Světové koktejly – Canchanchara

Koktejl Canchanchara patří k dalším z populárních kubánských koktejlů, je však mnohem starší než třeba koktejly Mojito, nebo Cuba Libre. Jeho původ lze vysledovat ke konci 19. století v okolí města Trinidad na ostrově Kuba.

A jelikož se jedná o kubánský koktejl, je zřejmé, že alkoholická složka koktejlu, tedy báze nebude nic jiného, než kubánský rum, v tomto případě bílý.

Kyselost koktejlu dodává limetková šťáva, sladkost koktejlu dodává med, a aby nebyl koktejl příliš silný, obsahuje i panáka vody. Zdobí se pak segmentem limetky.

Canchanchara je tedy koktejl, ve kterém si vychutnáte opojné a sladké spojení chutí. Koktejl se výborně hodí k takovému tomu celodennímu plážovému popíjení.

Koktejl Canchanchara patří mezi oficiální koktejly Mezinárodní barmanské asociace (IBA) a je zařazen mezi koktejly New era drinks (moderní koktejly).

Náročnost přípravy koktejlu Canchanchara

Příprava patří k těm opravdu jednoduchým – připravuje se přímo ve sklenici, kam se dá limetková šťáva, voda a med – vše se zamíchá barmanskou lžičkou až se vytvoří hustý sirup, který se otáčením sklenice rozprostře po celém jejím vnitřku.

Poté se sklenice naplní drceným ledem a zalije rumem. Na závěr se koktejl ještě energicky promíchá zdola nahoru a ozdobí segmentem limetky.

Pro koktejl je určena sklenka old-fashioned glass, tedy whiskovka.

Recept na přípravu koktejlu Canchanchara

  1. Připravíme si potřebné ingredience
    • Kubánský bílý rum u (0,60 dl) – dle originální receptury Cuban Aguardiente – obecné označení pro lokální destiláty – viz níže
    • Čerstvou limetkovou šťávu (0,15 dl)
    • Med (0,15 dl)
    • Vodu (0,50 dl)
    • Ledovou tříšť (kostky ledu rozmixujeme krátce v mixéru)
    • Segment limetky na zdobení – dle receptury
  2. Do sklenice old-fashioned glass dáme limetkovou šťávu, vodu a med
  3. Pomocí barmanské lžičky vytvoříme ve sklenici homogenní směs
  4. Natáčením sklenice pokryjeme touto směsí její vnitřní povrch
  5. Přidáme ledovou tříšť
  6. Zalijeme rumem
  7. Energicky zamícháme barmanskou lžičkou zezdola nahoru, dbáme abychom nepoškodili vnitřní povlak sklenice
  8. Koktejl ozdobíme segmentem limetky
  9. Drink je hotov

Video přípravy koktejlu je ke shlédnutí je níže.

Postup příptavy koktejlu Canchanchara

Název a původ koktejlu Canchanchara

Tradiční lahodný nápoj Canchanchara v sobě spojuje to nejlepší, co úrodná Kuba nabízí, tedy rum, limetky a med. Žhavý karibský ostrov Kuba je kolébkou mnoha oblíbených koktejlů. Pokud zavítáte do Trinidadu, pak byste si neměli nechat ujít ochutnávku zdejší speciality, nápoje Canchanchara, který si vás jednoznačně získá pro svou úžasnou kombinaci alkoholu, medu a limety. Říká se, že jej Kubánci vynalezli, aby ustáli těžkosti desetileté války, která probíhala v letech 1868 až 1978.

Canchanchara je považována za nejstarší známý koktejl na Kubě, který se datuje do (nebo dříve) desetileté války na konci 19. století, kdy kubánští partyzáni, známí jako mambises, zahájili boj proti Španělsku za nezávislost. Měl to být léčivý nápoj, který měl stejnou měrou praktičnost a magii, a nejspíše se podával teplý, s přísadami z pole, které byly snadno dostupné, jako cukrová třtina, limetka a med – tedy jakési Daiquiri. Používal se k léčbě běžného nachlazení.

Když přijedete do kubánského koloniálního města Trinidad, nic nezačne návštěvu lépe než čerstvý koktejl Canchanchara. Je nejen osvěžující, ale přináší inspiraci a okamžitě vás roztančí.

Trinidad, který založil španělský dobyvatel Diego Velázquez de Cuéllar, prosperoval během koloniálního období a bohatl díky práci zotročených Afričanů pracujících na cukrových plantážích. Bohatí evropští vlastníci půdy postavili mnoho historicky zachovalých budov a zajistili Trinidadu status světového dědictví UNESCO v roce 1988. Je to město, kde většina barů podává Cancháncharu, přičemž některé recepty využívají aguardiente neboli „ohnivou vodu“. V podstatě je to jen rum ve svém nejsníženém stavu – šťáva z cukrové třtiny, která byla fermentována a obsahuje 29 % až 60 % objemu alkoholu.

Tento nápoj byl už předkoloniální a užíval si ho domorodí lidé Taino. Pili jej z tykve, ale existuje rodina hrnčířů, kteří teď vyrábějí poháry z hlíny ve tvaru tykve. Jsou to hrnčíři šesté generace na Trinidadu.

Poháry se označují jako copas de barro, bez základny nebo stonku. Jeden muž, známý po celé vesnici jako jen Chichi, je hrnčířský mistr, který ručně vyrábí hliněné hrnky bez uchy a sám pak koktejl vyrábí a hrdě podává hostům. Ale není jediný. V Trinidadu je celý bar zasvěcený tomuto drinku a se jménem jako Taberna La Canchánchara to nemůže být krach. Navíc v Taberně a téměř všude, kam se v tomto často přehlíženém městě obrátíte, hraje živá hudba salsy.