Coffee Gin & Tonic

Tento koktejl je zajímavá a netradiční chuťová kombinace kávy, toniku a ginu, která je v současné době považována za chic moderní letní drink. Koktejl najdete i v nabídce mnoha kaváren, včetně nealkoholické varianty.

Představíme si několik variant jeho přípravy. Rozdíl mezi nimi spočívá především ve způsobu přípravy kávy.

Tento míchaný nápoj v sobě spojujete hořkost chininu v toniku, chuť jalovce v ginu a povzbuzující účinky kávy. Spojením všech těchto chutí vznikl osvěžující koktejl, který ocení zejména milovníci hořkých chutí.

Náročnost přípravy

Je velmi jednoduchá, jednotlivé suroviny se lijí přímo do sklenice na led a lehce promíchají. Kávu je vhodné si připravit předem.

Recept na přípravu koktejlu

  1. Připravíme si potřebné ingredience
    • Gin (0,5 dl)
    • Tonik (cca 1 dl) – na dolití
    • Kávu – (cca 1x espresso) – viz níže
    • Simple sirup, případně pomerančový sirup (0,2 dl) – pro příznivce sladších chutí, lze vynechat
    • Kostky ledu
    • Plátek pomeranče na zdobení, slámku
  2. Do sklenice na long drink – malý tumbler (cca 0,35 l) vložíme kostky ledu až po okraj
  3. Přidáme gin, tonik a sirup (pokud použijeme)
  4. Lehce promícháme barovou lžičkou
  5. Přidáme vychlazenou kávu, lijeme-li pomalu a opatrně, vznikne zajímavý barevný přechod, kde spodní část koktejlu je čirá a vrchní je hnědě zbarvená od kávy
  6. Na závěr ozdobíme plátkem pomeranče a vložíme slámku
  7. Drink je hotov

Jakou zvolit kávu

Káva v tomto koktejlu hraje zásadní roli a podle způsobu její přípravy se mění i název koktejlu.

  • Espresso – klasické espresso je nejjednodušší možná varianta. Pokud máte doma přístroj na jeho výrobu, je vhodné ho připravit předem a následně nechat vychladit.
  • Cold-brew – toto je metoda extrakce kávy za studena, která však trvá trochu déle. Mletou kávu (50 g) zalijeme litrem studené vody, nejlépe filtrované a vše umístíme do lednice na min. 12 hodin, ale lépe na 24 hodin. Poté vše přefiltrujeme například přes papírový filtr na kávu a můžeme použít do koktejlu.
  • Ostatní způsoby přípravy kávy (např. french press) nejsou příliš vhodné, protože káva tímto způsobem nezíská potřebnou intenzitu chuti.

Závěr

Tato báječně jednoduchá záležitost kombinuje trendy kávu a tradiční gin s tonikem a je neobyčejně osvěžující

Názvosloví u tohoto koktejlu není jednotné a poněkud liší s ohledem na použité suroviny:

  • Coffee gin & tonic – všeobecný název koktejlu
  • Espresso gin & tonic – koktejl připravený z espressa
  • Cold-brew gin & tonic – koktejl připravený z kávy extrahované za studena
  • Supersonic Hendrick’s gin & tonic – koktejl připravený z ginu Hendricks (zdobí se okurkou místo pomeranče)
  • Espresso tonic – nealkoholická varianta koktejlu (virgin)

Ať už si připravíte jakoukoliv variantu tohoto koktejlu, chuťově vás určitě nezklame.

Supersonic Hendrick’s Gin & Tonic