České koktejly – Magické oko

Magické oko, lidově řečené „Magický voko“, které je také známé jako Bludička, nebo Tygří oko je jeden z obskurních koktejlů kterými Češi obohatili světovou pivní a barovou scénu. Jméno dostal podle vzhledu, kdy peprmintový likér jasně září ve sklenici s pivem a vypadá jako zářící oko. Cenově patří k nejméně nákladným drinkům.

Řadí se k pivním koktejlům a nefiguruje v žebříčku koktejlů mezinárodní barmanské asociace (IBU).

Náročnost přípravy

Je základní. Je to jeden z nejjednodušších koktejlů na přípravu. Jeho zvláštností je, že jako jeden z mála není míchán barmanem, ale přímo hostem, kterému barman naservíruje potřebné ingredience.

Recept na přípravu

  1. Připravíme si potřebné ingredience
    • Světlé pivo, nejlépe ležák 0,5 l
    • Peprmintový likér zvaný též lidově „Zelená“, který má výraznou mentolovou chuť a obsahuje 20% – 25% alkoholu
  2. Natočíme vychlazené pivo do skleněného půllitru
  3. Nalijeme likér, klasický panák (0.5 dl)
  4. Panák spustíme společně se sklenkou na dno půllitru pomalu tak, aby se obě tekutiny nesmíchaly dohromady, resp. smíchaly se co nejméně, tedy pouštíme z co nejmenší výšky.
  5. Drink je hotov
  6. Konzumace je specifická a v jejím průběhu je doporučeno panáka opět z půllitru vyjmout a zkonzumovat samostatně.
  7. Samostatnou variantou konzumace tohoto koktejlu je tzv. „Cesta do lesa“ a „Cesta z lesa“. Jedná se ale o takový bizár, že ho zmiňuji pouze níže jako něco, co by neměl nikdo nikdy zkoušet.

Původ

Zde se prameny rozcházejí, mnoho lidí je dokonce přesvědčeno, že koktejl pochází z filmu Bony a klid (1988), který ho nejvíce proslavil. Tak tomu ale není. Další zdroje tvrdí, že byl produktem socialistických výčepů IV. cenové kategorie a s nimi spojeného úpadku a kultury konzumace, kdy barman, zde tedy výčepní zdatně konzumoval společně s hosty a zlitý pod obraz se netrefil na stůl a servíroval rundy zelené přímo do rozpitých piv svých stejně zřízených hostů a vynalezl tak koktejl tzv. omylem. To jsou ovšem pouze hospodské legendy.

Původ není možné jednoznačně doložit, ale s největší pravděpodobností bude mnohem starší a spojen s počátky výroby peprmintového likéru v českých zemích.

S trochou vizionářství bychom tento koktejl mohli označit jako předchůdce dnešních radlerů.

Film Bony a klid (1988)

Vexlák Bíny zvaný též „Klídek“, kterého ve filmu ztvárnil herec Roman Skamene zajistil tomuto pivnímu koktejlu nesmrtelnou slávu. Sám herec se později vyjádřil, že jen když spatří panáka peprmintového likéru padajícího na dno půllitru s pivem, udělá se mu zle. „Během natáčení jsem jich za sebou vypil čtyři nebo pět a to už si moc nepamatuju. Byl jsem opravdu ožralý jako kráva,“ zavzpomínal herec. „Kamkoliv přijedu, tak slyším: Jé, Romane, pojď si dát magický oko! Nechápu, jak něco tak odpornýho může někdo pít,“ svěřil se.

Videorecenze

Zde je názorně ukázáno, jak opatrně je nutné postupovat při správné přípravě koktejlu:

A zde autentické hodnocení konzumentů, kteří se s tímto koktejlem setkávají vůbec poprvé:

Magické oko: Přežijí cizinci kombinaci piva se zelenou? | TelevizeSeznam.cz

Také komentáře jsou jednoznačné a pochvalný mezi nimi nenajdete:

  • Tuhle odpornou směs považuji za totální degradaci a urážku piva. Přimíchal by Číňan do kung-pao rajskou omáčku? Nebo Fracouz by podával ústřice s bramborovou kaší? Kdo na ten nápad přišel takto degradovat nápoj se kterým se můžeme chlubit po celém světě a navíc to vydávat za vyhlášený nápoj? Podle mě je to nápoj těch nejprimitivnějších oblemtů.
  • Hnus, který chlastali staří ochmelkové, aby byli dříve pod obraz vy vydáváte za vyhlášeny český koktejl? To nemyslíte vážně….
  • Pivo je pivo, zelená je zelená. Dohromady je to hnus.
  • Přežít se to dá, ale co si budeme povídat, dobré to není.
  • Proč kazit dobré pivo „zelenou“ ?????

Cesta do lesa a Cesta z lesa

Cesta do lesa je specifická forma konzumace, kdy se po každém jednotlivém napití doplní koktejl peprmintovým likérem až po okraj. Takto se pokračuje, dokud není celý koktejl jasně zelený.

Teprve pak je možné přistoupit ke druhé fázi konzumace.

Cesta z lesa je opačný postup, kdy se po každém jednotlivém napití koktejl až po okraj doplní pivem, takto se opět pokračuje, dokud nemá koktejl jen barvu piva.

Závěrem

Osobně neznám nikoho, kdo by tento koktejl vyhledával, nebo komu by chutnal. Pokud se někdo takový vůbec najde, tak na zdraví!