Světové koktejly – Tequila Sour
Tequila sour je příjemně osvěžující koktejl s pěnovou polevou. Je to variace na kyselé koktejly a jeho historie sahá až do z 20. let minulého století.
Bohatá pěna vzniká použitím vaječného bílku. Sladko kyselá chuť zjemněná vaječným bílkem s velkou porcí tequily, to je tento koktejl, který lze bez diskusí zařadit k naprosté barové klasice.
Náročnost přípravy
Je velmi jednoduchá, jednotlivé suroviny se dají so šejkru a důkladně se promíchají. Důkladné šejkrování je potřeba pro vytvoření kvalitní a husté pěny.
Recept na přípravu koktejlu
- Připravíme si potřebné ingredience
- Tequilu (0,5 dl)
- Cukrový sirup (0,1dl) známý jako Simple sirup, ale lze použít i med
- Čerstvou limetkovou šťávu (0,15 dl)
- Čerstvou citronovou šťávu (0,15 dl)
- Angosturu bitters (2 střiky) pro dosažení komplexní chuti
- Vaječný bílek (0,2 dl, nebo 1 ks) – nemusí být, ale bez něj to prostě není ono
- led
- Koktejlovou třešni, plátek citrusu na zdobení
- Všechny tekuté suroviny dáme do šejkru a důkladně vyšejkrujeme
- přidáme pár kostek ledu a pokračujeme v šejkrování
- Obsah šejkru přelijeme přes strainer do sklenice old fashion glass
- můžeme přidat pár kostek ledu
- Zdobíme plátkem koktejlovou třešní marashino, můžeme přidat i plátek citrusu
- Drink je hotov
Přípravu koktejlu můžete shlédnout na videu níže.
Původ a historie
Historie koktejlu samá až do dvacátých let minulého století.
Pokud bychom se pídili po historii toho koktejlu můžeme se dostat hodně daleko. Něco na tento způsob již míchali námořníci v 18. století na svých plavbách. Námořníky velmi často trápily kurděje, což je nemoc z nedostatku vitamínu C. A ovoce, ze kterého vitamíny mohli získat, rychle podléhalo zkáze. Proto si námořníci zakonzervovali ovocnou šťávu rumem, někdy také ginem nebo whisky. V podobě tak jak ho známe dnes se můžeme dočíst někdy v roce 1870 ve wisconsinském deníku.
Může to tak skutečně být, nebo to jsou vše jen barové legendy, kdo ví jak to tenkrát bylo.
Závěr
Tequila Sour patří ke klasickým koktejlům z tequily.
Tequilu můžeme v zásadě použít jakoukoliv. Může to být vyzrálá resposado s rafinovanější chutí, ale i mladá blanco, která má přímočařejší výraznější chuť po agáve.
Tequilu sour lze namíchat i bez hořké složky, ale pro úplně nejlepší tequilu sour doporučujeme přidat pár kapek bitters. Angostura bitters se s oblibou používají do koktejlů pro dodání komplexního a hořkého podtónu. Vytváří od jednoho tónu až po mimořádně komplexní nápoj s několika kapkami. V tomto nápoji jsme bitters přidali do samotného koktejlu. Některé koktejly z vaječných bílků také obsahují v receptuře pár kapek Angostura bitters na vrchol pěny.
Bílek ke koktejlu neodmyslitelně patří a bez něj nelze vyšlehat hustou pěnu na povrchu tohoto koktejlu. Býval někdy vynechávám z důvodu obav před salmonelou. Proto používejte čerstvé vejce. Pokud nejsou k dispozici, lze použít bílky i pasterované.