Světové koktejly – Amaretto Sour

Dnes si představíme další koktejl, kde je hořkost a sladkost likéru vyvážena kyselostí. Amaretto sour patří ke koktejlům, jejichž bohatá a jemná pěna je tvořena vaječným bílkem. Jedná se o sladko-kyselý koktejl, ve kterém se lahodně snoubí citronová šťáva a chuť sladkých mandlí. Při popíjení tohoto opojného nápoje zcela zapomenete, že vlastně pijete alkoholický koktejl.

Náročnost přípravy koktejlu Amaretto Sour

Je velmi jednoduchá, jednotlivé suroviny se dají so šejkru a důkladně se promíchají. Důkladné šejkrování je potřeba pro vytvoření kvalitní, husté a husté pěny.

Recept na přípravu koktejlu Amaretto Sour

  1. Připravíme si potřebné ingredience
    • Amaretto (0,45 dl)
    • Bourbon (0,25 dl)
    • Simple sirup (0,1 dl) – cukrový sirup
    • Čerstvou citronovou šťávu (0,3 dl)
    • Vaječný bílek (1 ks)
    • Ledové kostky
    • Koktejlovou třešni maraschino, plátek citrusu, nebo kousek kůry na zdobení
  2. Sklenici na whisky – old-fashioned glass nachladíme ledem
  3. Všechny tekuté suroviny dáme do šejkru a důkladně vyšejkrujeme s jednou kostkou ledu
  4. přidáme dalších pár kostek ledu a pokračujeme v šejkrování
  5. Obsah šejkru přelijeme přes strainer do nachlazené sklenice old-fashioned glass (bez ledu)
  6. Zdobíme plátkem koktejlovou třešní maraschino, můžeme přidat i plátek citrusu, nebo kousek citrusové kůry, kterou nad koktejlem rozlomíme, aby ho ovoněly esenciální oleje
  7. Drink je hotov

Přípravu koktejlu můžete shlédnout na videu níže.

Postup přípravy koktejlu Amaretto Sour

Původ a historie koktejlu Amaretto Sour

Amaretto je italský likér, který je typicky ochucený mandlemi nebo jádry meruňkových pecek. Jeho výrazná chuť může být začleněna do mnoha koktejlů, ale nejlépe známý je pro Amaretto Sour, nápoj, u kterého je hořko-sladkost likéru amaretto vyvážena a který spoléhá na předem připravenou kyselou směs.

Aby barman Jeffrey Morgenthaler vytvořil koktejl Amaretto Sour, stalo se tak v Portlandu ve státě Oregon, zvolil k dochucení koktejlu čerstvou šťávu z citronů, bourbon a přidal i vaječný bílek pro objem a hedvábnou texturu. Vaječný bílek se může zdát v koktejlu jako neobvyklá ingredience, ale je tradičním doplňkem mnoha kyselých koktejlů, včetně Whisky Sour, nebo Pisco Sour.

Morgenthalerův přístup je magie. Bourbon nezastíní amaretto; místo toho posiluje likér a pomáhá mu vytvořit protiváhu kyselého citrusu. Jeho Amaretto Sour je pěnivé, sladké, kyselé, ořechové a silné. Vytvořil tak dokonalý a vyvážený koktejl.

Perfektní rovnováha sladké a kyselé chutě. Kyselá fúze citrónové šťávy a sladkých mandlí, která dává drinku chuť italského likéru Amaretto. Jisté náznaky koktejlů sour můžeme najít v první knize o koktejlech, v knize Jerryho Thomase How to Mix Drinks, která vyšla už v roce 1862.

Něco jako Whiskey sour už si totiž míchali britští námořníci v 18. století na svých dlouhých plavbách. Jak známo námořníky putující dlouho po moři často trápily kurděje z nedostatku vitamínu C. Ovoce, ze kterého by vitamín C mohli získat, se totiž rychle kazilo. Námořníci si však uměli poradit. Pomohl jim k tomu jejich milovaný rum, později gin a také whisky. Alkohol totiž skvěle zakonzervoval ovocnou, nejčastěji citronovou, šťávu. Přidal-li se navíc ještě cukr, výsledný nápoj měl nejen pozitivní zdravotní účinky, ale také výborně chutnal.

Závěr

Bílek ke koktejlu neodmyslitelně patří a bez něj nelze vyšlehat hustou pěnu na povrchu tohoto koktejlu. Býval někdy vynechávám z důvodu obav před salmonelou. Proto používejte čerstvé vejce. Pokud nejsou k dispozici, lze použít bílky i pasterované.