Horký koktejl – Námořnický Grog

Grog je horký alkoholický nápoj. Skládá se z rumu a horké vody. Existují i další varianty nápoje, ve kterých se místo rumu používá jiný alkohol, například koňak, griotka či whisky.

Historie

Od 17. století do roku 1970 se na lodích Royal Navy dával posádce rum jako lodní příděl. Nezřídka byla následkem nedisciplinovanost a opilost, protože příděl byl kolem 0,5 litru na den. V roce 1740 dal proto anglický viceadmirál Edward Vernon svým námořníkům pít rum zředěný horkou vodou. Později se nápoj ředil i s cukrem a limetkovou šťávou. Vernonova přezdívka byla „Old Grog“, protože nosil často pláštěnku z grogrénu, hrubé látky z hedvábí a vlny. Toto jméno se brzy přeneslo na nápoj. V chladnějším klimatu Velké Británie se pil grog horký. Od začátku 19. století je nápoj známý i v Německu. Pojem „groggy“ označoval původně pocit, kdy člověk vypil příliš grogu. Dodnes se používá na popsání vyčerpaného stavu.

Podle jiné interpretace je slovo grog zkratkou z Grand Rum Of Grenada a bylo vytvořené Angličany po dobytí tohoto karibského ostrova v 18. století. Tato verze se pravděpodobně zakládá na dodatečném pokusu o vysvětlení, podobně jako chybná interpretace zkratky SOS (nesprávně „Save Our Souls“).

Současnost

Oblíbený grog dokáže zahřát i v nejmrazivějších dnech. Často si ho spojujeme s vůní rumu, výborný grog lze však udělat i z koňaku, brandy nebo whisky. Koření by sice mělo být neoddělitelnou součástí, ale většině lidí stačí zalít alkohol horkou vodou a přidat cukr s citronem.

Klasický recept

Připravíme si základní suroviny

  • rum (0,5 dl)
  • vodu (0,2l)
  • cukr
  • citrónovou šťávu, plátek citronu
  • skořici
  • hřebíček

Postup přípravy

Vodu s kořením pár minut povaříme (jedině tak se z koření uvolní všechny látky), vše scedíme a zalijeme sklenici s předem nalitým rumem. Osladíme podle chuti a přidáme citron. Konzumuje dokud je horký.

Alternativy

Jak už bylo uvedeno výše, alkohol lze alternativně použít i jiný, záleží především na chuťových preferencích a aktuální dostupnosti.

Rovněž tak lze použít i jiné ostatní suroviny. Může jít například o:

  • pomeranč
  • vanilkový lusk (vanilkový cukr)
  • karamel
  • černý čaj
  • badyán
  • červené víno
  • žloutky s máslem
  • rozinky
  • mandle