Světové koktejly – Manhattan

Manhattan je koktejl z whisky a vermutu. Podává se obvykle jako aperitiv. Patří mezi oficiální koktejly Mezinárodní barmanské asociace. Patří mezi nejoblíbenější alkoholické drinky na celém světě. Dokonalá chuť učarovala početnému zástupu příznivců. 

Náročnost přípravy

Příprava je tak rychlá a snadná, že ji zvládne naprosto každý. Koktejl se připravuje v míchací sklenici.

Recept na přípravu koktejlu

  1. Připravíme si potřebné ingredience
    • Whisky (0,5 dl)
    • Martini Rosso (0,2 cl) – (lze nahradit Cinzanem a pomerančovým bitterem)
    • Kostky ledu
    • koktejlovou třešni
  2. Kuželovou koktejlovou skleni naplníme po okraj ledem a necháme chladit (pokud nemáme, lze použít i Martini glass)
  3. Do míchací sklenice dáme několik kostek ledu, přidáme všechny tekuté ingredience a barmanskou lžičkou promícháme. Přes stainer nalejeme do sklenice ze které předtím vyndáme led.
  4. Zdobíme koktejlovou třešní napíchnutou na párátku
  5. Drink je hotov

Historie

Koktejl pojmenovaný po čtvrti Manhattan se samozřejmě nemohl zrodit nikde jinde, než v New Yorku. Jeho počátky jsou nepochybně spjaty s vermuty a jejich etablováním na americkém kontinentu, svou roli zde ale sehrála také chuťová paměť a společenské konvence. Jeho kouzlo spočívá v jednoduchosti, jež dala vzniknout mnoha variacím a dostala ho i na filmové plátno.

Podle nejrozšířenější verze o vzniku nápoje se poprvé podával v roce 1874 v newyorském Manhattan Clubu na oslavě zvolení Samuela J. Tildena za guvernéra státu New York. Koktejl všem náramně chutná a i po banketu je velice žádaným pitím v ostatních New Yorských barech. Všichni se ptají na „ten výtečný koktejl, který ochutnali v Manhattan Baru“. A tak se tento koktejl rozšířil do širého okolí a označení Manhattan mu zkrátka zůstalo.

Závěr

Na pravý Manhattan se používá zásadně americká whisky, buď tradiční rye whiskey nebo dostupnější bourbon. Pokud se koktejl dělá ze skotské whisky, není to Manhattan, ale Rob Roy.