Domácí kakaové likéry 3x jinak

Asi si položíte otázku, jak se kakaový likér liší od čokoládového likéru? Je to zejména v použitých surovinách, kdy čokoláda obsahuje většinou celý kakaový bob a kakao pouze jeho část.

  • Kakao – to je hnědý kakaový prášek.
  • Kakaové máslo – to je rostlinný tuk světlé barvy (pokud není kontaminován kakaovým práškem).
  • Čokoláda je kakaový prášek + kakaové máslo + další ingredience (cukr, sušené mléko, koření), bílá čokoláda pak kakaový prášek neobsahuje.
  • Kakao i čokoláda se vyrábějí z kakaových bobů, které obsahují obě složky (kakaový prášek a kakaové máslo) v poměru zhruba 50/50.

Suroviny

  • Kakaové boby

Ovšem s kakaovými boby je to poměrně složité. Běžně se v supermarketech neprodávají, musíte do nějaké specializované prodejny a navíc je potřeba je před použitím upražit a pak ve speciálním lisu podrtit a následně v separátoru oddělit obě složky. Je s tím spousty práce a pokud neplánujete nákup speciálních strojů a výrobu ve velkém, ale chcete si vyrobit sami pro sebe, případně pro přátele pár lahví, je vhodnější použít meziprodukt, tedy kvalitní kakao, nebo kakaové máslo pro výrobu kakaového likéru a kvalitní čokoládu pro výrobu čokoládového likéru.

  • Alkohol

Volba je pouze na vás a také záleží, zda alkohol kupujete, nebo chcete využít nějaký, který už doma máte.

  • Nabízí se potravinářský líh (80%), případně vodka – pokud chcete neutrální chuť.
  • Ale v zásadě lze použít jakýkoliv destilát, v tom případě dodá likéru další chuťový rozměr.
  • Výsledný likér by měl obsahovat cca 20% alkoholu.
  • Koření

Vhodná je vanilka – potřebujete lusk, nikoliv ochucené cukry.

Více o využití vanilky se dočtete zde – Barmanské sirupy – Vanilkový – ALKOHOL DRINK

Lze použít i další koření, ale záleží co s likérem zamýšlíte, v zásadě je vhodné koření, které se používá například do perníku, či pro přípravu svařeného vína. Vhodný je také strouhaný muškátový oříšek.

Koření je vhodné dostatečně dlouho předem vložit do destilátu (alkoholu) a nechat macerovat – asi 2 týdny, abychom z něj získali chuť.

  • Slazení

Tady je to v zásadě jedno – třtinový cukr, řepný cukr, nebo med (med ale ovlivní výslednou chuť likéru).

Kakaový likér 3x jinak

Tmavý kakaový likér

Potřebné suroviny na 1 litr

  • Destilát 40% – 0,5 litru
  • Kakao, kvalitní tmavé – 100g
  • Cukr či med – 300 g
  • Koření
  • Voda na dolití a ředění (do celkového obejmu 1 litr)

Tmavý krémový kakaový likér

Likér má krémovitou konzistenci jako vaječný likér, nebo Advocaat.

Potřebné suroviny na 1 litr

  • Destilát 40% – 0,5 litru
  • Kakao, kvalitní tmavé – 100g
  • Cukr či med – 250 g
  • Kondenzované slazené mléko – 400g
  • Koření
  • Voda na dolití a ředění (do celkového obejmu 1 litr)

U obou těchto likérů je výroba velmi jednoduchá – stačí pouze vše zamíchat dohromady a vytvořit homogenní směs, kterou stočíme do lahví. Krémový likér je pak vhodnější skladovat v chladu (lednice).

Světlý kakaový likér

Tento likér je čirý a prodává se pod obchodním označením Créme de cacao. Používá se především při přípravě koktejlů, kde je přirozená hnědá barva nežádoucí. Proto pokud netrváte na čiré barvě a přípravě koktejlů, je jednodušší a rychlejší zvolit výrobu předešlých variant kakaového likéru.

Výroba je zde oproti předešlým složitější, protože je potřeba použít kakaové máslo, nikoliv kakao. Toto je potřeba rozmíchat s destilátem a nechat za občasného míchání cca 14 dnů, aby přešla do alkoholu jeho chuť, pak je ho potřeba scedit, přes papírový kávový filtr, nebo plátno. Pak již postupujeme jako u předešlých likérů. Zbylé kakaové máslo rozhodně nevyhazujte, je to výborná surovina například pro výrobu dezertů.

Potřebné suroviny na 1 litr

  • Destilát 40% – 0,5 litru
  • Kakaové máslo – 175g
  • Cukr či med – 300 g
  • Koření
  • Voda na dolití a ředění (do celkového obejmu 1 litr)

Závěr

Všechny likéry mají trvanlivost minimálně několik měsíců, použít je pak lze k přímé konzumaci, přípravě alkoholických a při nízkém dávkování i nealkoholických koktejlů, v kombinaci se zmrzlinou, na ochucení dezertů a také na dochucení kávy.