Světové koktejly – Margarita

Margarita je nejznámější koktejl na bázi tequily, je rozšířená zejména v barech v USA a Mexiku a patří mezi deset nejčastěji objednávaných koktejlů. Základní složkou je tequila blanco, tedy stříbrná, která si ze všech druhů tequil zachovává nejvýraznější chuť agáve.

Náročnost přípravy koktejlu Margarita

Je velmi jednoduchá, jednotlivé suroviny se dají do šejkru a promíchají.

Recept na přípravu koktejlu Margarita

  1. Připravíme si potřebné ingredience
    • Tequilu (0,5 dl)
    • Pomerančový likér (0,25 dl)
    • Čerstvou limetkovou šťávu, nebo džus (0,25 dl)
    • Sůl, nejlépe mořskou
    • Led
    • Plátek limetky na zdobení
  2. Okraj sklenice na Margaritu (Margarita glass) potřeme limetkou a poté položíme na talířek se solí. Výsledkem je solná krusta po obvodu celé sklenice
  3. Všechny suroviny dáme společně s několika kostkami ledu do šejkru, protřepeme a poté přecedíme přes strainer přímo do sklenice. Můžeme přidat i pár kostek ledu ze šejkru
  4. Zdobíme plátkem limety,
  5. Drink je hotov

Postup přípravy můžete shlédnout na videu níže.

Postup přípravy koktejlu Margarita

Jakou volit do koktejlu Margarita tequilu

Základní složkou tohoto koktejlu je tequila blanco, tedy mladá stříbrná tequila. Tato tequila si ze všech druhů tequil zachovává nejvýraznější chuť po agáve.

Můžete samozřejmě použít i vyzrálejší druhy tequil, které zrály v dubových sudech, ale jejich výjimečnou a unikátní chuť si v koktejlu společně s pomerančovým likérem a limetkami nevychutnáte. Takové tequily je nejlépe pít samotné.

Původ a historie koktejlu Margarita

Kdo tento koktejl vymyslel je nejasné. Recept na Margaritu se v tištěné formě poprvé objevil v roce 1953 v časopisu Esquire, ale minimálně o 15 let dříve byl tento recept již znám pod názvem Picador.

Existuje hned několik variant vzniku Margarity, nejznámější a zároveň nejvěrohodnější z nich je tvrzení, že mexický koktejl Margarita vynalezl jistý barman – Don Carlos Orozco, který zkoušel míchat různé nápoje, když vtom vstoupila do podniku místní celebrita Margarita Henkel. Don Carlos jí dal ochutnat svůj nejlepší výtvor, ten jí velice zachutnal, a tak jej pojmenoval po ní – Margarita a to již v roce 1941.

Další variantou je, že Margarita je španělská verze anglického jména Daisy (česky sedmikráska). Ve světě koktejlů se jako Daisy označují míchané nápoje obsahující destilát, citrus a likér. Název koktejlu Margarita tak pravděpodobně vznikl překladem jména Daisy.

Jedná se o variantu koktejlu White Lady, která je jedním z prvních míchaných nápojů na bázi tequily. Objevila se ve 30. letech 20. století v mexické Tijuaně.

Může to tak skutečně být, nebo to jsou vše jen barové legendy, kdo ví jak to tenkrát bylo.

Závěr

Margarita je jeden z nejslavnějších večírkových koktejlů. Patří mezi prvních deset nejvíce konzumovaných koktejlů na světě.

Margarita je svůdná, svěží, jiskrná a dokonale vyvážená. Chuť vyrovnávají další složky, takže výsledný dojem není alkoholický, ale má mnohem lahodnější a komplexnější příchuť. Účinek zvyšuje sůl na okraji skleničky, která posiluje chutě koktejlu a zmírňuje ostrost limetky, takže zůstává pouze příchuť citrusových plodů hasících žízeň. 

22. únor slaví Američané Národní den Margarity.