Pivní encyklopedický slovník – B

V pivním encyklopedickém slovníku najdete slovník používaný při výrobě piva – výklad definic, pojmů a odborných termínů spojených s pivem, pěstováním chmele, vařením piva a pivovarnictvím všeobecně.

  • Bachor

Pytel používaný na podklad pod sudy, které se skládají z nákladních aut.

  • Barva piva
Základní barvaOdstínEBC
Žlutásvětlý4-6
 střední6-9
 zlatý9-12
 tmavý zlatý12-15
Jantarovásvětlý15-18
 měděný18-22
 červený22-28
Hnědásvětlý28-34
 třední34-40
 tmavý-světlá černá40-50
Černáplný tmavý>50
Tabulka barevnosti piva
  • Bába

Železné ukončení sladovního parníku na hvozdu upevněné na okruží, které umožňuje mechanický pohyb klobouku podle větru, čímž je přirozeně regulován tah odvětrávání.

  • Bodňák

Velkoobjemový ležácký sud ve sklepě, umísťovaný zpravidla na kantnýřích těsně pod podlahou.

  • Březňák

Typ piva, vařený z jara, zpravidla v březnu. Zkvašené, nehotové pivo se ukládalo k dlouhodobému ležení ve sklepě, který se zaledoval a častokrát i zazdil. Pivo se vystavovalo až na konci roku, v zimním období.