Cola de mono – Likér z Chile

Cola de mono je likér na bázi kávy pocházející z Chile, který má velmi podobné složení jako náš vaječný likér (vaječný koňak). Je to jeho jihoamerická verze, která oproti české klasice neobsahuje vejce ale obsahuje i kávu.

Řadí se mezi krémové likéry.

Náročnost přípravy

Likér se připravuje v hrnci za tepla aby se jednotlivé složky spojily. Po vychladnuté se stáčí do lahví a uchovává v lednici. Složení likéru je poněkud volnější a každý si ho tak jednoduše může přizpůsobit své chuti, už jen množstvím použitého cukru.

Recept na přípravu likéru

  1. Připravíme si potřebné ingredience
    • Bílý rum (3 dl) – lze nahradit i jiným destilátem
    • Plnotučné mléko (750 ml)
    • Cukr (150 g)
    • Vodu (cca 150 ml)
    • Mletou kávu (50 g)
    • Koření (muškátový oříšek mletý, skořice tyčinka, nebo mletá, hřebíček cca 6 ks, vanilka, ad.) – množství lze lze upravit dle chuti
  2. Do hrnce dáme vodu a přivedeme k varu, přidáme kávu a koření a vše přivedeme a vše rozvaříme
  3. Přidáme mléko a cukr a už jen lehce povaříme
  4. Ještě za tepla scedíme přes sítko, abychom oddělili zbytky koření a kávy
  5. Necháme chladnout a až teplota klesne pod 80 stupňů můžeme přidat destilát
  6. Zamícháme a stáčíme do lahví
  7. Likér je hotov
  8. Skladujeme v lednici

Přípravu likéru můžete shlédnout na videu níže.

Uchováváme v lednici. Servírujeme vychlazené do nízkých sklenic, zdobíme drcenou skořicí, pomerančovou kůrou apod.

Původ a historie

Cola de mono je horký koktejl pocházející z Chile a v překladu doslova znamená Opičí ocas.

Kolem původu jména existuje několik teorií. 

Jelikož je tento nápoj domácí výroby, byl původně stáčen do lahví, jejichž etikety byly od firmy Anís del Mono . Nakonec vznikla slovní hříčka cola de mono . 

Druhá teorie souvisí s prezidentem Chile Pedro Monttem , přezdívaným El Mono Montt nebo Monkey Montt. Během večírku se Montt připravil k odchodu a požádal o svůj revolver, Colt. později zjistil, že je všechno víno vypito a hosté stále žízní po dalším, nařídil tedy připravit tento nápoj – míchané mléko, káva, aguardientea cukr. Během doby si nápoj získal popularitu a byl nazván „Colt de Montt“, nakonec se přeměnil na „Cola de Mono“ a později „Colemono“, což je název používaný v běžné řeči.

Závěr

Tento nápoj je považován za sváteční likér a pije se nejčastěji v období vánoc, podobně jako u nás vaječný likér.

Lze připravit i v panenské verzi, pokud nepřidáme alkohol.

Likér Cola de mono