Jamajská káva, jak jinak než s rumem

Jamajská káva je další výborný kávový koktejl a specialita. A mnozí z vás už jistě tuší, jaký asi alkohol bude tato káva obsahovat. Ano je to rum.

Příprava této kávy není opravdu nic složitého. V zásadě se jedná o twister kávy irské. Ovšem irská whiskey je zde nahrazena třtinovým rumem.

Jaký volit rum do jamajské kávy

Mnozí z vás jistě použijí ten rum, který mají právě doma, zpravidla již otevřený.

A není to nic proti ničemu. Neexistuje žádné pravidlo, že by snad musel být pouze jamajský. Dokonce se domníváme, že tento druh kávy nemá na samotné Jamajce ani žádnou tradici a dost možná se tam ani takto nepřipravuje. Je to něco podobného jako chlupaté knedlíky. Také žádné chlupy neobsahují a pokud tam nějaký už najdete, bude tam nedopatřením.

Jméno jamajská káva pravděpodobně symbolizuje skutečnost, že obsahuje rum, což je pro karibský ostrov Jamajka typický a známý alkohol. A také to, že Jamajka je známa jako místo, kde se pěstuje a praží jedna z nejkvalitnějších káv na světě a kde se pravidelně koná kávový festival – Jamaica Blue Mountain Coffee Festival

Do jamajské kávy jsou nejvhodnější sladké či kořeněné rumy, které kávě dodají další rozměr chuti. Dokonce se nemusí jednat ani o nějaký silný rum, lze použít například kubánský rumový likér Legendario elixir de Cuba, Můžete ale použít také rumy, jako jsou například Diplomático, nebo Appleton, či Captain Morgan.

Recept na přípravu koktejlu Jamajská káva

  1. Připravíme si potřebné ingredience
    • Filtrovanou kávu (cca 1,5 dl), např. použijeme french press, nebo papírový filtr
    • Rum dle vlastního výběru (0,4 dl)
    • Šlehanou smetanu (30%)
    • Třtinový cukr – 2 lžičky na porci (dle chuti) pokud sladíte
  2. Sklenici na horké nápoje (silnostěnná na stopce, objem cca 230-250 ml) nahřejeme horkou vodou
  3. Vložíme cukr
  4. Zalijeme horkou kávou a mícháme dokud se cukr nerozpustí
  5. Přidáme rum
  6. Na povrch dáme šlehanou smetanu – cca 2 cm, lijeme opatrně přes lžičku
  7. Nemícháme
  8. Smetanu můžeme posypat třtinovým cukrem jako ozdobu
  9. Drink je hotov

Závěr

Jamajská káva je jako stvořená do studených podzimních a zimních měsíců. Je to ideální drink na večerní posezení u krbu po celodenním lyžování. Káva vás příjemně nakopne a rum zase hezky zahřeje.

A pokud si vypijete na zahřátí jamajskou kávu, nikde není řečeno, že pak nelze pokračovat už jen s popíjením samotného rumu.

Výběr druhu či konkrétní značky kávy do tohoto koktejlu není příliš rozhodující, protože samotnou chuť kávy spolehlivě přebije chuť rumu a konec konců také šlehané smetany. Vhodnější je však volit silnější a chuťově výraznější kávu.