České koktejly – Kominíček

Český koktejl Kominíček je koktejl, který se vlastně vůbec nemíchá, respektive smíchá se až v průběhu konzumace přímo v ústech. Ač se soupis surovin může zdát poněkud divný, chuť je překvapivě vyvážená, až lahodná. Skládá se pouze z malého panáka tuzemáku na který položíme kolečko citrónu posypané cukrem a kávou.

Náročnost přípravy

Příprava je velmi rychlá a jednoduchá. Koktejl nevyžaduje žádné zvláštní suroviny, vše určitě máte doma. V tomto případě je pojem koktejl poněkud nepřesný a vhodnější název pro tento drink je panáková jednohubka. To mi připomíná skutečnost, že jeden určitě stačit nebude. Připravte si jich proto celý tác (stejně jako jednohubek) pokud čekáte nějakou společnost, nebo pořádáte koktejlový večírek.

Recept na přípravu koktejlu

  1. Připravíme si potřebné ingredience
    • Tuzemák – rumový likér (0,2 dl) – malý panák
    • Kolečko citrónu – čerstvě ukrojené
    • Instantní (případně mletou) kávu – malou lžičku
    • Cukr sypký – malou lžičku
  2. Nejprve omyjeme citron teplou vodou a poté vydrhneme kartáčkem, opláchneme a osušíme ho, pokud je v bio kvalitě, stačí pouze opláchnout a osušit.
  3. Nakrájíme citrón ostrým nožem na tenké plátky
  4. Každý plátek posypeme kávou a cukrem
  5. Nalijeme malé panáky tuzemáku
  6. Plátkem citronu přikryjeme panák
  7. Drink je hotov
  8. Servírujeme na táce ve větším počtu

Konzumace

Pije se tak, že se vezme panák tuzemáku do ruky, sejmeme z něj kolečko citronu s cukrem a kávou a vložíme do úst.  Lehce prokousneme a nalejeme si do úst celého prcka. Toto vše se důkladně přežvýká, chutě se propojí a následně spolkneme. Zůstane svěží chuť citronu a rumu.

Dá se toho takto vypít celkem dost, ale varuji před mícháním s jiným druhem alkoholu (pivo, tvrdé a už vůbec ne víno). Ráno žádný bolehlav, jen docela slušný hlad.

Zda použít instantní, nebo mletou kávu je jen na vás. Koktejl se původně připravoval jen z mleté kávy (protože jiná nebyla k dispozici), ale ne každému je příjemné jí takto konzumovat, proto varianta z instantní kávy bude společensky přijatelnější, už jen proto, že nebude zůstávat mezi zuby.

Konzumace tohoto koktejlu tak připomíná způsob a rituál konzumace tequily, tento český způsob ale místo soli, skořice a pomeranče používá cukr a kávu. Citrón zůstává.

Původ a historie

Původ koktejlu lze vysledovat v období normalizace, kdy se v socialistických hospodách experimentovalo se vším, co bylo momentálně k dispozici. Jednalo se o zábavnou českou odpověď na západní koktejly a míchané nápoje, jejichž příprava byla v socialismu nemožná pro nedostupnost základních surovin.

Panák tuzemáku přikrytý citronem s kávou a cukrem zaujme a upoutá pozornost už jen svým vzhledem. Jedná se o netradiční módní a stylovou záležitost, která dříve dokázala rozproudit zábavu v socialistických nálevnách a výčepech a byla to příjemná změna proti pouhé běžné rundě rumů.

Závěr

Tento koktejl je také považován i za dámský drink, podobně jako koktejl Chupito.

Koktejl je svým složením podobný koktejlu Kofila, u něj se však káva přidává přímo do tuzemáku a nepoužívá se citrón. Cukr se naopak sype přímo do úst.