Queen Elizabeth’s Favorite Cocktail

Oblíbený koktejl britské královny Alžběty druhé i její matky. Královna Alžběta druhá jej s oblibou téměř denně konzumovala po mnoho let, jako aperitiv před obědem.

Tento koktejl je chuťově výborná a výrazná kombinace jednotlivých jasně definovaných chutí, které se výborně doplňují a vytvářejí jeden lahodný celek, ve kterém najdete chuť hořkosladkého vermutu Dubonnet, hořkého ginu a kyselého citrónu, doplněnou několika kostkami ledu.

Názvy koktejlu

Tento koktejl nemá jeden ustálený název, nejčastěji o v nápojových lístcích barů najdete pod následujícími názvy:

  • The Queen’s Dubonnet And Gin Cocktail
  • The Queen’s Dubonnet Cocktail
  • Dubonnet & Gin 
  • Dubonnet Cocktail No.1

Pokud budete mít příležitost, určitě jej ochutnejte.

Recept na přípravu koktejlu

  1. Připravíme si potřebné ingredience:
    • Dubonnet (1 dl) – červená varianta – 2 díly
    • Gin (0,5 dl) – královna pila nejraději Gordons London dry gin – 1 díl
    • Střik citronové šťávy
    • Plátek citrónu na zdobení
    • Kostky ledu
  2. Sklenici na stopce naplníme několika kostkami ledu.
  3. Na led nalijeme gin.
  4. Přidáme Dubonnet.
  5. Koktejl dochutíme střikem citrónové šťávy.
  6. Ozdobíme plátkem citrónu.
  7. Koktejl je hotov.

Postup přípravy koktejlu můžete shlédnout ve videu níže.

O Dubonnetu

Dubonnet je francouzské aperitivní víno, resp. vermut, jehož historie sahá až do roku 1846.

Jeho počátky se táhnou od Francouzské cizinecké legie až po koktejly moderních barmanů a mixologů, kteří jej stále rádi používají. Dubonnet je základem hned několika koktejlů.

Vytvořil jej pařížský chemik a obchodník s vínem Joseph Dubonnet jako prostředek k tomu, aby byl hořký lék chinin chutnější pro vojáky bojující s malárií v severní Africe.

Dubonnet je mix fortifikovaného vína s patentovanou směsí bylin, koření, kůr a léčivého chininu. Recept, který si vysloužil legendární status ve světě sofistikovaných nápojů.

Dolihované víno, které je přirozeně ochucené rostlinami a kořením. Tento elegantní aperitiv z Francie dlouho zraje v dubových sudech, a to v chladných a tmavých sklepích.

Vyrábí se z vína pěstovaného na bohatých vinicích slunné jižní Francie, které je smícháno s bylinkami a kořením. Na rozdíl od většiny ostatních vermutů je tento čistě přírodního charakteru.

Pro svůj unikátní charakter a bohatou chuť si Dubonnet vysloužil oblibu mezi barmany i významnými osobnostmi, včetně zástupců britského královského dvora.

Dubonnet představuje aperitivní víno, které se vyznačuje výjimečně lahodnou a bohatou chutí a výrazným aroma. Obsah alkoholu je 15 %. Vyrábí se jak v bílé, tak i červené variantě, která je považována za původní.

Servíruje se s ledem, velmi vychlazený nebo jako součást koktejlů.