Odrůdy révy vinné – D

Réva vinná a zejména její původní volně rostoucí poddruh réva vinná lesní vytvořily v průběhu posledních 3.000 let tisíce odrůd vinné révy. Zejména v dřívějších dobách vznikaly především samovolným křížením, v současné době převládá šlechtění. V tomto přehledu se zaměříme zejména na moštové odrůdy révy vinné, které jsou určeny především pro výrobu moštu a vína, Moštové odrůdy se dále dělí na odrůdy určené pro výrobu bílých vín (jde o bílé a červené odrůdy) a na odrůdy určené k výrobě červených vín (jde o modré odrůdy).

De Chaunac

Víno je Francousko – americký hybrid. Původně se označovalo jako Siebel 9549, později se víno přejmenovalo na De Chaunac podle Kanadského entologa Adhemara F. de Chaunac. Víno je velmi mrazuvzdorné ( až do -26 °C ), má ovocnou chuť, s nízkým obsahem třislovin. K De Chaunac doporučujeme podávat steaky a dušené hovězí maso.

Devín

Odrůda vznikla křížením odrůd Tramín červený a Veltlínské červenobílé. Víno má zelenožlutou barvu. Vůně je výrazná, aromatická a chuť jemně kořenitá. Ve vůni a chuti můžeme najít kořenité tóny Tramínu či Muškátu a zralý grapefruit. Pozor – při delším skladování může hořknout. Suché víno se hodí k masitým pokrmům s omáčkami. Polosladké víno můžeme podávat k některým druhům sýrů či k dezertům.

Dornfelder

Dornfelder je mladá pozdní odrůda vinné révy určená k výrobě červených vín původem z Německa, kde je velmi populární. V současné době zažívá velký rozmach i v Rakousku a České republice. Odrůda Dornfelder vznikla roku 1956 křížením odrůd Helfensteiner (Jakubské x Trolínské) a Heroldrebe (Modrý Portugal x Frankovka). Odrůda Dornfelder má vysoké výnosy, je odolná proti plísním, méně odolná je proti silným mrazům a nesnáší sucho. Sklizeň hroznů odrůdy Dornfelder probíhá až počátkem října, což dává výborné předpoklady pro výrobu jakostních vín určených k dlouhodobé archivaci nebo zrání v sudech. Pro svojí tmavou barvu bývá používána i k dobarvovaní červených vín jiných odrůd. Víno Dornfelder má tmavě červenou až granátovou barvu s fialovými až černými odlesky. Chuť vína je plná, harmonická a tělnatá, s aromatickými tóny tříslovin, kyselin a ovoce s jemně kořenitými tóny. Vůně vína je kombinací tónů koření, lesního ovoce, čokolády, kávy, datlí a cherry.