Vína k drůbeži

Podávání vhodné odrůdy vína k dobrému jídlu patří ke gurmánským zážitkům. Víno je však potřeba vhodně kombinovat s nabízeným menu. Obecně platí, že víno a jídlo by se mělo především doplňovat v celkové harmonii chuti, barev a vůní.

Existují obecná a tradičně zavedená pravidla pro správné kombinace vína a jídla. Každý člověk má však jiné smyslové vjemy, a proto kombinace jídla a vína nabízí mnoho různých úhlů pohledu. Víno dokáže zvýraznit chuťové a aromatické látky v jídlech. Nalézt vyváženou harmonii a soulad mezi vínem a jídlem není úplně snadný, proto je zde primární doporučené víno k pokrmům podle základních gastronomických menu. Kombinace vína a vhodných pokrmů pro výsledné spojení harmonií chutí.

  • Grilovaná drůbež

K tmavým drůbežím masům (krůta, krocan) podáváme červená vína Rulandské modré, Modrý Portugal, Cabernet Sauvignon, Cabernet Moravia, André, Zweigeltrebe, Frankovka, Svatovavřinecké, Neronet, Merlot, Alibernet.

  • Kachna a husa

K pečené kachně nebo huse jsou vhodná především výrazná červená vína. Doporučené odrůdy červených vín: Rulanské modré, Svatovavřinecké, Modrý Portugal, Dornfelder.

Husa, kachna si žádá plné, vyzrálé červené víno. Čím je maso tmavší a úprava těžší, tím barevnější a vyzrálejší červené víno k němu pijeme. Vhodný je starší ročník Frankovky nebo Svatovavřineckého. Pokud je maso příliš tučné, je vhodné mladé červené víno s vysokým obsahem tříslovin.

  • Lehké úpravy drůbežího masa

K podávání lehkých úprav drůbežího masa jsou vhodná především lehká, méně aromatická bílá vína. Kuřecí, krůtí maso a drůbeží polévky podáváme s bílými málo aromatickými víny typu Müller-Thurgau, Pálava.

  • Grilované kuře

Ke grilovanému kuřeti podáváme vína odrůdy Rulandské bílé, ke smaženému drůbežímu masu je vhodné Veltlínské zelené. Doporučené odrůdy bílých vín: Pálava, Müller Thurgau, Irsai-Oliver, Veltlínské zelené, Ryzlink vlašský, Rulandské bílé, Rulandské šedé, Aurelius, Neuburské, Chardonnay, Sauvignon. K tmavým drůbežím masům (krůta, krocan) podáváme červená vína Rulandské modré, Modrý Portugal, Cabernet Sauvignon, Cabernet Moravia, André, Zweigeltrebe, Frankovka, Svatovavřinecké, Neronet, Merlot, Alibernet.

  • Bílé drůbeží maso

Při výběru vína k tomuto masu se řídíme způsobem jeho úpravy podobně jako u masa rybího. Vždy volíme vína bílá. Pouze u krocana, jehož maso může být bílé i tmavé, můžeme podávat i víno červené, pokud jde o těžší úpravu tmavého masa. Výborné je Rulandské modré.

  • Všeobecná doporučení k drůbeži
  • Drůbež – Müller Thurgau, Veltlínské zelené, Ryzlink vlašský, Sylvánské zelené, Rulandské bílé, Neuburské, Sauvignon, Cabernet Sauvignon
  • Krůta, kachna, husa – Svatovavřinecké, Frankovka, Modrý Portugal, Rulandské modré, Dornfelder, Cabernet Sauvignon, André
  • Drůbeží (kuřecí a krůtí) masa – lehce aromatická bílá vína (Pálava, Chardonnay).
  • Krocan – k bílému masu bílá vína, k červenému masu červená vína (Modrý portugal, Rulandské modré).
  • Grilované kuře – bílá i červená vína (Merlot).
  • Kuřecí maso na asijský způsob – bílá vína (Ryzlink rýnský).
  • Pečená kachna a husa – vyzrálá červená vína (Frankovka, Svatovavřinecké).

Všechny díly