Světové koktejly – Porto Flip

Koktejl Porto Flip patří k dalším z koktejlů, které dokážou znalci rozeznat na první pohled. Zásluhu na tom má typická hnědá barva a krémovitá konzistence tohoto koktejlu s bohatou pěnou, který by mnozí nazvali dezertem, protože vypadá jako horká čokoláda posypaná kakaem.

Jedná se o polozapomenutý koktejl, který patří k opravdu starým koktejlům, datuje se minimálně do roku 1862. V koktejlu jsou jako základ, tedy alkoholická báze použita brandy, ovšem jen v malém množství (3 díly), mnohem více koktejl obsahuje portského (9 dílů) a typickou krémovost a texturu dodává koktejlu vaječný žloutek (2 díly), což je surovina pro koktejly poměrně netypická. Zdobení spočívá v nastrouhaném muškátovém oříšku.

Porto Flip je tedy koktejl, ve kterém si vychutnáte zajímavé a sladké spojení chutí. Koktejl se výborně hodí po večeři, a je určen pro chladnější dny jako drink na zahřátí.

Koktejl Porto Flip patří mezi oficiální koktejly Mezinárodní barmanské asociace (IBA) a je zařazen mezi koktejly The unforgettables (tradiční klasika).

Náročnost přípravy koktejlu Porto Flip

Příprava patří k těm opravdu jednoduchým – připravuje se v šejkru s několika kostkami ledu, poté se scedí přes strainer do vychlazené koktejlové sklenice a ozdobí nastrouhaným muškátovým oříškem.

Recept na přípravu koktejlu Porto Flip

  1. Připravíme si potřebné ingredience
    • Brandy (0,15 dl)
    • Red Tawny Port Wine (0,45 dl)
    • Vaječný žloutek (0,10 dl)
    • Kostky ledu
    • Čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek na zdobení
  2. Koktejlovou sklenici naplníme po okraj ledem a necháme jí chladit
  3. Do šejkru dáme kostky ledu a přidáme všechny tekuté ingredience
  4. Trochu déle a důkladně protřepeme
  5. Obsah šejkru scedíme přes strainer (tedy bez ledu) do koktejlové sklenice, ze které předem odstraníme led
  6. Koktejl zdobíme čerstvě nastrouhaným muškátovým oříškem
  7. Drink je hotov

Video přípravy koktejlu je ke shlédnutí je níže.

Postup přípravy koktejlu Porto Flip

Název a původ koktejlu Porto Flip

Flip je typ koktejlu charakterizovaný tím, že zahrnuje celé vejce. Koktejly, které vyžadují vaječné bílky, jsou samozřejmě běžné; je to způsob, jak dodat nápoji texturu, bohatou vysokou pěnu a tělo. Méně obvyklé je však použití i žloutků, a proto mají tyto nápoje svou vlastní kategorii. Flipy bývají bohaté a pěnivé nápoje, jejichž konzumace probíhá především za chladného počasí. Tohle je dokonalý příklad. 

Tato variace na Porto Flip pochází od destiléra a barového profesionála Allena Katze. Ve své nejtradičnější podobě koktejl vyžaduje brandy, žlutohnědé portské a vaječný žloutek. Nápoj je sám o sobě variací na kávový koktejl , který se objevil v koktejlovém průvodci Jerryho Thomase z roku 1862 The Bartender’s Guide: How to Mix Drinks; Bon Vivant’s Companion (který ve skutečnosti neobsahuje žádnou kávu; nápoj byl pojmenován pouze podle svého vzhledu). 

Katz trochu mění standard: zvyšuje množství portského nad to, co je obvykle požadováno, a vyměňuje ořechově žlutohnědou verzi za ovocnější rubínový typ; standardní brandy povýší na koňak; volí raději celé vejce než jen žloutek a přidává špetku husté smetany pro extra bohaté tělo a chuť. Nejpozoruhodnější je, že na závěr je přidána lžička žluté Chartreuse, jejíž sladké, bylinné tóny završují nápoj.

To vše tvoří bohatě strukturovaný koktejl plný podzimních a zimních chutí, ideální pro popíjení v chladném počasí.

V originální verzi dle IBA koktejl obsahuje brandy, portské, vaječný žloutek a zdobí se muškátovým oříškem nastrouhaným na povrch.