Světové koktejly – Bloody Mary

Znají ji všichni, budí kontroverze a její chuť buďto nesnášíte nebo milujete. Ano řeč je o krvavé Mary. Pikantním koktejlu z vodky, rajčatové šťávy a koření. Pokud patříte mezi skupinu milovníků tohoto koktejlu z vodky a rajčatové šťávy, tak pro vás máme dobrou zprávu, níže najdete vše, co je pro domácí přípravu krvavé Mary potřeba.

Náročnost přípravy

Příprava je tak rychlá a snadná, že ji zvládne naprosto každý. Koktejl se připravuje v šejkru.

Recept na přípravu koktejlu

  1. Připravíme si potřebné ingredience
    • Vodku (0,5 dl)
    • Rajčatovou šťávu (1 dl)
    • Citronovou šťávu (0,2 dl)
    • Worcestrová omáčka 2x střik
    • Tabasco 1x střik
    • Sůl
    • Pepř mletý
    • Celerová nať na zdob
    • Led
    • Slámku
  2. Do šejkru dáme kostky ledu, všechny suroviny a vše důkladně protřepeme
  3. Obsah šejkru nalejeme včetně ledu do sklenice na long drinky (velký tumbler, high ball, 300-400 ml.)
  4. Zdobíme řapíkatým celerem a plátkem limetky
  5. Drink je hotov

Historie

Původ tohoto koktejlu je nejasný. Fernand Petiot tvrdil, že ho vynalezl v roce 1921, když pracoval vNew York Bar, který se později stal Harry´s New York Bar, velmi známý bar v Paříži. Jiná tradice říká, že to byl herec George Jessel (USA), kdo vytvořil tento drink kolem roku 1939. První zmínka o Bloody Mary v USA je ve sloupku Lucia Beebea v novinách „New York Herald Tribune“, otištěném v roce 1939 spolu s originálním receptem: „Nejnovější lomcovák George Jessela, který má pozornost městských pisatelů, se jmenuje Bloody Mary: napůl rajčatový džus, napůl vodka.“ Málokdo ví, že tento drink je pojmenovaný podle anglické královny Marie I. Tudorovny, která kvůli násilnému protlačování katolictví nechala za 5 let své vlády popravit přes 300 protestantů.

Závěr

Tento koktejl je celosvěově oblíbený zejména mezi muži. Je považován za vyprošťovák a lék na kocovinu.

Některé variace tohoto koktejlu jsou obzvláště divoké. Přidává se hovězí vývar, slanina, olivy a další netradiční ingredience.