Italský broskvový koktejl – Bellini

Bellini je výborný a osvěžující koktejl italského původu, skládající se z broskví a suchého bílého šumivého vína. Mezinárodní barmanská asociace zařadila Bellini na seznam svých oficiálních drinků.

Tradičně se servíruje ve sklenici určené pro šampaňské. Koktejl se stal celosvětově oblíbený.

Náročnost přípravy

Tradiční příprava koktejlu z broskví je trochu více pracná, na jeho přípravu se používá zvláštní italský druh broskví, vyznačujících se zploštělým tvarem a aromatickou bílou dužinou, která se nastrouhá a vymačká se z ní šťáva. Mnoho barmanů si však přípravu koktejlu ulehčuje použitím broskvového džusu.

Recept na přípravu koktejlu

  1. Připravíme si potřebné ingredience
    • Šumivé víno, nejlépe prosecco (1,0 dl) – vychlazené
    • Broskvové pyré, případně broskvový džus (0,5 dl) – vychlazený
    • Pomerančovou kůru na zdobení, ale nemusí být
  2. Do vychlazené sklenice na sekt – flétny nalijeme na dno pyré, nebo džus
  3. Sklenici doplníme dvojnásobným podílem prosecca
  4. Koktejl zamícháme
  5. Zdobíme pomerančovou kůrou
  6. Drink je hotov

Video můžete shlédnout níže.

Způsob konzumace

Verze se šampaňským místo Prosecca se nazývá Bellini Royal. Nápoj se podává vychlazený, pro lepší barvu se může přidat trochu malinové nebo třešňové šťávy. Tradičně se servíruje ve vysoké sklenici zvané flétna.

Původ

Tento recept vymyslel ve třicátých letech 20. století Giuseppe Cipriani z Harryho baru v Benátkách a od roku 1948 ho podával pod tímto názvem, inspirovaným návštěvou výstavy Giovanniho Belliniho, který používal na svých obrazech podobnou barvu, jako má tento nápoj.

Bar navštěvovaly významné osobnosti jako Ernest Hemingway, Sinclair Lewis nebo Orson Welles a díky tomu se popularita koktejlu Bellini rozšířila do celého světa. 

Bellini
Příprava koktejlu Bellini