Světové koktejly – Tequila Sour

Tequila sour je příjemně osvěžující koktejl s pěnovou polevou. Je to variace na kyselé koktejly a jeho historie sahá až do z 20. let minulého století.

Bohatá pěna vzniká použitím vaječného bílku. Sladko kyselá chuť zjemněná vaječným bílkem s velkou porcí tequily, to je tento koktejl, který lze bez diskusí zařadit k naprosté barové klasice.

Náročnost přípravy

Je velmi jednoduchá, jednotlivé suroviny se dají so šejkru a důkladně se promíchají. Důkladné šejkrování je potřeba pro vytvoření kvalitní a husté pěny.

Recept na přípravu koktejlu

  1. Připravíme si potřebné ingredience
    • Tequilu (0,5 dl)
    • Cukrový sirup (0,1dl) známý jako Simple sirup, ale lze použít i med
    • Čerstvou limetkovou šťávu (0,15 dl)
    • Čerstvou citronovou šťávu (0,15 dl)
    • Angosturu bitters (2 střiky) pro dosažení komplexní chuti
    • Vaječný bílek (0,2 dl, nebo 1 ks) – nemusí být, ale bez něj to prostě není ono
    • led
    • Koktejlovou třešni, plátek citrusu na zdobení
  2. Všechny tekuté suroviny dáme do šejkru a důkladně vyšejkrujeme
  3. přidáme pár kostek ledu a pokračujeme v šejkrování
  4. Obsah šejkru přelijeme přes strainer do sklenice old fashion glass
  5. můžeme přidat pár kostek ledu
  6. Zdobíme plátkem koktejlovou třešní marashino, můžeme přidat i plátek citrusu
  7. Drink je hotov

Přípravu koktejlu můžete shlédnout na videu níže.

Původ a historie

Historie koktejlu samá až do dvacátých let minulého století.

Pokud bychom se pídili po historii toho koktejlu můžeme se dostat hodně daleko. Něco na tento způsob již míchali námořníci v 18. století na svých plavbách. Námořníky velmi často trápily kurděje, což je nemoc z nedostatku vitamínu C. A ovoce, ze kterého vitamíny mohli získat, rychle podléhalo zkáze. Proto si námořníci zakonzervovali ovocnou šťávu rumem, někdy také ginem nebo whisky. V podobě tak jak ho známe dnes se můžeme dočíst někdy v roce 1870 ve wisconsinském deníku.

Může to tak skutečně být, nebo to jsou vše jen barové legendy, kdo ví jak to tenkrát bylo.

Závěr

Tequila Sour patří ke klasickým koktejlům z tequily.

Tequilu můžeme v zásadě použít jakoukoliv. Může to být vyzrálá resposado s rafinovanější chutí, ale i mladá blanco, která má přímočařejší výraznější chuť po agáve.

Tequilu sour lze namíchat i bez hořké složky, ale pro úplně nejlepší tequilu sour doporučujeme přidat pár kapek bitters. Angostura bitters se s oblibou používají do koktejlů pro dodání komplexního a hořkého podtónu. Vytváří od jednoho tónu až po mimořádně komplexní nápoj s několika kapkami. V tomto nápoji jsme bitters přidali do samotného koktejlu. Některé koktejly z vaječných bílků také obsahují v receptuře pár kapek Angostura bitters na vrchol pěny.

Bílek ke koktejlu neodmyslitelně patří a bez něj nelze vyšlehat hustou pěnu na povrchu tohoto koktejlu. Býval někdy vynechávám z důvodu obav před salmonelou. Proto používejte čerstvé vejce. Pokud nejsou k dispozici, lze použít bílky i pasterované.

Příprava koktejlu Tequila sour