Světové koktejly – Martinez

Koktejl Martinez patří k opravdu starým klasickým koktejlům, který už lehce upadl v zapomnění. Mnozí ho považují za předchůdce koktejlu Martini, jiní jako old school verzi koktejlu Manhattan. Martinez je koktejl, ve kterém si vychutnáte zajímavé spojení chuti ginu s dalšími ingrediencemi. Sílu dodává koktejlu gin, sladkost červený vermut a hořkost orange bitters, třešničkou na dortu, tedy koktejlu je pak lžička třešňového likéru. Chuťový profil tedy vypadá už podle receptury velmi zajímavě. Koktejl patří také k těm silnějším, tedy s vyšším obsahem alkoholu, protože neobsahuje vůbec žádnou nealkoholickou složku.

Přestože má koktejl dobu své největší slávy již za sebou, může být vítaným zpestřením koktejlových večírků a ani se nemusí nutně jednat o večírky, koktejl je určen k celodennímu podávání a takovému tomu lehkému celodennímu popíjení.

Koktejl Martinez patří mezi oficiální koktejly Mezinárodní barmanské asociace (IBA) a je zařazen mezi koktejly The unforgettables (tradiční klasika).

Náročnost přípravy koktejlu Martinez

Příprava patří k těm jednodušším, koktejl se připravuje v barmanské míchací sklenici, suroviny se dávkují na kostky ledu a vše se pak scedí do nachlazené koktejlové sklenice přes strainer. Vše probíhá velmi rychle. Pro koktejl je určena tradiční koktejlová sklenice.

Recept na přípravu koktejlu Martinez

  1. Připravíme si potřebné ingredience
    • London dry gin (0,45 dl) – dle originální receptury
    • Sladký červený vermut (0,45 dl)
    • Maraschino likér (1 barmanská lžička) – třešňový likér
    • Pomerančové bitters (2 střiky) – např. Angostura orange bitters
    • Kostky ledu
    • Svitek citrónové kůry na zdobení
  2. Do klasické koktejlové sklenice vložíme kostky ledu a necháme jí chladit
  3. Do míchací sklenice dáme kostky ledu a přidáme postupně všechny ingredience
  4. Promícháme barmanskou lžičkou
  5. Scedíme přes strainer (bez ledu) do koktejlové sklenice, ze které předtím odstraníme led
  6. Zdobí se svitkem citrónové kůry, kterou nad koktejlem rozlomíme, aby ho ovoněly éterické esenciální oleje
  7. Drink je hotov

Video přípravy koktejlu je ke shlédnutí je níže.

Postup přípravy koktejlu Martinez

Název a původ koktejlu Martinez

Koktejlový svět vděčí za mnohé klasickému koktejlu Martinez. Tato oldschoolová variace Manhattanu, vyrobená ze stejných dílů ginu a sladkého vermutu, plus maraschino likéru a bitters, inspirovala první Martini a poté Dry Martini , jak je známe dnes.

Původ Martinez je nejasný. Je možné, že koktejl pro zákazníka cestujícího do přístavního města Martinez v Kalifornii vymyslel legendární barman a autor Jerry Thomas. Město Martinez však trvá na tom, že nápoj připravil místní barman. O této záhadě se nejlépe uvažuje nad dobrým koktejlem a vsadíme se, že ten přesně znáte.

Jisté je, že Martinez se poprvé objevil v knize z roku 1884 „The Modern Bartender’s Guide“ od OH Byrona. Ale je pravděpodobné, že koktejl předcházel knihu o desetiletí nebo více. Tento recept nespecifikoval, jaký typ ginu by měl být použit, ale vzhledem k preferenci a dostupnosti holandského geneveru v té době je rozumné usuzovat, že se vyznačoval tímto sladovým stylem ginu. (Anglický gin ještě nenastoupil na trůn v Americe.)

Martinez se znovu objevil v roce 1887, kdy byl zahrnut do posmrtně vydaného vydání Thomase „The Bar-Tender’s Guide“. V této verzi recept konkrétně volal Old Tom gin, lihovinu, která se nachází někde mezi sladovým geneverem a londýnským suchým ginem těžkým na jalovec. V průběhu let se v jiných receptech Martinez požadovalo suchý vermut místo sladkého nebo přidání curaçaa, ale Thomasův recept se nejvíce podobá dnešnímu Martinezovi.

Experimentování s giny je zábavný způsob, jak vyladit recept. London dry gin vytvoří osvěžující nápoj, zatímco moderní styly mohou vytvořit výraznější citrusovou nebo květinovou chuť v závislosti na láhvi. Pokud se chcete co nejvíce přiblížit tradiční receptuře, připravte si drink s ginem Old Tom.

Po smíchání s ledem se ingredience koktejlu propojí do bohatého balíčku protkaného jemným jalovcem, bylinkovým vermutem a suchými třešňovými tóny likéru maraschino. Martinez je část Manhattanu, část Martini a je naprosto vynikající.