České koktejly – Semafor

Český koktejl Semafor je koktejl, který se nemíchá a který zaujme a upoutá pozornost už jen svým vzhledem. Skládá se totiž ze tří barevně odlišných vrstev alkoholu, čímž získává zajímavý vizuální dojem.

Jednalo se o módní stylovou záležitost, která dokázala barvami rozzářit šeď socialistických náleven a výčepů. Je považován zejména za dámský drink.

Náročnost přípravy koktejlu Semafor

V tomto případě je pojem koktejl poněkud nepřesný a vhodnější název pro tento drink je vrstvený panák.

Drink se připravuje přímo ve sklenici, postupně přidáváme ingredience dle receptury níže. Tyto mají rozdílnou viskozitu (hustotou) a pokud je nalejeme správným způsobem, tak se navzájem nepromísí a vytvoří vizuální efekt jako na obrázku.

Recept na přípravu koktejlu Semafor

  1. Připravíme si potřebné ingredience
    • Griotku – višňový likér (0,2 dl)
    • Krémový likér – vaječný likér, vaječný koňak (0,2 dl)
    • Peprmintový likér zvaný Zelená (0,2 dl)
  2. Do sklenice na panáky Shot glass nalejeme všechny ingredience, nejlépe nálevkami a přes lžičku.
  3. Začneme Griotkou, pokračujeme vaječným likérem a končíme peprmintovým likérem
  4. Drink je hotov
  5. Drink se pije jako panák, nejlépe na ex.

Postup přípravy je k vidění na videu níže.

Původ a historie koktejlu Semafor

Proč se koktejl jmenuje Semafor asi není potřeba příliš zdůrazňovat, je to zřejmé už z jeho vzhledu.

Při přípravě je potřeba dodržet dané pořadí jednotlivých vrstev jak je uvedeno v receptuře, jinak se koktejl nepovede. Barvy tak nejsou ve stejném pořadí jako na semaforu, ale pokud do sebe při konzumaci drink naklopíte, tak už to odpovídá.

Všeobecně se má za to, že tento koktejl vznikl v hluboké normalizaci, jako česká odpověď na západní koktejly a míchané nápoje, jejichž příprava byla v socialismu nemožná pro nedostupnost základních surovin.

Oproti tomu Griotku, peprmintový i vaječný likér socialistické likérky běžně vyráběly tak tyto likéry byly k dispozici v každé hospodě, baru i výčepu v dostatečném množství.

Závěr

Semafor je považován za dámský drink, někdy také bývá označován jako „tlamolep“, protože se skládal ze samých sladkých likérů s vysokou viskozitou. Nutno říci, že koktejl lépe vypadal, než chutnal, protože chuť jednotlivých ingrediencí se navzájem nedoplňovala jak je u koktejlů zvykem, ale tloukla. Jednalo se tak spíše o bizarní hospodskou zábavu a hec než o vytříbenou chuť.

Všechny složky koktejlu obsahují jen málo alkoholu, pokud tedy někdo zůstal u jednoho, popřípadě dvou, bylo vše v pořádku. Ovšem celovečerní popíjení tohoto sladkého koktejlu nemohlo zůstat bez následků.

Technicky vzato se v případě drinku Semafor nejedná o koktejl, ale o tzv. vrstvený panák (layered shot), protože se drink nemíchá, respektive se smíchá až po konzumaci v žaludku.

Jak se dělá koktejl Semafor
Jak se nedělá koktejl Semafor