Světové koktejly – Grasshopper

Koktejl Grasshopper (v překladu kobylka) patří k dalším z koktejlů, které dokážou znalci rozeznat na první pohled. Zásluhu na tom má typická zelená barva a krémovitá konzistence tohoto koktejlu, který by mnozí nazvali dezertem, nebo smetanovou zmrzlinou s likérem.

Jedná se o polozapomenutý koktejl, který patří k opravdu starým koktejlům mající původ v New Orleans. V koktejlu jsou jako základ, tedy alkoholická báze použity dva likéry – mátový a kakaový, koktejl je doplněn čerstvou smetanou. Všechny ingredience stejným dílem. Zdobí se snítkou máty a chutná opravdu sladce a svěže.

Grasshopper je tedy koktejl, ve kterém si vychutnáte zajímavé a sladké spojení chutí. Koktejl se výborně hodí po večeři, ovšem nikoliv jako digestiv, nýbrž jako dezert.

Koktejl Grasshopper patří mezi oficiální koktejly Mezinárodní barmanské asociace (IBA) a je zařazen mezi koktejly Contemporary classics (současná klasika).

Náročnost přípravy koktejlu Grasshopper

Příprava patří k těm opravdu jednoduchým – připravuje se v šejkru s několika kostkami ledu, poté se scedí přes strainer do vychlazené koktejlové sklenice a ozdobí snítkou máty.

Recept na přípravu koktejlu Grasshopper

  1. Připravíme si potřebné ingredience
    • Crème de Cacao (0,20 dl) – bílý
    • Crème de Menthe (0,20 dl) – zelený
    • Čerstvá smetana (0,20 dl)
    • Kostky ledu
    • Snítku máty na zdobení
  2. Koktejlovou sklenici naplníme po okraj ledem a necháme jí chladit
  3. Do šejkru dáme kostky ledu a přidáme všechny tekuté ingredience
  4. Krátce a důkladně protřepeme
  5. Obsah šejkru scedíme přes strainer (tedy bez ledu) do koktejlové sklenice, ze které předem odstraníme led
  6. Koktejl zdobíme snítkou máty
  7. Drink je hotov

Video přípravy koktejlu je ke shlédnutí je níže.

Postup přípravy koktejl Grasshopper

Název a původ koktejlu Grasshopper

The Grasshopper je zelený výbuch z minulosti se zeleným likérem creme de menthe , bílým creme de cacao a hustým krémem. Creme de menthe je likér vyrobený přidáním lístků máty nebo extraktu do neutrálního alkoholu, poté se filtruje, oslazuje, lehce zraje a stáčí do lahví. A bílý creme de cacao je sladký likér s čokoládovou příchutí a máslovým pocitem v ústech.

Nápoj byl údajně vytvořen v roce 1919 v New Orleans, ale pojmem se stal až v 50. letech 20. století, protože prohibice promarnila růst a známost mnoha koktejlů zrozených těsně před začátkem éry omezeného pití. Původní recept vyžaduje, aby se tyto tři ingredience spojily ve stejných částech, výsledkem je koktejl, který vypadá jako rozpuštěná mátově-čokoládová zmrzlina a také tak trochu chutná.

Bohatý dezertní koktejl v zeleném odstínu se stal základem v barech během éry diskoték, zatímco v současné době barmani převrátili základní plán a vytvořili jasné kobylky, kobylkové mléčné koktejly a další hravé riffy na chuťové klasice…

Tato verze pochází od newyorské barmanské legendy Dale DeGroffa, který porušuje recepturu s rovnými díly a přidává tučnou smetanu, aby nápoj doplnil. Protřepejte ingredience s ledem a pokud máte chuť, poprašte navrch trochu muškátového oříšku. Nápoj lze samozřejmě konzumovat kdykoli během dne, ale vzhledem k její sladké a krémové povaze je zvláště vhodný po večeři. Objednejte si jeden po dobrém jídle nebo si ho udělejte doma místo dezertu.