Světové koktejly – Mary Pickford

Koktejl Mary Pickford patří k opravdu starým klasickým koktejlům ještě z éry americké prohibice, který už lehce upadl v zapomnění. Mary Pickford je koktejl, ve kterém si vychutnáte zajímavé spojení sladkých chutí s bílým rumem. Svým složením lehce připomíná sladké tropické rumové koktejly. Kromě rumu obsahuje ještě sladký ananasový džus, sladký třešňový likér a sladkou grenadinu. Chuťový profil tedy vypadá už podle receptury velmi zajímavě.

Přestože má koktejl dobu své největší slávy již za sebou, může být vítaným zpestřením koktejlových večírků a ani se nemusí nutně jednat o večírky, koktejl je určen k celodennímu podávání a takovému tomu lehkému celodennímu popíjení.

Koktejl Mary Pickford patří mezi oficiální koktejly Mezinárodní barmanské asociace (IBA) a je zařazen mezi koktejly The unforgettables (tradiční klasika).

Náročnost přípravy koktejlu Mary Pickford

Příprava koktejlu patří k těm jednodušším, koktejl se připravuje v šejkru, suroviny se dávkují na kostky ledu a vše se pak scedí do nachlazené koktejlové sklenice přes strainer. Vše probíhá velmi rychle. Pro koktejl je určena tradiční koktejlová sklenice.

Recept na přípravu koktejlu Mary Pickford

  1. Připravíme si potřebné ingredience
    • Bílý rum (0,45 dl)
    • Čerstvý ananasový džus (0,45 dl)
    • Maraschino Luxardo (0,075 dl) – třešňový likér
    • Grenadinu (0,05 dl)
    • Kostky ledu
    • třešně maraschino na jehle na zdobení, ale není nutné, originální receptura zdobení neobsahuje
  2. Do klasické koktejlové sklenice vložíme kostky ledu a necháme jí chladit
  3. Do šejkru dáme kostky ledu a přidáme postupně všechny ingredience
  4. Krátce a rychle protřepeme
  5. Scedíme přes strainer (bez ledu) do koktejlové sklenice, ze které předtím odstraníme led
  6. Zdobí se třešněmi maraschino na jehle pokud na tom trváme
  7. Drink je hotov

Video přípravy koktejlu je ke shlédnutí je níže.

Postup přípravy koktejlu Mary Pickford

Název a původ koktejlu Mary Pickford

Koktejl Mary Pickford je nápoj z bílého rumu, třešňového likéru Maraschino, ananasového džusu a grenadiny, poprvé namíchaný v baru National Hotel na Kubě v roce 1920. Koktejl je poctou kanadské herečce Mary Pickford, což je umělecké jméno herečky Gladys Louise Smith. Už jako zázračné dítě se proslavila svými milovanými blonďatými kadeřemi a byla hvězdou němého filmu, známého také jako „miláček Ameriky“. Ve své kariéře získala v roce 1929 Oscara za film Koketa a poté se stala producentkou. S Charlie Chaplinem také založila nezávislé filmové studio United Artists.

Byla to opravdu krásná žena se silným charakterem, stejně jako tento koktejl inspirovaný její osobou. Koktejl Mary Pickford, který se skvěle hodí jako aperitiv, si můžete vychutnat při jakékoli příležitosti a kdykoli, proto patří do kategorie All Day Cocktail kategorie IBA.

Koktejl je pojmenovaný po kanadsko-americké filmové herečce Mary Pickfordové (1892–1979) pro ni údajně ve dvacátých letech minulého století vytvořil Eddie Woelke nebo Fred Kaufmann na výletě, který podnikla v Havaně. s Charliem Chaplinem a Douglasem Fairbanksem.