Světové koktejly – Appletini

Pravděpodobně už je to nějaký čas, co jste v nabídce svého oblíbeného baru viděli Appletini, ale bývaly doby, kdy koktejlové kultuře dominoval fenomén neonových barev. Jak sladké, tak kyselé s jemným kopnutím vodky, Apple Martini bylo hitem od chvíle, kdy vtrhlo na scénu před více než dvěma desetiletími.

Náročnost přípravy

Je velmi jednoduchá, jednotlivé suroviny se dají so šejkru společně s ledem a krátce a rychle protřepou.

Recept na přípravu koktejlu

  1. Připravíme si potřebné ingredience
    • Vodku (0,45 dl)
    • Jablečnou pálenku Calvados, popř. jablečný likér (0,15 dl)
    • Triple sec, Cointreau, nebo jiný pomerančový likér (0,15 dl)
    • Led
    • Plátek jablka, popřípadě koktejlovou třešni maraschino na zdobení
  2. Velká koktejlová sklenice (Martini sklenice) musí být nachlazená. Lze předem v lednici, mrazícím boxu, nebo do ní umístíme led, který po nachlazení vyjmeme
  3. Všechny suroviny dáme společně s několika kostkami ledu do šejkru, protřepeme a přecedíme přímo do sklenice (bez ledu)
  4. Zdobíme plátkem jablka, nebo třešní maraschino
  5. Drink je hotov

Postup přípravy koktejlu Appletini můžete shlédnout na videu níže.

Původ a historie

Jablečné martini (zkráceně Appletini) je koktejl obsahující vodku a jednu nebo více jablečné šťávy, jablečného moštu, jablečného likéru nebo jablečné brandy.

Tento drink, původně nazývaný Adam’s Apple Martini, protože barman, který ho vytvořil, se jmenoval Adam, byl vytvořen v roce 1996 v Lola’s West Hollywood restauraci.

Koktejl zřejmě vznikl z koktejlu Adam’s Apple, nebo je jeho odvozeninou.

Nápoj Adam’s Apple inzeroval Smirnoff v červenci 1972 ve vydání Playboy Magazine na vnitřní přední straně obálky. Recept vyžadoval asi unci Smirnoffu přidanou do jablečné šťávy ve vysoké sklenici ledu.

Všechno to začalo jednoho čtvrtého července v restauraci Lola’s ve West Hollywoodu, kdy majitele Lorena „Lola“ Dunswortha oslovil zástupce tehdy začínající značky vodky Ketel One s nápadem vyrobit typické Martini .

Dunsworth si všiml osamělé láhve jablečné pálenky na zadním baru a požádal barmana Adama Karstona, aby zjistil, zda by z těch dvou nemohl něco namíchat. Zkombinoval rovným dílem likér DeKuyper Pucker z kyselého jablečného pálenky a vodku Ketel One a přidal špetku domácí sladkokyselé směsi a legenda byla na světě.

Koktejl byl tak úspěšný, že musel být vyřazen z nabídky. „Byl snadno pitelný, protože jste alkohol ve skutečnosti necítili,“ říká Dunsworth. „Lidé jej zneužívali. Pomyslel jsem si: Pojďme to na chvíli sundat. Ale došlo k takovému pozdvižení, že jsme to rychle ukončili tím, že jsme to dali zpátky.“

Během šesti měsíců se zpráva o koktejlu rozšířila po celé zemi a brzy se každý bar a restaurace, která za něco stojí drink zařadil na své Martini menu a chlubil svou vlastní verzí zeleného odvaru. Žádný z nich ale neobstál proti původnímu Appletini.

Jeden rozdíl, říká Dunsworth, spočívá v tom, že Lola’s zdobila svůj nápoj plátky jablek Granny Smith, které bar marinoval v citronové vodě a ledu, aby zůstaly čerstvé. „Lidé by mi říkali: ‚Ach můj bože, tady to chutná mnohem lépe‘.“

Appletini hrdě vpochodovali do konce devadesátých let jako symbol nevinnosti a Ameriky před 11. zářím. Zčásti pointa a zčásti provinilé potěšení, to byl vždy nápoj šťastných lidí víc než to, na co šel cool kluk. Je to to, co si postava Zacha Braffa objednala ve filmu „Scrubs“ a jako přípitek během setkání Marka Zuckerberga a Seana Parkera v „The Social Network “. Appletini byl podle všech definic celosvětově uznávanou moderní klasikou.

„Nechápejte mě špatně, hnutí řemeslných koktejlů je skvělé,“ říká Dunsworth. „Ale mnoho nápojů je tak nějak přelétavých.“ Velmi málo z nich se uchytí, protože jsou příliš složité a mají příliš mnoho přísad. Skutečné klasiky, jako je Manhattan, jsou jednoduché a snadno vyrobitelné. Mají tak výdrž.“

V roce 2013, po 17 letech, Lola’s naposledy zavřela své dveře. Jeho charakteristický koktejl ale žije dál, i když v modernější podobě. Barmani tento koktejl předělali za použití všeho, od čerstvého jablečného džusu Granny Smith přes kvalitní jablečné likéry až po jablečný džus s infuzí chai.

Přišli i s vlastní aktualizovanou verzí klasiky, která nahrazuje jablečnou pálenku Calvados a čerstvou jablečnou šťávu Granny Smith. Trocha citronové šťávy a jednoduchého sirupu zvýrazňují zelený chuťový profil, který pomohl tento nápoj popularizovat.

Zajímavosti

Koktejl Appletini se těší mimořádné popularitě. Podobně jako třeba Cosmopolitan ho na výsluní katapultovaly seriálové postavy. Apple Martini je totiž nejoblíbenějším drinkem ústředních postav hned dvou populárních seriálů, Alana ze seriálu Dva a půl chlapa a Johna Doriana ze seriálu Scrubs.

Postup přípravy koktejlu Appletini