Nepečené cukroví s alkoholem

K vánocům kromě tradičních vanilkových rohlíčků, lineckého cukroví, sněhových pusinek a dalšího cukroví, patří také vůně rumu, svařeného vína, grogu, punče a vaječného likéru. Tyto vánoční nápoje obsahují alkohol a alkohol jako surovina může být použit i jako ingredience do mnoha druhů cukroví. A právě nepečené cukroví představuje ideální možnost jak alkohol použít tak, aby si zachoval své vlastnosti.

S přípravou nepečeného cukroví začněte až těsně před vánoci. Nepečené sladkosti mají totiž tendenci se kazit a tomuto procesu nezabrání ani alkohol. Jejich plusem je oproti pečenému cukroví hraje snadná a rychlá příprava. Sladké kousky se i za pár dní krásně rozleží a v lednici minimálně dva týdny vydrží. Pokud byste tuto dobu chtěli prodloužil umístěte je bez obav do mrazícího boxu.

Vosí hnízda nebo včelí úly

Dva různé názvy ale pořád stejně dobré cukroví. Plášť úlu z měkkého nepečeného těsta. Máslová náplň s vaječným likérem, nebo tuzemákem a podstavec z cukrářského či alternativně běžného piškotu.

Vosí hnízda nebo včelí úly – paradoxně se používají oba názvy, nejspíše proto že nikdo vlastně neví co je správně. Ať už je to jakkoliv, jedná se o všeobecně známé a oblíbené cukroví falického tvaru.

Patří k nepečeným druhům vánočního cukroví, které si můžete připravit nejen na svátky, ale prakticky kdykoliv v průběhu celého roku. Příprava je jednoduchá a rychlá, protože nic není nutné péct.

Ingredience

Těsto

  • Máslové sušenky – 180 g
  • Lískové ořechy – 60 g
  • Vaječný bílek – 1 ks
  • Alkohol – 100 ml – nejlépe vaječný likér či tuzemák
  • Cukr moučka – 100 g
  • Kakao – 30 g
  • Máslo – 60 g

Krém pro náplň

  • Vaječný žloutek – 1 ks
  • Máslo – 60 g
  • Cukr moučka – 70 g
  • Alkohol – 50 ml – nejlépe vaječný likér, či tuzemák

Podstavec

  • Cukrářské piškoty (alternativně běžné piškoty) – cca 25 ks

Postup práce

  1. Nejdříve si nadrtíme máslové sušenky – nejlépe v mixéru, ale lze to i ručně třeba rozválením válečkem.
  2. Nameleme si ořechy, pokud máme mixér, lze je alternativně nasekat v něm.
  3. Vše dáme do mísy, přidáme cukr a kakao a promícháme.
  4. Přidáme vaječný bílek, změklé máslo a alkohol.
  5. Vše důkladně prohněteme, aby vzniklo hladké a měkké těsto. Podle potřeby přidáme další suroviny pokud je těsto příliš tuhé či naopak tekuté (další sušenky či alkohol).
  6. Těsto zabalíme do potravinové folie a uložíme do lednice.
  7. Nyní přikročíme k přípravě krému.
  8. Krém si připravíme tak, že změklé máslo utřeme se žloutkem a moučkovým cukrem. Na závěr přidáme alkohol.
  9. Pokud je krém příliš tuhý, přidáme další alkohol, pokud příliš tekutý, lze ho zahustit drcenými sušenkami.
  10. Necháme krém odležet v lednici cca hodinu a přikročíme ke kompletaci.
  11. Těsto si rozdělíme na jednotlivé kuličky a postupně vtlačujeme do formiček.
  12. Formičku naplníme, ve středu uděláme díru vhodným nástrojem – například druhým koncem vařečky.
  13. Vyklepneme, hnízdo naplníme otvor krémem a přiklopíme piškotem.

Skladujeme nejlépe v lednici v uzavřené nádobě, aby cukroví neoschlo a konzumuje nejlépe až po několika dnech uležení.

Roláda z nepečeného těsta s alkoholem

Identická chuť, identické suroviny a přesto zcela jiné cukroví. To je roláda z nepečeného těsta s alkoholem. Její složení může být zcela identické s předchozím receptem. Ovšem její příprava je mnohem jednodušší a snazší než u vosích hnízd či včelích úlů. Nepotřebujete ani žádné formičky, vystačíte si pouze s válem a válečkem.

Ingredience

Ingredience jsou zcela totožné jako v receptuře výše. Můžeme vynechat pouze piškoty na podstavce, které v tomto dezertu nejsou potřeba.

Postup práce

Postup práce je do určitého bodu také identický jako v předchozí receptuře. dále už jde vše opravdu velmi snadno a velmi rychle.

  1. Připravíme si stejné těsto i stejnou náplň jako v receptuře výše.
  2. Nepečené těsto rozválíme válečkem na válu, pokud se bude lepit na váleček lze válet přes potravinářskou folii, nebo třeba přes pečící papír.
  3. Rozválené těsto potřeme rovnoměrně náplní, zde tedy již nazývané krém.
  4. Opatrně zarolujeme do rolády – tvaru podobnému šišce salámu, Lze si zde opět pomoci potravinářskou folií či pečícím papírem, pokud těsto lepí, nebo se trhá.
  5. Alternativně lze ještě roládu obalit strouhaným kokosem či v mletém ořechu.
  6. Roládu dále zabalíme do potravinářské folie, aby si dezert udržel svojí šťavnatost a nevysychal.

Skladujeme nejlépe v lednici v uzavřené nádobě, aby cukroví neoschlo a konzumuje nejlépe až po několika dnech uležení. Před konzumací pak dezert jen nakrájíte na plátky a zbytek opět pečlivě zabalte do fólie.