Katalog pivních stylů – Bock

  • Pivní styl – German Lager, Bock
  • Původ – Německo, Dolní Sasko, Einbeck, 14. století
  • Kvašení – Spodní
  • Stupňovitost (EPM) 16 a více
  • Obsah alkoholu (%) 6 – 7,5
  • Hořkost (IBU) 20 – 27
  • Barevnost (EBC) cca 39

Bock

Bock neboli Bockbier (v překladu Kozel) má původ v Německu, konkrétně v Dolním Sasku ve městě Einbeck – odtud je také odvozen název. Vznik tohoto pivního stylu se udává už ve 14. století, doloženo je 1351.

V 17. století se dostal tento styl do Bavorska a název dostal jako bavorská zkomolenina města Einbeck – bock.

Jedná se o silný sezonní ležák, spodně kvašené pivo, původně vařené pro chladnější roční období, zpravidla na podzim a v zimě. Z čehož vychází i vyšší obsah alkoholu a plné tělo a barva, obvykle tmavě zlatá až tmavá hnědá, ale i oranžová. V chuti je patrná sladová složka a stopy praženého sladu a karamelu.

Doba ležení má být 4 – 10 měsíců. Tradiční bock má silně sladovou střední až silnou plnost. Hlavní roli hraje slad. Chmelová chuť a vůně je slabá, jen zabraňuje přeslazenosti chuti. Vůně je sladová, esterová, karamelová, nikdy ne pražená. Můžeme však objevit i lehké alkoholové tóny. Chuť je velmi plná, sladová o nízké hořkosti. Do bocku se nepřidávají pražené slady. Barva a chuť pochází pouze z karamelových sladů. Vysoký obsah alkoholu zanechává dojem silného piva, s jemným, bohatým a krémovým pocitem v ústech. Ke konci doušku se může objevit příjemná hřejivost alkoholu. 

Velmi populární jsou i varianty piva jako Doppelbock a Trippelbock, což jsou ještě silnější varianty s vyšším obsahem mladiny. Dále pak Helles bock (světlá, více chmelená varianta) a Eisbock, nejsilnější varianta vyráběná částečně mražením.

Pivo Bock je typicky spojováno se zvláštními příležitostmi a svátky, jako Velikonoce a Vánoce a Oktoberfest v Německu, doba půstu.

Doppelbock

Dvojitý kozel – silnější varianta tohoto piva, vyznačuje se stupňovitostí nad 18% (cca od 7% alk.).

Doppelbock neboli dvojitý bock je silnější verze tradičního bocku, poprvé uvařená v Mnichově řádem Paulánů. Byl značně bohatý na alkohol a sacharidy, proto sloužil jako „tekutý chléb“ paulánským mnichům v době půstu, kdy nebyla povolena pevná strava.

Dnešní doppelbock je silné (7–12 % i více), zakalené pivo, barvy tmavě zlatavé, rubínové až tmavě hnědé, s mohutnou, krémovitou pěnou. Chuť i vůně jsou intenzivně sladové, bohaté a silné, se slabým chmelovým odstínem. Pivo se vyznačuje silným sladovým aroma a voní jako čerstvě pečený chléb. Hořkost je nízká, říz je nižší až střední. V důsledku vysokého obsahu alkoholu je pivo výrazně hřejivé.

Na počest poprvé uvařeného paulánského doppelbocku jménem Salvator piva tohoto typu v německém prostředí často přidávají ke svému názvu příponu -ator, čímž jsou snadno rozlišitelná ( Predator, Tröegs Tröegenator Double Bock, Wasatch Devastator apod.)

Májový bock (Maibock)

Májový bock je světlý, obvykle silně chmelený ležák o síle tradičního bocku. Jde o poměrně novodobou variaci, spjatou především se začátkem jara a májovými slavnostmi, pro něž byl vařen a při nich konzumován. Barva je světlejší, sytě zlatá či jantarová, pěna bohatá a krémová, chuť sušší, méně sladová, zato hořčejší a výrazněji chmelová než u jiných bocků.

Eisbock

Eisbock (ledový bock) je specialitou zemského okresu Kulmbach v severním Bavorsku. Vyrábí se částečným zmražením doppelbocku, z něhož je průběžně odstraňována mrznoucí voda, aby se tak koncentrovala chuť, aroma a obsah alkoholu. Jde o velmi silné (9–13 %) pivo, temně měděné až tmavě hnědé barvy s rubínovým nádechem. Pěna je tenká, vůně i chuť intenzivní a plná, sladová, s nádechy zralého ovoce a znatelným alkoholovým pocitem.

Helles Bock

Helles Bock bývá méně chmelený. Barva se pohybuje od temně zlaté do světle jantarové. Pěna je bohatá, krémová a pevná, říz průměrný až nadprůměrný. Chuť je obvykle méně sladová v porovnání s tradičním bockem, může být sušší, chemlovější a více hořká. Hořkost je však i tak poměrně nízká, kořeněného charakteru. Obsah extraktu v původní mladině se obvykle pohybuje mezi 16 a 18%. Typický obsah alkoholu u tohoto piva bývá 6,3 – 7,4 % obj..

Pšeničný bock

Pšeničný bock (Weizenbock) je pivo vařené z pšeničného sladu, svrchně kvašené, podobně silné jako doppelbock. Poprvé bylo uvařeno v Mnichově roku 1907.