Vína k červeným masům

Podávání vhodné odrůdy vína k dobrému jídlu patří ke gurmánským zážitkům. Víno je však potřeba vhodně kombinovat s nabízeným menu. Obecně platí, že víno a jídlo by se mělo především doplňovat v celkové harmonii chuti, barev a vůní.

Existují obecná a tradičně zavedená pravidla pro správné kombinace vína a jídla. Každý člověk má však jiné smyslové vjemy, a proto kombinace jídla a vína nabízí mnoho různých úhlů pohledu. Víno dokáže zvýraznit chuťové a aromatické látky v jídlech. Nalézt vyváženou harmonii a soulad mezi vínem a jídlem není úplně snadný, proto je zde primární doporučené víno k pokrmům podle základních gastronomických menu. Kombinace vína a vhodných pokrmů pro výsledné spojení harmonií chutí.

Červená masa

Obecná zásada pro podávání vína k tmavým masům: čím tmavší je maso, tím zralejší a plnější červené víno. K tučnějším masům podáváme mladší červená vína s vyšším obsahem tříslovin.

Grilovaná masa

K podávání grilovaných mas jsou vhodná bílá, růžová i červená vína. Ke grilovaným tmavým masům jsou vhodná červená vína. Doporučené odrůdy bílých vín: Pálava, Müller Thurgau, Irsai-Oliver, Veltlínské zelené, Ryzlink vlašský, Rulandské bílé, Rulandské šedé, Aurelius, Neuburské, Chardonnay, Sauvignon. Ke grilovaným steakům z hovězího a vepřového masa jsou vhodná především červená vína těchto odrůd: Rulandské modré, Modrý Portugal, Cabernet Sauvignon, Cabernet Moravia, André, Zweigeltrebe, Frankovka, Svatovavřinecké, Neronet, Merlot, Alibernet. Červená vína jsou vhodná i k podávání ke grilovaným klobásám a uzeninám.

Masa hovězí

K podávání studeného hovězího masa a předkrmů z hovězího masa jsou vhodná především červená vína s vyšším obsahem kyselin, typu Frankovka, Zweigeltrebe a André. Ke steakům z hovězího masa jsou vhodná vyzrálá červená vína typu Cabernet Sauvignon. Doporučené odrůdy červených vín: Merlot, Ryzlink vlašský, Rulandské modré. Pro pečená nebo dušená hovězí masa jsou nejvhodnější červená vína (Cabernet Sauvignon).

Masa kořeněná

Ke kořeněným masům jsou vhodná především červená vína. Doporučené odrůdy červených vín: Rulandské modré, Modrý Portugal, Cabernet Sauvignon, Cabernet Moravia, André, Zweigeltrebe, Frankovka, Svatovavřinecké, Neronet, Merlot, Alibernet.

Masa tmavá

K podávání tmavých mas jsou vhodná především červená vína. Doporučené odrůdy červených vín: Rulandské modré, Cabernet Sauvignon, Modrý Portugal, André, Svatovavřinecké. Obecně platí, že čím je maso tmavší, tím zralejší a plnější červené víno podáváme. K tučným tmavým masům jsou vhodná masa s vyšším obsahem tříslovin. K tmavým masům – pernaté zvěřině jsou vhodná spíše mladší vína odrůdy Modrý Portugal a Rulandské modré. K ostatní zvěřině podáváme zralá červená vína Cabernet Sauvignon, Rulandské modré a Svatovavřinecké.

Maso jehněčí

K jehněčímu masu se hodí především bílá a růžová vína. Doporučené odrůdy bílých vín: Veltlínské zelené, Sylvánské zelené, Zweigeltrebe a Veltlínské červené rané. U jehněčího masa také lze také párovat především se zralými červenými víny (Rulandské modré, Svatovavřinecké), růžová vína (Zweigeltrebe).

Maso skopové

Ke skopovému masu jsou vhodná především červená vína. Doporučené odrůdy: Frankovka, Cabernet Sauvignon, André, Neronet. Skopová masa ladí nejlépe s červenými víny s bohatou tříslovinou.

Maso vepřové

K vepřovým masům jsou vhodnější plná červená vína. Doporučené odrůdy červených vín: Modrý Portugal, Cabernet Sauvignon, Cabernet Moravia, Rulandské modré, André, Zweigeltrebe, Frankovka, Svatovavřinecké, Neronet, Merlot, Alibernet. Doporučené odrůdy bílých vín k lehkým úpravám vepřového masa: Rulandské bílé, Aurelius, Ryzlink rýnský, Chardonnay. Všeobecně pro vepřového masa jsou nejvhodnější mladá nebo plná červená vína Modrý Portugal.

Steaky

K podávání steaků z telecího a drůbežího masa jsou vhodná především bílá a růžová vína typu Veltlínské zelené, Sylvánské zelené nebo Zweigeltrabe rosé. Ke steakům z hovězího masa podáváme vyzrálejší a plná červená vína typu Cabernet Sauvignon.

Uzené maso

K uzenému masu se hodí plnější bílá nebo červená vína. Doporučené odrůdy bílých vín: Sauvignon, Ryzlink rýnský. Doporučené odrůdy červených vín: Svatovavřinecké, André.

Uzeniny

K podávání uzenin, jako jsou klobásy, jsou vhodná především mladší červená vína s vyšším obsahem kyselin, typu André a Frankovka.

Zvěřina

Zvěřina se vhodně kombinuje především s vyzrálými červenými víny. K divočině jsou vhodnější vína typu Frankovka, k bažantům pak Svatovavřinecké. Doporučené odrůdy červených vín: Frankovka, Svatovavřinecké, Modrý Portugal, André, Dornfelder, Cabernet Moravia, Alibernet.