Světové koktejly – Corpse Reviver #2

Koktejl Corpse Reviver #2 (v překladu Oživovač mrtvol číslo 2) patří k opravdu starým koktejlům, jechž počátek se datuje až do časů před americkou prohibicí.

Jedná se o polozapomenutý koktejl ze skupiny oživovačů – tedy koktejlů, které měly oživit někoho, kdo již při večírku tzv. odpadl. Koktejl se skládá ze čtyř surovin ve stejném poměru – sílu koktejlu dodává gin, sladkost pomerančový likér Cointreau, kyselost citrónová šťáva a jemné aroma koření pak francouzský aperitiv Lillet blanc.

Corpse Reviver #2 je tedy koktejl, ve kterém si vychutnáte zajímavé spojení chutí. Koktejl se výborně hodí na koktejlové večírky, kde prý údajně dokáže oživit ty co již odpadli.

Koktejl Corpse Reviver #2 patří mezi oficiální koktejly Mezinárodní barmanské asociace (IBA) a je zařazen mezi koktejly Contemporary classics (současná klasika).

Náročnost přípravy koktejlu Corpse Reviver #2

Příprava patří k těm opravdu jednoduchým – připravuje se v šejkru s několika kostkami ledu, poté se scedí přes strainer do vychlazené koktejlové sklenice a ozdobí kouskem pomerančové kůry.

Recept na přípravu koktejlu Corpse Reviver #2

  1. Připravíme si potřebné ingredience
    • Gin (0,30 dl) – bílý
    • Cointreau (0,30 dl) – pomerančový likér
    • Lillet Blanc (0,30 dl) – francouzský aperitiv
    • Čerstvou citrónovou šťávu (0,30 dl)
    • Kostky ledu
    • Pomerančovou kůru na zdobení
  2. Koktejlovou sklenici naplníme po okraj ledem a necháme jí chladit
  3. Do šejkru dáme kostky ledu a přidáme všechny tekuté ingredience
  4. Krátce a důkladně protřepeme
  5. Obsah šejkru scedíme přes strainer (tedy bez ledu) do koktejlové sklenice, ze které předem odstraníme led
  6. Koktejl zdobíme pomerančovou kůrou
  7. Drink je hotov

Video přípravy koktejlu je ke shlédnutí je níže.

Postup přípravy koktejlu Corpse Reviver #2

Název a původ koktejlu Corpse Reviver #2

Corpse Reviver č. 2 patří do rodiny koktejlů před prohibicí, které byly konzumovány za hlavním účelem probudit pijáka z mrtvých. Jinými slovy: Měly léčit kocovinu, zvýšit vitalitu a jinak zlepšit ráno.

Oživovače mrtvol lze vysledovat přinejmenším do 70. let 19. století, přičemž mnoho z nich bylo ztraceno v čase. Tato verze je nejznámějším receptem, i když Corpse Reviver č. 1 (koňak, Calvados, sladký vermut) je stále v rotaci a těší se občasnému umístění na barové menu.

Stejně jako mnoho koktejlů z éry prohibice, Corpse Reviver č. 2 upadl v průběhu desetiletí do neznáma, ale byl resuscitován během aughts, kdy barmani hledali inspiraci v historii. Jeho přijetí bylo řízeno zahrnutím nápoje do knihy Harryho Craddocka „ The Savoy Cocktail Book “, klíčového svazku původně vydaného v roce 1930, který moderním pijákům představil desítky klasických nápojů.

Tento pick-me-up obsahuje gin, Lillet blanc (francouzský aperitiv), pomerančový likér a čerstvou citronovou šťávu. Tato jemně vyvážená kombinace je rozdělena na stejné díly, protřepána s ledem a podávána ve sklenici, která byla opláchnuta absintem, což je technika, která nápoji dodává aroma a pouze náznak anýzové chuti. Výsledkem je kyselá, studená a osvěžující, přesně to, co potřebujete na začátek dne – nebo večer, pokud dáváte přednost konzumaci alkoholu, když slunce zapadá.

Dnes je Corpse Reviver č. 2 oblíbeným příslušenstvím v řemeslných koktejlových barech a příležitostnou možností v brunch barech, které zahrnují schopnost nápoje nastartovat ráno. Pokud si ho objednáte, nezapomeňte, že koktejl je silnější, než chutná. Jste-li na pochybách, dbejte na Craddockovo varování: „Čtyři z nich pořízené v rychlém sledu znovu oživí mrtvolu.“