Caipiroska – Twister Caipirinhy

Caipiroska je twister koktejlu Caipirinha který je dnes populární v celé Jižní Americe. Oproti originálu s Cachacou však místo ní obsahuje vodku.

Ač se donedávna jednalo o po světě celkem málo rozšířený drink dnes už si pomalu nachází cestu k širokému spektru jihoamerických konzumentů. Přesto je však spíše vzhledem k ceně doménou majetnějších vrstev. Na venkově se však stále konzumuje Caipirinha ve velkém.

Náročnost přípravy

Je velmi jednoduchá, jednotlivé suroviny se dají přímo do sklenice a postupně promíchají.

Recept na přípravu koktejlu

  1. Připravíme si potřebné ingredience
    • Vodku (0,5 dl)
    • Limetku (1/2 rozkrojíme na 4/8)
    • Třtinový cukr (2 lžičky) – lze nahradit barmanským cukrovým sirupem
    • Led
  2. Do sklenice na whisky – Old Fashioned glass, vložíme nakrájenou limetku a cukr
  3. Muddlerem pomačkáme, aby limetka pustila šťávu a spojila se s rozpuštěným cukrem
  4. Naplníme sklenici po okraj ledovou tříští a zalijeme vodkou
  5. Můžeme vložit krátkou slámku, kterou lze používat i k míchání koktejlu
  6. Drink je hotov

Postup přípravy můžete shlédnout na videu níže.

Původ a historie

Tento koktejl se vyvinul ze slavného brazilského koktejlu Caipirinha, což je opravdu drsný drink který se připravuje z brazilské Cachacy, což je také velmi drsné pití, které je oblíbené zejména chudými vesničany.

Když se v posledním desetiletí 20. století rozšířila v Jižní Americe kvalitní vodka, začala s ní majetnější vrstva experimentovat a zkusila nahradit Cachacu v koktejlu Caipirinha právě touto vodkou.

Výsledkem byl velmi jemný a lahodný drink, který chutnal lépe než originál. Jediným jeho negativem je pro Brazilce vyšší cena importované vodky oproti tuzemské Cachace.

Tato variace (tedy twister) koktejlu Caipirinha se tak nazývá Caipiroska, rozšířený je také alternativní název Caipivodka. Je to oblíbený koktejl v Brazílii, Paraguayi, Uruguayi a Argentině.

Závěr

Legenda vypráví, že Caipirinha vznikla z brazilského léku na Španělskou chřipku – směs citronu, medu, česneku a pro zesílení účinosti trocha alkoholu. Jaký jiný alkohol se mohl používat v Brazílii než národní Cachaca, destilát z nezralé cukrové třtiny. První Caipirinha byla prý umíchaná v 16. století a to chudými vesničany, jelikož mohli kupovat pouze levnější cachacu. Proto název Caipirinha – „malá vesnická dívka“. A není divu, že v zemi fotbalu, samby a karnevalů, se tento drink hned stal rovnou národním pokladem.

Postup přípravy koktejlu Caipiroska