MacElhone v roce 1919 v Ciro’s Club v Londýně. Původně používal crème de menthe , ale nahradil ho ginem v Harry’s New York Bar v Paříži v roce 1929.

Podle American Baru v hotelu Savoy tam nápoj vytvořil Harry Craddock.

Recept na Bílou paní připravenou s ginem, Cointreau a čerstvou citronovou šťávou se objevuje v Savoy Cocktail Book , vydané v roce 1930. Joe Gilmore , bývalý hlavní barman v The Savoy, říká, že to byl jeden z Laurel a Hardy ‚s. oblíbené nápoje.

Úplně nejstarší recepty jako MacElhone’s a Craddock’s neobsahují vaječný bílek jako jednu ze zaznamenaných přísad.