Vína k dezertům

Podávání vhodné odrůdy vína k dobrému jídlu patří ke gurmánským zážitkům. Víno je však potřeba vhodně kombinovat s nabízeným menu. Obecně platí, že víno a jídlo by se mělo především doplňovat v celkové harmonii chuti, barev a vůní.

Existují obecná a tradičně zavedená pravidla pro správné kombinace vína a jídla. Každý člověk má však jiné smyslové vjemy, a proto kombinace jídla a vína nabízí mnoho různých úhlů pohledu. Víno dokáže zvýraznit chuťové a aromatické látky v jídlech. Nalézt vyváženou harmonii a soulad mezi vínem a jídlem není úplně snadný, proto je zde primární doporučené víno k pokrmům podle základních gastronomických menu. Kombinace vína a vhodných pokrmů pro výsledné spojení harmonií chutí.

Úvodem

U dezertů na závěr platí jednoduché pravidlo, že víno musí být stejně sladké, popřípadě sladší, než je samotný dezert. Používáme proto vína typu výběr z hroznů, výběr z bobulí. Skutečným gurmánům, kteří si chtějí opravdu vychutnat excelentní zážitek, je pak možné doporučit ledová či slámová vína.

Dezerty

  • Palačinky – podáváme s bílými víny s vyšším zbytkovým cukrem, jako např. Tramín červený – výběr z bobulí nebo se šumivými víny.
  • Ovocné knedlíky – ideálně doplní plná bílá vína, jako je například Rulandské šedé – výběr z hroznů.
  • Jahody nebo smetanová zmrzlina – chutnají nejlépe v kombinaci s vychlazeným polosuchým sektem.
  • Jablkový závin – výborně chutná s bílými víny nižších přívlastkových kategorii s výrazným muškátovým aroma, např. Muškát Ottonel, Irsai Oliver, Müller Thurgau.
  • Pudinky a lehké vanilkové dezerty – dezerty i vína jsou chuťově jemné, lehké a máslové. Volíme bílá vína s lehce vyšší zbytkovým cukrem, šumivá vína v kategorii Demi-sec nebo italské Asti.
  • Dezerty typu Crème Brûlée – k bohatý a chuťově výrazným dezertům volíme vína typu Sauternes, nebo odrůdy Semillon, Sauvignon Blanc a Muscadelle s vysokým zbytkovým cukrem.
  • Ovocné koláče – dezerty, jejichž základem je ovoce jako jablka nebo hrušky, případně doplněné o koření, jako je třeba skořice. Vybíráme sladší bílá vína typu Sauternes, vína s vysokým obsahem zbytkového cukru nebo šumivá vína z Champagne. Dobrou volbou mohou být i plnější vína odrůdy Riesling (s různou úrovní sladkosti) – má většinou vyšší obsah kyselin a dobře si tak s těmito dezerty poradí.
  • Karamelové a čokoládové dezerty – jedná se o tmavší, bohaté nebo karamelizované dezerty. Při výběru vína se zaměřte na červená vína s vyšším obsahem cukru, portská vína nebo Grappu.
  • Dezerty z tmavé čokolády – pro čokoládové dorty nebo moussy volíme víno, které podpoří jejich výraznou, hořkosladkou chuť. Dobrou volbou bude portské víno nebo výrazná, plná a kořenitá červená vína typu australského Shirazu. 
  • Krémové dezerty typu Tiramisu – dezerty s kávovou příchutí se dobře kombinují například s vína Sherry v kategorii Cream nebo portská vína stylu Ruby.
  • Sladké dezerty a moučníky – k podávání sladkých moučníků a dezertů jsou vhodná aromatická, vyzrálá a sladká vína typu slámové víno, ledové víno, přívlastková výběrová vína, aperitivy, likérová vína nebo sekty. Doporučené odrůdy: Veltlínské zelené, Muškát moravský, Tramín červený, Sauvignon, Pálava, Rulandské šedé, Muškát Ottonel, Muškát moravský a sladká růžová vína.
  • Zmrzliny – k podávání zmrzliny jsou vhodná sladká bílá a růžová vína, likérová vína, aperitivy nebo sladké sekty.
  • Ovocné saláty – k ovocným salátům jsou vhodná aromatická, vyzrálá a sladká vína. Doporučené odrůdy: Veltlínské zelené, Ryzlink rýnský, Rulandské bílé, Muškát moravský, Irsai Oliver, Müller Thurgau a sladká růžová vína.

Všeobecné doporučení

Sladká jídla – sladké se sladkým funguje chuťově velmi dobře. Zákusek se suchým vínem by mohl působit nahořkle, a to nikdo nechce. Nejlepší jsou sladká svěží vína. Právě svěžest se postará o to, aby toho sladkého nebylo moc.

Pokud si ale nejste výběrem stále jisti, univerzální volbou bude ovocnější portské víno – ideálně poslouží portské stylu Ruby. Můžete také podávat ledová vína, která jsou v podstatě sami o sobě dezertem. 

Všechny díly