Odrůdy révy vinné – CH

Réva vinná a zejména její původní volně rostoucí poddruh réva vinná lesní vytvořily v průběhu posledních 3.000 let tisíce odrůd vinné révy. Zejména v dřívějších dobách vznikaly především samovolným křížením, v současné době převládá šlechtění. V tomto přehledu se zaměříme zejména na moštové odrůdy révy vinné, které jsou určeny především pro výrobu moštu a vína, Moštové odrůdy se dále dělí na odrůdy určené pro výrobu bílých vín (jde o bílé a červené odrůdy) a na odrůdy určené k výrobě červených vín (jde o modré odrůdy).

Chambourcin

Chambourcin pochází z Francie, ale paradoxně se teší větší oblibě v Americe a Austrálii. Víno tmavého zbarvení, kořeněné s bylinným aroma a chuťí švestek. Nejrozšířenější produkce vína je v Austrálii, v jižním Walesu. Hodí se k jehněčímu masu.

Chancellor

Jedná se o červené hybridní víno původem z Francie vyvinuté Alberte Siebelem. Nyní se pěstuje pouze ve spojených státech a Kanadě, Réva je vytrvalá a mrazuvzdorná, často ale napadaná plísní okurkovou. Víno má tmavou barvu, připomínající chuť švestek. Víno se doporučuje podávát k hovězímu masu.

Charbono

Charbono se řadí mezi červené odrůdy. Víno původem z Francie, oblasti Savoie. Vyznačuje se purpurovou barvou, vůní černého pepře a švestky. Ideální podnebí pro pěstování jsou teplé až horké podmínky. Je vhodné k podávání srnčího a kančího masa, grilovaným steakům, uzené mozzarelle nebo čedaru.

Chardonel

Chardonel je hybrid Chardonnay a Seyval Blanc, původem z New Yorku. Odolné vůči chladu a škůdcům. Vinná réva se vyznačuje jantarovou barvou a plnou chuťí. Víno s přirozenou kyselostí, připomínající chuť zelených jablek. Podáváme k rybám, těstovinám s krémovou omáčkou.

Chardonnay

Víno je světle žluté barvy, vůně má ovocný nádech u mladších vín převážně po jablkách. Na chuť je kořenité s kyselinkou. Odrůda Chardonnay je vhodná k delšímu zrání v láhvi či jako složka jakostních šumivých vín. V gastronomii lze vína kombinovat s rybami, mořskými plody, bílým masem a těstovinami. Zejména při kombinaci ryby (pstruh) a másla se z Chardonnay stává perfektní doplněk.

Chasselas

Víno původem z Egypta, domníváme se, že se jedná o jednu z nejstarších vinných rév pěstovanou člověkem. Odrůda si získala velkou oblibu ve Švýcarsku, dále se pěstuje ve Franici, Německu, východní Evropě, severní Africe, jižní a severní Americe. Dnes je nejvíce pěstovanou odrůdou po Pinot Noir. Víno se značí ovocnou, květinovou chutí s dobrou kyselinkou. Víno má zlatavý odstín. Víno je doporučováno podávat k mořským plodům.

Chelois

Červená odrůda vína Chelois vznikla ve Francii v Ardeche, poté byla rozšířena do Ameriky. Jedná se o velice bohatou vysoce produktivní vinnou révu s malými černými bobulemi, s chutí lékořice a tmavého ovoce.Doporučujeme ke konzumaci s hovězím masem, parmazánem či sýrem gouda.

Chenanson

Odrůda Chenanson je hybrid Grenache noir a Jurancon. Odrůda převážně pěstovaná v jižní Francii, vyšlechtěná roku 1958 Paulem Truelem. Podávaná nejlpépe s červeným masem.

Chenel

Chenel patří do kategorie bílých vín, odrůda z Jižní Afriky. Vyznačuje se vysokovou kyselostí. Používá se pro výrobu brandy pro svoji neutrální chuť a kyselost. Mezi doporučené pokrmy řadíme grilované krevety a jiné mořské plody.

Chenin Blanc

První zmínka o Chenin Blanc je již z roku 845. Ve Francii se pěstuje od roku 1300, na údolí řeky Louiry. Velké oblibě se mu dostává i v Jižní Africe ( momentálně největší produkce Chenin Blanc ). Víno může být suché, polosuché nebo i sladké s chutí po medovém ovoci s pulzující kyselinkou s hlubokým zlatavým zbarvením.Víno je ideální k podávání středomořské kuchyně, sushi, nebo i k telecímu masu.

Chianti Blend

Chianti Blend se vyrábí ze směsi z hroznů z Toskánska, nejvíce z oblasti Chianti. Víno má typickou chuť sušených bylin, červeného ovoce a fialek. Součástí vína Chianti dle zákona musí být vyrobena nejméně ze 70% Sangiovese. Mezi vhodné pokrmy se řadí uzená žebra, konfitovaná husa či kachna nebo pečený králík.