Vinařská encyklopedie – G

Ve vinařské encyklopedii najdete slovník vína – výklad definic, pojmů a odborných termínů spojených s vínem, pěstováním odrůd vinné révy, vinařskými oblastmi, vinařstvím a vinohradnictvím.

  • Gancia – Řadí se mezi nejvýznamnější italské firmy na výrobu vermutů. Nejznámější jsou bílá Gancia Bianco – voňavá, plná a nasládlá, červená Gancia Rosso je ohnivější a kořeněnější a bílá Gancia Dry-suchá a velmi příjemně kořenitá.
  • Garrigue – Jedná se o vřesoviště, které můžeme naleznout v oblasti Languedoc-Roussillon.
  • Gironde – Název řeky která protéká v oblastí Bordeaux.
  • Glukóza – jednoduchý cukr (monosacharid), zkvasitelný kvasinkami. Na počátku zrání hroznů převažuje glukóza, později se obsah obou cukrů vyrovná. V moštu z vysoce vyzrálých hroznů je více glukózy, fruktóza se rychleji prodýchává. Ve vínech s vyšším zbytkovým cukrem je více fruktózy, kvasinky přednostně zkvašují glukózu. hroznový cukr, taky dextróza, chemický. vzorec C6H12O6. Roztok glukózy otáčí rovinu polarizovaného světla doprava. Glukóza vzniká fotosyntézou v listech rostlin a mimo bobule hroznů révy vinné se vyskytuje běžně v ovoci a medu. Kvasinky velmi lehce přeměňují glukózu na etanol a oxid uhličitý (viz. kvašení), proto ve zbytkových cukrech ve víně převažuje vždy fruktóza, která kvasí hůře.
  • Glycerinová stopa – Též olejová stopa, se vyskytuje na sklence u kvalitního vína s dostatečným obsahem alkoholu a tudíž i glycerinu. Jeho obsah, podobně jako obsah alkoholu, je tím vyšší, čím je vyšší cukernatost vinného moštu.
  • Glycerol (též glycerin) – C3H5(OH)3 ve víně je bezbarvá, olejovitá kapalina s nasládlou chutí, dobře rozpustná ve vodě. Název je odvozen od vlastností glycerolu, jeho sladké chuti a viskozity. Řecky sladký je glykys, latinské slovo cera, je vosk. Glycerol vzniká vedle etanolu v procesu kvašení glukózy. Probíhá-li kvašení glukosy za přítomnosti většího množství siřičitanů, blokuje se částečně redukce acetaldehydu na etanol a ve výsledné směsi se zvýší obsah glycerolu. Podobně lze produkci glycerolu na úkor ethanolu zvýšit, probíhá-li fermentace v neutrálním nebo slabě zásaditém prostředí. Glycerol dodává vínu hladkost a „tělo“, tvoří až jednu třetinu extraktu. Množství glycerolu ve víně je závislé na vlastnostech kvasinek a na podmínkách procesu kvašení, pohybuje se od 3,96 – 10,12 g*l-1. Poměr mezi atylalkoholem a glycerolem bývá průměrně 100:6 až 100:11.
  • Gout de terroir – Výraz slova znamená „chuť země“ a označuje určité aroma udělované určitými půdami, nikoli nezbytné chutí půdy samotné, vínům vyrobeným z hroznů na ní pěstovaných.
  • Grand Cru – Znamená „velký vzrůst“; v oblastech, jako je Burgundsko, kde se používání tohoto termínu přísně dodržuje, ale v jiných vinařských oblastech, kde kontroly nejsou tak přísné nebo se neprovádějí vůbec, znamená málo.
  • Grand vin – Termín se používá v Bordeaux a je pojmenováno podle známého statku a bylo vyrobeno jen z těch nejkvalitnějších sudů. Vína, která jsou během tohoto procesu vyloučená, přechází pod další tzv. druhá, třetí a někdy i čtvrtá vína a prodávají se pod různými značkami.
  • Grapey – Výraz se užívá pro označení aroma nebo chutě připomínající spíše hrozny, než vlastní víno a je typická zejména pro vína německá a vína vyráběná z různých odrůd Muškátu nebo podobných odrůd.
  • Gravitační vinařství – Nejšetrnější způsob zpracování hroznů s minimem zásahů čerpadel, je zde využita gravitační síla. Zpracování začíná nahoře nad lisem a poté jde samospádem do lisu a z něj jde samospádem do tanků.
  • Grinzing – Výletní místo u Vídně s mnoha vinicemi, kde se prodává grinzingské víno produkované asi na 600 ha vinohradů. Mezi hlavní odrůdy patří veltlínské červenobílé, sylvánské, červenošpičák a neuburské. Všechny odrůdy se lisují společně, takže víno nemá každý rok stejný charakter. Nikdy nezestárne, protože každoroční odrůdu stačí návštěvníci Grinzingu ještě před další sklizní spotřebovat.
  • Grosslage –  Vinařská oblast v Německu, která je součástí oblasti zvané Bereich.
  • Grůl -Synonymum pro matolinové víno neboli druhák.