Coffee Gin & Tonic

Tento koktejl je zajímavá a netradiční chuťová kombinace kávy, toniku a ginu, která je v současné době považována za chic moderní letní drink. Koktejl najdete i v nabídce mnoha kaváren, včetně nealkoholické varianty.

Představíme si několik variant jeho přípravy. Rozdíl mezi nimi spočívá především ve způsobu přípravy kávy.

Tento míchaný nápoj v sobě spojujete hořkost chininu v toniku, chuť jalovce v ginu a povzbuzující účinky kávy. Spojením všech těchto chutí vznikl osvěžující koktejl, který ocení zejména milovníci hořkých chutí.

Náročnost přípravy koktejlu

Je velmi jednoduchá, jednotlivé suroviny se lijí přímo do sklenice na led a lehce promíchají. Kávu je vhodné si připravit předem.

Recept na přípravu koktejlu

  1. Připravíme si potřebné ingredience
    • Gin (0,5 dl)
    • Tonik (cca 1 dl) – na dolití
    • Kávu – (cca 1x espresso) – viz níže
    • Simple sirup, případně pomerančový sirup (0,2 dl) – pro příznivce sladších chutí, lze vynechat
    • Kostky ledu
    • Plátek pomeranče na zdobení, slámku
  2. Do sklenice na long drink – malý tumbler (cca 0,35 l) vložíme kostky ledu až po okraj
  3. Přidáme gin, tonik a sirup (pokud použijeme)
  4. Lehce promícháme barovou lžičkou
  5. Přidáme vychlazenou kávu, lijeme-li pomalu a opatrně, vznikne zajímavý barevný přechod, kde spodní část koktejlu je čirá a vrchní je hnědě zbarvená od kávy
  6. Na závěr ozdobíme plátkem pomeranče a vložíme slámku
  7. Drink je hotov

Jakou zvolit kávu

Káva v tomto koktejlu hraje zásadní roli a podle způsobu její přípravy se mění i název koktejlu.

  • Espresso – klasické espresso je nejjednodušší možná varianta. Pokud máte doma přístroj na jeho výrobu, je vhodné ho připravit předem a následně nechat vychladit.
  • Cold-brew – toto je metoda extrakce kávy za studena, která však trvá trochu déle. Mletou kávu (50 g) zalijeme litrem studené vody, nejlépe filtrované a vše umístíme do lednice na min. 12 hodin, ale lépe na 24 hodin. Poté vše přefiltrujeme například přes papírový filtr na kávu a můžeme použít do koktejlu.
  • Ostatní způsoby přípravy kávy (např. french press) nejsou příliš vhodné, protože káva tímto způsobem nezíská potřebnou intenzitu chuti.

Závěr

Tato báječně jednoduchá záležitost kombinuje trendy kávu a tradiční gin s tonikem a je neobyčejně osvěžující

Názvosloví u tohoto koktejlu není jednotné a poněkud liší s ohledem na použité suroviny:

  • Coffee gin & tonic – všeobecný název koktejlu
  • Espresso gin & tonic – koktejl připravený z espressa
  • Cold-brew gin & tonic – koktejl připravený z kávy extrahované za studena
  • Supersonic Hendrick’s gin & tonic – koktejl připravený z ginu Hendricks (zdobí se okurkou místo pomeranče)
  • Espresso tonic – nealkoholická varianta koktejlu (virgin)

Ať už si připravíte jakoukoliv variantu tohoto koktejlu, chuťově vás určitě nezklame.