Světové koktejly – Batanga

Mexický long drink s tequilou a Coca-Colou – to je koktejl Batanga. Je to mexická variace na kubánský Cuba libre, nebo český Rum s kolou alias Kuba z Libně. Ale nebyli by to Mexičané, aby nepřišli na to, jak udělat tento koktejl ještě pikantnější.

Náročnost přípravy koktejlu Batanga

Příprava je vcelku snadná, že ji zvládne naprosto každý. Koktejl se připravuje přímo ve sklenici.

Recept na přípravu koktejlu Batanga

  1. Připravíme si potřebné ingredience
    • Tequilu (0,5 dl)
    • Coca-Colu (1,2 dl)
    • Limetkovou šťávu (0,15 dl)
    • Kostky ledu
    • Mleté chilli
    • Sůl
    • Plátek limetky na zdobení
    • Slámku
  2. Sklenici s názvem Malý tumbler (Collins glass) potřeme po okraji limetovou šťávou a poté vložíme do misky se solí. Výsledkem je solná krusta na okraji. Ještě vlhkou krustu vložíme do misky s chilli. Výsledkem je krusta se solí a chilli.
  3. Dále je potřeba postupovat opatrně, abych krustu nepoškodili.
  4. Sklenici naplníme ledem, přidáme tequilu, limetkovou šťávu a dolijeme Coca-Colou
  5. Zdobíme plátkem limetky, vložíme slámku
  6. Drink je hotov

Přípravu koktejlu můžete shlédnout na videu níže.

Příprava koktejlu Batanga

Ingredience do koktejlu Batanga

Zde tedy zejména tequila – do tohoto koktejlu je nejvhodnější volit tequilu stříbrnou, která má nejvýraznější chuť po agáve.

Zemitá, ovocná chuť tequily v kombinaci s karamelovou příchutí Coca-Coly je něco zcela neotřelého. 

V některých recepturách se nepoužívá krusta, ta ale jednoznačně k tomuto koktejlu patří a je jedním z rozpoznávacích znaků tohoto koktejlu. Důvod bude nejspíše ten, že si barmani takto ulehčují práci.

Někdy je také místo limetky používán citrón, není to nic proti ničemu, možné jsou obě možnosti.

Historie koktejlu Batanga

Zásluhy za vynález tohoto nápoje se často připisují Donu Javieru Delgadovi, majiteli klubu a baru La Capilla ve městě Tequila v Mexiku , o kterém se říkalo, že jej vynalezl v roce 1961, když se potřeboval uklidnit po obzvláště „zatuchlém“ zákazníkovi.

V Mexiku je to poměrně oblíbený nápoj. V baru La Capilla se nápoj míchá dlouhým nožem s dřevěnou rukojetí, který se dříve používal k sekání limetek, ingrediencí pro guacamole, chilli pro salsu a bezpočtu dalších běžných kuchyňských ingrediencí, což tyto chutě lehce do koktejlu předává.

Závěr

Jedná se o jednoduchý koktejl, který se z Mexika šíří po celém světě a v jednoduchosti právě spočívá genialita tohoto koktejlu, kdy není potřeba shánět na přípravu velké množství surovin.