Odrůdy révy vinné – S

Réva vinná a zejména její původní volně rostoucí poddruh réva vinná lesní vytvořily v průběhu posledních 3.000 let tisíce odrůd vinné révy. Zejména v dřívějších dobách vznikaly především samovolným křížením, v současné době převládá šlechtění. V tomto přehledu se zaměříme zejména na moštové odrůdy révy vinné, které jsou určeny především pro výrobu moštu a vína, Moštové odrůdy se dále dělí na odrůdy určené pro výrobu bílých vín (jde o bílé a červené odrůdy) a na odrůdy určené k výrobě červených vín (jde o modré odrůdy).

Sacy

Sacy je odrůda vinné révy používající se na výrobu bílých vín v Burgundsku. Jedná se o starobylou odrůdu a dřívě byla ceněna pro svoje extrémně vzácnné výnosy s vysokou kyselostí. V současné době je pěstování odrůdy Sacy spíše vyjímkou.

Sauvignon

Sauvignon (Sauvignon blanc) je velmi stará odrůda vinné révy určená k výrobě bílých vín neznámého původu. Sauvignon vznikl pravděpodobně samovolným křížením odrůd Chenin blanc x Tramín, která pochází z francouzského regionu Bordeaux nebo z vinařských oblastí na Loiře. Odrůda Sauvignon má pravidelné výnosy, není odolná proti mrazům, houbovitým chorobám ani plísni šedé. Zrání hroznů je střední až pozdní (od poloviny října). Víno Sauvignon má světlou zelenožlutou barvu. Chuť vína je plná, při zralosti s minerální příchutí a dlouhým vjemem. Ve vůni mladých vín převažují tóny kopřivy a trávy, u zralých vín pak vůni po rybízu, angreštu, broskvích, nektarinek a melounu, u sladkých výběrů nalezneme i tóny tropického ovoce. Víno Sauvignon je vhodné podávat ke studeným předkrmům, těstovinám, bílým masům, uzeným rybám, zeleninovým salátům a kozím sýrům.

Svatovavřinecké

Svatovavřinecké (Saint Laurent) je stará odrůda vinné révy určená k výrobě červených vín původem z Francie. Odrůda Svatovavřinecké je geneticky příbuzná s odrůdami vín burgundskými. Odrůda Svatovavřinecké je nejvíce rozšířena na Moravě a Rakousku. Svatovavřinecká vína jsou vhodná do směsí s Modrým Portugalem. Svatovavřinecké je jednou z odrůd, z níž se může vyrábět Svatomartinské víno. Odrůda Svatovavřinecké má pravidelné výnosy a je nenáročná. Zrání hroznů je poměrně časné, k vybarvenosti bobulí dochází již 10. srpna (svátek sv. Vavřince). Víno Svatovavřinecké má tmavě granátovou barvu s fialovými odstíny. Chuť vína je středně plná až drsnější, s ovocnými tóny a strukturovanými tříslovinami, někdy i vyšším obsahem kyselin. Ve vůni nalezneme višně, černý rybíz až povidlové aroma.

Sylvánské zelené

Sylvánské zelené (Grüner Silvaner) je starobylá odrůda vinné révy, používající se na výrobu bílých vín pocházející z Rakouska. Ve střední Evropě se řadí k nejvíce pěstovaným odrůdám počátkem 20. století. Vzikla samovolným křížením odrůd Rakouské bílé (Österreichisch Weiss) x Tramín červený. Morávka, jak je nazývána na Moravě, má zelenožlutou barvu s větším poměrem kyselin a ve vůni vína můžeme nalézt lehké tóny ovoce a koření. Sylvánské zelené je vhodné podávat k předkrmům, kuřecímu nebo vepřovému masu a smetanovým omáčkám při ideální teplotě 9 – 11 °C.

Syrah (Shiraz)

Syrah (Shiraz) je odrůda vinné révy modré barvy, používající se především na výrobu silných červených vín. Odrůda Syrah má robustní a plnou chuť s velmi intenzivní tmavou barvou a je velmi bohatá na třísloviny a taniny. Vína Syrah mají velmi intenzivní a kořenitou vůni připomínající fialky, lékořici či lanýže. Mezi doporučené pokrmy k vínu Syrah se řadí grilované maso a zvěřina, přičemž ideální teplota vína by měla být mezi 16-18°C.

Všechny díly