Světové koktejly – Kir a Kir Royale

Kir a Kir Royale  je označení pro výborné a jednoduché koktejly skládající se pouze z vína a likéru z černého rybízu. Nápoj je to chuťově výtečný a na přípravu velmi jednoduchý. Tradičně se připravuje v základní, nebo originální královské verzi se šampaňským.

Koktejl Kir je oficiálním koktejlem IBA.

Náročnost přípravy koktejlu Kir Royale

Je velmi jednoduchá, jednotlivé suroviny se pouze nalijí do sklenice. Tento koktejl v královské verzi patří pouze do sklenice určené na šumivá vína zvané flétna.

Recept na přípravu koktejlu Kir

  1. Připravíme si potřebné ingredience
    • Bílé suché víno (2 dl) – dobře vychlazené
    • Likér z černého rybízu (0,25 dl) – můžeme použít jakýkoliv likér z černého rybízu
    • dekoraci na zdobení (např. čerstvé maliny, černý rybíz, snítka máty, apod.) – nemusí být
  2. Do sklenice na bílé víno nalijeme nejprve likér
  3. Sklenici doplníme vínem
  4. Koktejl nemícháme, vytvoří se zajímavý barevný přechod
  5. Zdobíme malinami, rybízem, mátou
  6. Drink je hotov

Recept na přípravu koktejlu Kir Royale

  1. Připravíme si potřebné ingredience
    • Šampaňské (1,5 dl) – dobře vychlazené, lze nahradit sektem
    • Créme de Cassis (0,15 dl) – francouzský likér z černého rybízu
    • dekoraci na zdobení (např. čerstvé maliny, černý rybíz, snítka máty, apod.) – nemusí být
  2. Do sklenice na sekt – flétny nalijeme nejprve likér
  3. Sklenici doplníme vínem
  4. Koktejl nemícháme, vytvoří se zajímavý barevný přechod
  5. Zdobíme malinami, rybízem, mátou
  6. Drink je hotov
Příprava koktejlu Kir Royale

Historie koktejlu Kir Royale

Kir vznikl v polovině 20. století v Burgundsku, název si nese podle svého vynálezce, kněze Félixe Kira. Kir byl ale i francouzský hrdina, který během druhé světové války vzdoroval nacistům a pomáhal uprchnout vězňům z nedalekých koncentračních táborů. Nacisti prý zabavili všechno červené víno v okolí, proto Kir jako protest smíchal bílé víno s Créme de Cassis (rybízovým likérem).

V roce 1952 se nápoj začal vyrábět průmyslově, a to podle receptu kanovníka Felixe Kira, který byl v letech 1945–1968 starostou města Dijonu. Odtud pochází název Kir.

Původně se do drinku používalo bílé víno z Burgundska Bourgogne Aligote. V současné době se rybízový likér míchá s bílými víny podle regionu, tedy co kraj to jiná chuť.

S postupem času vznikla „luxusnější“ verze s šampaňským nazývaná jako Kir Royale.

Ze silně aromatických bobulí černého rybízu se v okolí Dijonu tradičně vyrábí likér, který se také míchal se suchým burgundským bílým vínem v různém poměru. V současnosti je obvyklý poměr 1:10. Osvěžující nápoj má medovou až temně červenou barvu a zajímavou chuť. V různých oblastech Francie, v Lucembursku a v Alsasku se vyrábí a prodává v mnoha variantách, například s likérem z broskví, z moruší, z grapefruitu aj.

Nejčastěji se používá víno odrůdy Aligoté. Vylepšením receptu je kir royal (královský kir), v němž se místo vína používá sekt, ideálně šampaňské víno. Víno se dá také nahradit cidrem.

Způsob konzumace koktejlu Kir Royale

Ve Francii se tento drink obvykle popíjí jako aperitiv před jídlem.

Občas ho můžete vidět v lístku nějakého podniku, ale většinou se nejedná o verzi Royale, pouze o Kir. A jak název napovídá, není to zcela to samé.

Tradičně se servíruje ve sklenici určené pro šampaňské k brunchi. Také se často podává hostům při společenských příležitostech a zahradních slavnostech. 

Kir versus Kir Royale

Kir jako koktejl je tedy původně jakékoliv bílé víno s rybízovým likérem. Dnes se většinou používá šumivé víno, ať už prosecco nebo cava. A vznešenější verze Kir Royale má jako základ šampaňské.

Na dno šampaňské skleničky nalijeme trošku rybízového likéru a následně pomalu doplníme šampaňským, pro oslnivý přechod barev, který při servírování rozhodně zaujme.

Créme de Cassis se většinou dává v poměru 1 díl na 5 dílů šampaňského, ale reálně je množství na vás dle vaší chuti a preference.

V tom je další kouzlo tohoto drinku: vychutnají si ho opravdu všichni. Ti, kteří si potrpí na sladší pití, si rybízového likéru dopřejí zkrátka trošku více.