Světové koktejly – Tommy’s Margarita

Koktejl Tommy’s Margarita není nic jiného, než upravená verze klasického koktejlu Margarita. Koktejl se oproti originální verzi příliš neliší a ta i chuť bude velmi podobná, to mohou jistě potvrdit všichni příznivci obou těchto koktejlů. Pojďme se tedy podrobněji podívat na typické složení a originální recepturu.

Jako báze, tedy alkoholický základ koktejlu je zde použita tequila, což je pro Margaritu klasika a neumím si představit místo tequily cokoliv jiného. Dále zůstala limetková šťáva – tady asi nemělo smysl jí nahrazovat například citrónovou šťávou. A teď konečně přichází ta změna – úplně chybí pomerančový likér, která koktejlu dodával potřebnou sladkost. Tento je nahrazen sirupem z Agáve. Dalo by se tedy říci, že tato modernější verze klasické Margarity je mnohem více mexická, než ta tradiční. A dalším překvapením by mohlo být, že v originální receptuře není ani slovo o slané krustě na okraji sklenice. Ale bez toho si já a podle komentářů nejen já nedokáže margaritu představit, proto mnoho barmanů na slanou krustu nezapomíná ani u této verze koktejlu. Ta chuť je prostě pro Margaritu typická.

Tommy’s Margarita je tedy koktejl, který je Margaritě tak podobný, že po pár skleničkách nepostřehnete rozdíl.

Koktejl Tommy’s Margarita patří mezi oficiální koktejly Mezinárodní barmanské asociace (IBA) a je zařazen mezi koktejly New era drinks (moderní koktejly).

Náročnost přípravy koktejlu Tommy’s Margarita

Příprava patří k těm opravdu jednoduchým – připravuje se v šejkru, kde se všechny tekuté ingredience krátce a energicky protřepají a obsah šejkru se poté sleje do sklenice na whisky – old-fasioned glass, která je pro tento koktejl typická a asi nejvíce jej odliší od originální Margarity.

Recept na přípravu koktejlu Tommy’s Margarita

  1. Připravíme si potřebné ingredience
    • Tequilu (0,60 dl) – dle originální receptury Agave 100% Reposado
    • Limetkovou šťávu čerstvě vymačkanou (0,30 dl)
    • Sirup z Agáve (0,30 dl) – připravuje se z 1/2 z vody a z 1/2 z nektaru z Agáve
    • Kostky ledu
    • Sůl na solnou krustu – není uvedena v originální receptuře
    • Plátek limetky na zdobení
  2. Pokud chceme verzi se slanou krustou, potřeme limetkou okraj sklenice old-fashioned glass a poté jí dnem vzhůru položíme na talířek se solí, tak aby se okraj sklenic obalil solí
  3. Do šejkru vložíme kostky ledu
  4. Přidáme všechny tekuté suroviny
  5. Krátce a intenzivně protřepeme
  6. obsah šejkru slijeme i s ledem opatrně do sklenice, abychom nepoškodili krustu (pokud jí daná verze obsahuje)
  7. Koktejl se zdobí plátkem, nebo segmentem limetky
  8. Drink je hotov

Video přípravy koktejlu je ke shlédnutí je níže.

Postup přípravy koktejlu Tommy’s Margarita

Název a původ koktejlu Tommy’s Margarita

Klasický recept na Margaritu obsahuje tequilu, pomerančový likér a čerstvou limetkovou šťávu, ale stejně jako u většiny klasiků, barmani a nadšenci najdou způsoby, jak recepturu vyladit. Jeden pokus z originálu se stal moderní klasikou: Tommy’s Margarita, kterou vytvořil Julio Bermejo na začátku 90. let v Tommy’s Mexican Restaurant, oblíbené sanfranciské restauraci z roku 1965.

Tommyho verze se vyznačuje absencí pomerančového likéru. (Někteří barmani tvrdí, že odstraněním pomerančového likéru z této verze není Margarita. Ale to je příběh na jindy.) Místo použití sladidla k vyvážení tequily a limetky se Bermejo spoléhá výhradně na agávový nektar vyrobený ze stejné rostliny. která vyrábí tequilu. Tato jednoduchá výměna vytvoří koktejl, který chutná podobně jako originál a ušetří pijákovi pár kalorií. Stala se symbolem lehčího, svěžejšího stylu jídla a pití, který se odehrával v Kalifornii kolem konce dvacátého století a dodnes pohání velkou část kulinářské a barové scény.

Tommy’s Margarita vzniká protřepáním tequily, limetkové šťávy a agáve nektaru spolu s ledem. Obvykle se podává na ledu ve sklenici se slaným okrajem. Tommy’s, který nabízí jeden z největších výběrů agávových lihovin na světě, stále podává tento nápoj ve velkém množství, ale jeho charakteristická Margarita není odsunuta do San Francisca. Koktejl se nyní podává po celém světě, protože bezpočet podniků a barmanů následovalo Bermejoovo vedení a vynechali pomerančový likér ze svých Margarit a zaměřili se na svatou trojici 100% agáve tequilu, agávový nektar a čerstvou limetkovou šťávu. Tento recept se stal jednou z nejoblíbenějších margarit z dobrého důvodu – je světlý, citrusový a odlehčený.