Pivní encyklopedický slovník – B
V pivním encyklopedickém slovníku najdete slovník používaný při výrobě piva – výklad definic, pojmů a odborných termínů spojených s pivem, pěstováním chmele, vařením piva a pivovarnictvím všeobecně.
- Bachor
Pytel používaný na podklad pod sudy, které se skládají z nákladních aut.
- Barva piva
Základní barva | Odstín | EBC |
Žlutá | světlý | 4-6 |
střední | 6-9 | |
zlatý | 9-12 | |
tmavý zlatý | 12-15 | |
Jantarová | světlý | 15-18 |
měděný | 18-22 | |
červený | 22-28 | |
Hnědá | světlý | 28-34 |
třední | 34-40 | |
tmavý-světlá černá | 40-50 | |
Černá | plný tmavý | >50 |
- Bába
Železné ukončení sladovního parníku na hvozdu upevněné na okruží, které umožňuje mechanický pohyb klobouku podle větru, čímž je přirozeně regulován tah odvětrávání.
- Bodňák
Velkoobjemový ležácký sud ve sklepě, umísťovaný zpravidla na kantnýřích těsně pod podlahou.
- Březňák
Typ piva, vařený z jara, zpravidla v březnu. Zkvašené, nehotové pivo se ukládalo k dlouhodobému ležení ve sklepě, který se zaledoval a častokrát i zazdil. Pivo se vystavovalo až na konci roku, v zimním období.
