Lehký nápoj – Vinný střik

Kolem tohoto míchaného nápoje panuje řada mýtů, omylů, polopravd a nepochopení.

Vinný střik je osvěžující drink z vína a vody. Je pak už jen na vás, jak silný si tento drink uděláte a jestli ho doplníte dalšími ingrediencemi. Střik se skvěle hodí do horkých letních dní, kdy hledáte opravdu lehké osvěžení, ale dá se pít i celoročně jako zdravější alternativa k pivu, nebo k jiným nápojům a to včetně slazených limonád.

Historie

Víno se ředilo vodou od nepaměti, tedy tradice ředění vína sahá k samotným počátkům jeho výroby. Dělo se to ve starém Řecku i Římě, a často nezůstávalo jen u vody, do vína bylo přidáváno ovoce, byliny, koření, med a další ingredience, které ovlivnily jeho chuť.

Geografie

Tradice ředění vína se také hodně liší podle geografie.

Ředěná vína mají své konzumenty hlavně ve středomoří, zejména v Itálii, Španělsku a Řecku, kde není taková pivní tradice jako u nás. Vína se zde běžně denně konzumují ke každému jídlu.

V horkém podnebí je zvykem je ředit pramenitou vodou, nebo sodovou vodou a to i ve velkém poměru, např. 1 díl vína na 4 díly vody. Tato konzumace vychází z historické tradice, podobně jako u nás konzumace piva.

Zpravidla v chudých zemědělských oblastech si zemědělci nemohli dovolit jiný nápoj, než vlastní vypěstované víno a vzhledem k horkému podnebí a skutečnosti, že museli celý den pracovat, nemohli se opít už ráno. Proto víno ředili, nejčastěji pramenitou vodou a ve velkém poměru. Pili tak vlastně vínem ochucenou vodu.

Tato tradice zde panuje dodnes a při stolování je zvykem mít na stole nejen láhev vína, ale i džbán s chladnou vodou, kterou si každý víno může naředit tak, jak potřebuje a jak mu chutná.

Jak tedy na vinný střik

I když někteří someliéři považují vinný střik za barbarství a degradaci vína, skutečností je, že se zde žádné meze nekladou a je na každém jak si tento nápoj připraví.

  • Víno

Základem vinného střiku je kvalitní víno. Ovšem kvalitní stolní, nebo sudové víno. Používat dražší přívlastková vína na vinný střik nemá smysl, protože si takto jejich chuť stejně nevychutnáme.

Volíme vína s vyšším obsahem kyselinky a výraznějším aromatem, aby si zachovalo chuť i vůni i po naředění. Nejčastěji se volí vína bílá a růžová, ale lze použít i vína červená.

  • Čím ředit

Nejčastěji ředíme vodou, perlivou vodou, sodovou vodou, neochucenou minerálkou a ledem. Pokud použijeme ochucenou minerální vodu, sladkou limonádu, např. Coca-Colu, nebo ovocný džus, už se nedá hovořit vinném střiku.

  • Jaký volit poměr

Základní poměr je 1:1, maximum je někde kolem 1:5, tedy 5 dílů vody na 1 díl vína, kdy už chuť vína téměř zaniká a pokud použijeme led, musíme počítat s tím, že ten ještě dále nápoj naředí.

  • Ostatní ingredience a příprava

Pokud si objednáváme vinný střik v baru, měli bychom dostat dva nápoje, abychom si sami mohli zvolit jaký poměr chceme. V některých barech je tak vhodnější objednávat zvlášť.

Pokud si ho připravujeme doma, lze mít na stole džbán s chladnou vodou a ledem, nebo láhev s vychlazenou sodou, kterou si může každý sám naředit víno dle chuti.

Druhá možnost je střik přímo ve džbánu připravit a pak lze volit i další ingredience ať už pro vizuální efekt, nebo pro lehké ochucení nápoje. Nejčastěji volíme ovoce (plátky citrusů, maliny, jahody, vinné bobule, nebo lesní ovoce). Pokud chceme být obzvlášť originální, můžeme nechat předem ovoce zmrznout v mrazáku a nápoj jím tak ochladit.

Závěr

Vinný střik, obzvlášť ten hodně naředěný, je vhodný nápoj také pro řidiče, protože množství alkoholu v něm je velmi nízké, nižší než například v malém desetistupňové pivu. A tak lze bez obav po krátké chvíli po konzumaci řídit.