Calimero – Odlehčené Bombardino

Calimero je teplý alkoholický nápoj oblíbený v Itálii během zimní sezóny, zvláště v horských lyžařských střediscích. Vznikl v horské oblasti Livigna.

Calimero tvoří z jedné poloviny alkoholický nápoj Advocaat nebo velmi podobný vaječný likér a z druhé poloviny filtrovaná káva a servíruje se se šlehačkovou čepičkou sypanou kakaem.

Je to jedna z variant moderní varianty Bombardina. Odlehčená, bez brandy či jiného přidaného alkoholu.

Náročnost přípravy nápoje Calimero

Příprava má svůj daný postup, který je docela jednoduchý. Pro šlehanou smetanu pak platí, že jí nelze nahrazovat ničím jiným, zejména ne rostlinnými náhražkami ve spreji, je to na úkor kvality výsledného produktu.

Recept na přípravu nápoje Calimero

  1. Připravíme si potřebné ingredience
    • Vaječný likér (0,6 dl)
    • Kávu (0,6 dl) – překapávanou filtrovanou, např. použijeme french press
    • Šlehanou smetanu (30%)
    • Kakao na zdobení
  2. Sklenici na Calimero (nízká silnostěnná s ouškem) nahřejeme horkou vodou
  3. Ohřejeme vaječný likér na nejvýše 80 stupňů
  4. Nalejeme ho do sklenice
  5. Přidáme horkou kávu a zamícháme
  6. Nahoru dáme kopec našlehané smetany
  7. Posypeme kakaem
  8. Drink je hotov
  9. Konzumujeme teplé

Postup přípravy můžete shlédnout na videu níže.

Suroviny pro přípravu nápoje Calimero

Tento postup přípravy předpokládá, že máme k dispozici vaječný likér, který lze běžně zakoupit pod různými názvy (např. Eggnog, Advocaat, ad.).

Pokud tento nemáme, můžeme si ho připravit podle receptu zveřejněném na tomto webu.

Více o vaječném likéru se dočtete zde – Vaječný likér, vaječný koňak – ALKOHOL DRINK.

Historie koktejlu Calimero

Opravdové původní historické Bombardino, jak již jej dnes málokterý lyžař zná, je nápoj založený na kávě espresso s přidáním tzv. zabaione (také zabaglione – italský vaječný likér s obsahem alkoholu 17,8%, od 2015 chráněn jako regionální produkt regionu Piemonte), konkrétně byl tehdy použit Vov a později i Zabov (tradiční italské značky vaječných likérů).

Po našlehání a ohřátí likéru párou je přidána horká káva a brandy a okamžitě pokryto velkou vrstvou šlehačky, aby se zabránilo odpařování alkoholu z teplého nápoje. Šlehačka je nakonec ozdobena špetkou sypaného kakaa.

Obsah alkoholu je ve výsledku okolo 30%. Je však na barmanovi, jak silný nápoj namíchá dle množství přidané brandy. V Itálii se do míchaných kávových nápojů alkohol neodměřuje, barman, resp. barista jej přidává z lahve přiměřeně, dle svého uvážení a chuti zákazníka.

Poměr ingrediencí je přibližně: 2/3 tvoří káva a vaječný likér v poměru 1:3 a zbývající 1/3 brandy. Podávat by se měl výhradně v nahřátých čirých, průhledných skleněných pohárech.

Moderní varianta koktejlu Bombaridino už žádnou kávu neobsahuje.

Varianta s kávou se nyní nazývá tedy Calimero. Nejedná se tak o původní verzi Bombardina, ale jakousi odlehčenější verzi, která neobsahuje žádný tvrdý alkohol, který je nahrazen jen kávou. Drink tak nestoupá tolik do hlavy.

Závěr

Všeobecně panuje mylný dojem, že tento koktejl obsahuje rum. To je však zcela špatně.

Calimero je odlehčená verze koktejlu Bombardino, kdy je brandy nahrazeno kávou, Tuto mylnou teorii podporuje i množství neoriginálních receptů, kterých je plný internet.

Camero je drink velmi podobný naší Alžírské kávě. Oproti ní je však homogenní (zamíchaný), kdežto alžírská káva má jednotlivé vrstvy nápoje separované a nemíchá jí barista nýbrž konzument.

Zde uvádíme přehled složení a správné názvosloví:

  • Pirata  – brandy je nahrazena rumem (karibským, nikoli tuzemákem)
  • Scozzese – brandy je nahrazena whisky

Někdy se přimíchává dokonce italská doména grappa (vínovice). Zde název není nikterak ustálen. Někdy slýcháváme v barech také název Bandito… Zda je to ono? Kdo ví?

Z důvodu rychlého stoupání alkoholu, z horkého nápoje, do hlav lyžařů, vznikla i méně alkoholizovaná verze:

  • Calimero – chybí přidaný destilát a skládá se pouze z kávy a vaječného likéru, se šlehačkou a kakaem. Káva by zde měla být dvojitá, aby doplnila chybějící objem nápoje.

Většina milovníků tohoto nápoje a dokonce i mnoho brigádnických „barmanů se zkušenostmi z Itálie“, tedy již dnes prakticky neví, že skutečné Bombardino je míchaný nápoj na bázi kávy, který je produktem baristy a nepochází z lahve v supermarketu.

Kávu pak lidé spojují pouze s variací Calimero, kde má naopak chybět brandy a tedy větší síla alkoholu.