Světové koktejly – Piňa Colada

Piňa Colada, tedy v originále Tekutý ananas přesně vystihuje název tohoto koktejlu. Je to exotika jako blázen, hustý sladký krémový drink s hedvábnou pěnou, cítíte v něm rumový základ, jemnost kokosu i sladkou chuť ananasu.

Náročnost přípravy

Je vcelku jednoduchá, příprava koktejlu se však v různých částech světa liší s ohledem na dostupnost potřebných surovin. Ukážeme si v receptech na přípravu.

Recept na přípravu koktejlu v Karibiku (originál)

  1. Připravíme si potřebné ingredience
    • Karibský bílý rum (0,5 dl)
    • Ananas – čerstvé ovoce (nakrájíme na kostky)
    • Kokosový ořech – čerstvé ovoce (mačetou odsekneme vršek abychom se dostali ke šťávě, kterou následně nalejeme přímo do mixéru)
    • Led
  2. Všechny ingredience dáme do mixéru a důkladně rozmixujeme (množství jednotlivých surovin dle velikosti sklenice – velká Hurricane glass má 600 ml)
  3. Do sklenice na tento koktejl (velká Hurricane glass) nalejeme obsah mixéru, pro stylovější variantu použijeme vydlabaný ananas (viz foto níže)
  4. Koktejl ozdobíme plátkem ananasu, koktejlovou třešničkou, paraplíčkem
  5. Vložíme silnější slámku, popřípadě dvě, slouží nejen k pití, ale i k míchání koktejlu
  6. Drink je hotov

Recept na přípravu koktejlu pokud nemáme k dispozici čerstvé ovoce

  1. Připravíme si potřebné ingredience
    • Karibský bílý rum (0,5 dl)
    • Ananasový džus (1 dl)
    • Kokosové mléko, kokosová smetana, kokosový koncentrát, kokosový sirup (0,3 dl)
    • Ledová tříšť
  2. Všechny ingredience dáme do šejkru a důkladně protřepeme.
  3. Do sklenice na tento koktejl (Hurricane glass) nalejeme obsah šejkru
  4. Koktejl ozdobíme plátkem ananasu, koktejlovou třešničkou, paraplíčkem
  5. Vložíme silnější slámku, popřípadě dvě, slouží nejen k pití, ale i k míchání koktejlu
  6. Drink je hotov

Historie

Jako v případě prakticky všech koktejlů je historie nejistá a opředená různými barovými legendami. Piňa Colada není v tomto směru žádnou výjimkou. Traduje se, že kořeny Piña Colady sahají až do 19. století a pojí se s pirátským kapitánem Robertem Corfesi, který míchal rumovo-kokosový nápoj za odměnu námořníkům.

Za tvůrce Piña Colady, ale nejčastěji považován Ramón Marrero Perez, který koktejl namíchal 15. srpna 1952 v portorickém hotelu The Caribe Hilton, nebo je vše úplně jinak

.Závěr

Koktejlu se také přezdívá perla Karibiku a v roce 1978 byl vyhlášen jako národní nápoj Portorika.

 V USA slaví 1. července jako den Piña Colady.

Pití tohoto koktejlu na veřejnosti (týká se všech koktejlů s paraplíčky) je považováno v určitých částech světa (stejně jako slipové plavky) za příslušnost ke gay komunitě. Pokud jste tedy heterosexuál a nestojíte o návrhy od dalších mužů, pijte tento koktejl raději v soukromí a nenoste slipové plavky.

Tento koktejl si nejlépe vychutnáte v jeho originální verzi, tedy s čerstvým ovocem pří návštěvě Karibiku a dalších tropických oblastí, kde vás příjemně osvěží.