Světové koktejly – Old Cuban

Pokud máte rádi koktejl Mojito, určitě vás zaujme koktejl Old Cuban, tedy v překladu Starý Kubánec, který nelze řadit k takovým párty drinkům jako Mojito, ale o to více je sofistikovanější a vyhledávanější fajnšmekry. Jeho chuť je rafinovanější a propracovanější, i když ingredience jsou podobné, tak něco navíc v receptuře nesmí chybět.

Koktejl patří k oficiálním koktejlům IBA, new era drinks (moderní koktejly).

Náročnost přípravy koktejlu Old Cuban

Příprava je poměrně rychlá. Koktejl se snadno připravuje v šejkru. Receptura koktejlu je však trochu náročnější na suroviny a tak se nedá předpokládat, že by se tento koktejl stal běžnou první volbou a stálicí.

Recept na přípravu koktejlu Old Cuban

  1. Připravíme si potřebné ingredience
    • Tmavý uleželý rum (45 ml) – nejlépe kubánský, např. Havana 7 aňos
    • Šampaňské (60 ml) – lze použít i jiná šumivá vína, např. prosecco
    • Čerstvou šťávu z limetek (22,5 ml)
    • Cukrový sirup (30 ml) simple sirup
    • Angostura bitters (2 střiky)
    • Listy máty (6-8 ks)
    • Kostky ledu
    • Listy máty na zdobení
  2. Koktejlovou sklenici, misku na stopce naplníme po okraj ledem a necháme chladit.
  3. Do šejkru dáme několik kostek ledu a odměříme všechny ingredience kromě šumivého vína.
  4. Důkladně protřepeme, je potřeba delší čas, aby listy máty pustily chuť.
  5. Obsah šejkru poté scedíme (bez ledu) do vychlazené sklenice, ze které předtím vyjmeme led.
  6. Do sklenice dolijeme šumivé víno.
  7. Ozdobíme listy máty.
  8. Drink je hotov.

Přípravu koktejlu můžete shlédnout na videu níže.

Historie koktejlu Old Cuban

Audrey Saunders je newyorská barmanská legenda, nejlépe známá svou prací v klubu Soho’s Pegu Club, kde trénuje soupisku, která zahrnuje některé z nejtalentovanějších barmanů současnosti. Kromě své záliby v získávání a podpoře špičkových talentů se také zasloužila o vytvoření několika stálých koktejlů, z nichž mnohé se stále podávají v barech po celém světě.

Old Cuban byl poprvé namíchán Audrey Saunders v roce 2001, zatímco ona pracovala v restauraci v centru města zvané Beacon a koktejlová renesance právě začínala.

Koktejl čerpá inspiraci z Mojita, ale obsahuje několik důležitých vylepšení, které vedou k jedinečnému chuťovému zážitku. Pro začátek – Saunders používá spíše starý rum než tradiční světlý jako Mojito, tedy tmavý rum, simle sirup, čerstvá limetová šťáva a máta pokračují v rytmu jako Mojito, ale tyto ingredience těží z aromatických hořkých látek a šampaňského, což přináší slavnostní dávku bublinek.

Během své kariéry Saunders prokázala talent pro znovuobjevení klasiky a dokázala, že vyladění osvědčených šablon může být stejně účinné – a potenciálně chutnější – než dokonce i ty nejkreativnější výmysly. To je patrné v koktejlu Old Cuban. Spojuje zde známé noty Mojita s temperamentním šampaňským. A má tak své vlastní originální dílo a nyní je součástí repertoáru moderního barmana, jako slavnostnější alternativa rumových nápojů jako je Mojito.