Letní koktejl – Hugo Spritz

Pokud nějaký drink přímo přivolává léto, je to právě Aperol Spritz.

Koktejl Hugo Spritz je pak jeho sladší varianta. Ingredience a složení je velmi podobné. Ovšem tento koktejl nemá nic společného s bitterem Aperol a pomeranči.

Jeho ochucující složkou je jiný italský likér vyrobený ze sladkých květů černého bezu – Hugo. Vše je pak podtrženo plátkem citrónu a zejména osvěžující chutí máty.

Má v sobě vše, co je pro výtečný letní drink nezbytné. Jeho lehkost, výtečná chuť a osvěžující bublinky jej předurčují na popíjení za dlouhých letních večerů a nocí.

Neobsahuje příliš alkoholu a tak nějaká ta sklenička na víc vám druhý den nezpůsobí bolehlav a kocovinu.

Hugo Spritz je opravdu velmi lehký drink už jen tím, že obsahuje málo alkoholu, což je jednoznačně v souladu s moderními trendy. Obecně je drink považován za nápoj žen. minimálně stejně je ale pro svojí sladkou chuť oblíbený i mezi muži, kteří vyhledávají společnost jiných mužů, jen se o tom zdaleka tolik nemluví. Vidět pít muže Hugo Spritz už dnes není nic výjimečného, naopak v západní Evropě se nad tímto nikdo nepozastaví.

Hugo Hugo Spritz není oficiálním koktejlem IBA a jeho původ je v severní Itálii.

Náročnost přípravy koktejlu Hugo Spritz

Je jednoduchá, koktejl se míchá přímo ve sklenici. V tomto případě je nejvhodnější použití větší balonové sklenice, kam se vejde i spousta ledu.

Recept na přípravu koktejlu Hugo Spritz

  1. Připravíme si potřebné ingredience
    • Prosecco – suché (1 dl) – 5 dílů
    • Hugo (0,6 dl) – 3 díly – sladký italský likér z květů černého bezu
    • Sodovku (0,4 dl) – 2 díly
    • Čerstvou mátu
    • Led
    • Plátek citrónu na zdobení
    • Slámku
  2. Mátu rozlámeme v ruce a vložíme do sklenice, použijeme velkou balonovou jako na víno
  3. Do sklenice přidáme led do 2/3
  4. Nalijeme sodovku a prosecco na led,
  5. Poté nalijeme likér Hugo krouživým pohybem, tímto způsobem se všechny ingredience navzájem propojí
  6. Zdobíme kolečkem citrónu, vložíme slámku
  7. Drink je hotov

Původ a historie koktejlu Hugo Spritz

Popíjení Spritzů bylo populární už v 19. století, kdy si obchodníci a diplomaté z Benátek hovořící německým jazykem přidávali do silných vín trochu vody. První spritze se míchaly výhradně z šumivých vín a vody a brzy se také začalo experimentovat s příchutěmi a kombinacemi. Staly se tradičním pitím v Itálii, Rakousku a Německu.

Právě v Itálii se v padesátých letech 20. století stal nejoblíbenější Aperol Spritz. Pro něj je typická výrazná hořká chuť, zářivě oranžová barva a poměrně nízký obsah alkoholu. Hugo pak vznikl jako jeho alternativa pro všechny, kdo si nepotrpí na hořkosti. Stačilo vyměnit hořký Aperol za sladkou bezinku a svěží citrón s mátou a lehký příjemně mírně nasládlý Hugo Spritz byl na světě.

Hugo Spritz pochází z Jižního Tyrolska a pije se nejen v rodné Itálii, ale také v Rakousku, Švýcarsku a Německu. Poprvé byl koktejl připraven v roce 2005, a to barmanem jménem Roland Fruber. Netrvalo dlouho a stal se z něj jeden z nejpopulárnějších letních drinků.

I když jakékoli šumivé víno lze kombinovat s likérem Hugo a sodou, uvědomte si, že pravý Hugo Spritz vyžaduje specificky italské bublinky. Prosecco se pohybuje od sladkých po suché, takže si vyberte takové, které dosáhne úrovně sladkosti, kterou preferujete. Pak si udělejte drink a relaxujte. Možná nejste v Itálii, ale s dobrým koktejlem v ruce můžete alespoň nasměrovat tamní dlouholetou tradici hodin aperitivů.

Likér Hugo

Pro Hugo je typická především jemná květinová vůně, kterou má na svědomí černý bez. Právě černý bez v posledních letech hodně populární a možná i díky tomu se Hugo stává více a více oblíbeným.

Díky použití čerstvé suroviny a léty prověřenému výrobnímu postupu si Elixír z bezového květu i po zpracování uchovává vysoký obsah cenných látek. Vyrábí se macerací květů černého bezu ve velejemném obilném lihu. Po dokonalém vylouhování jsou květy odfiltrovány. Dalším výrobním krokem je potom jemné dochucení cukrem a naředění vodou na 16% obsahu alkoholu.

Květy černého bezu lidově nazývané též kozičky jsou známy z tradiční medicíny a z mnoha různých kultur již odpradávna. Jejich blahodárný účinek na lidské zdraví je znám téměř 4000 let. Kromě prokázaných antioxidačních a protizánětlivých vlastností jsou i zdrojem několika důležitých vitamínů skupiny A, B a C. Využívají se především při nachlazení, kašli, celkově zvyšují obranyschopnost organismu a posilují imunitní systém.

Staré přísloví říká: před heřmánkem smekni, před bezem klekni.