Odrůdy révy vinné – X

Réva vinná a zejména její původní volně rostoucí poddruh réva vinná lesní vytvořily v průběhu posledních 3.000 let tisíce odrůd vinné révy. Zejména v dřívějších dobách vznikaly především samovolným křížením, v současné době převládá šlechtění. V tomto přehledu se zaměříme zejména na moštové odrůdy révy vinné, které jsou určeny především pro výrobu moštu a vína, Moštové odrůdy se dále dělí na odrůdy určené pro výrobu bílých vín (jde o bílé a červené odrůdy) a na odrůdy určené k výrobě červených vín (jde o modré odrůdy).

Xarel-lo

Xarel-lo je svěží bílé víno původem z Katalánska nacházející se v severovýchodním Španělsku. Plody mají vyvážený poměr cukrů a kyselin s vysokým podílem antioxidantů. Víno Xarel-lo je vhodné rovněž k archivaci. Skvělá je konzumace k rybám, masu nebo sýrům. Ideální teplota pro servírování je 10 až 12°C.

Xynisteri

Xynisteri je bílá odrůda révy vinné pocházející z Kypru. Xynisteri svým poměrem zabírá přibližně 13%-16% vinic z celého ostrova a řadí se mezi druhou nejvíce pěstovanou odrůdu. Víno se vyznačuje vůní ovoce a oříšků, broskve, švestek a citrónu. Mezi vhodné pokrmy lze považovat mořské plody či těstoviny.

Xynomavro

Xynomavro je odrůda červeného vína pěstovaná v severním Řecku v oblasti Naousa a v menší míře i v Makedonské republice. Svým charakterem vystihuje vysoký obsah tříslovin a kyselin a v rodném Řecku je považována za to nejlepší červené víno, co země může nabídnout. Xynomavro se používá rovněž jako základ pro šumivá nebo růžová vína. Vína jsou předurčena k dlouhodobému zrání v sudech. Vhodné pokrmy ke konzumaci s vínem Xynomavro jsou masitá jídla či ořechy.