Světové koktejly – Champagne cocktail

Koktejl Champagne cocktail patří k dalším z koktejlů, které dokážou znalci rozeznat na první pohled. Zásluhu na tom má kostka cukru, kterou koktejl obsahuje a ze které se uvolňují do koktejlu hořké bitters.

Jedná se o luxusní koktejl pro slavnostní příležitosti – stejně jako samotné šampaňské, které obsahuje. Jedná se o tradiční klasický koktejl, jehož původ se datuje nejméně do roku 1862 a patří tak k nejstarším koktejlům. V koktejlu je jako základ, tedy alkoholická báze použito jak již název napovídá šampaňské. Další ingredience jsou přidány pouze ve stopovém množství a jemně dochucují samotné šampaňské. Jedná se o koňak, hořké bitters a volitelně pak Grand Marnier. Sladkost pak koktejlu dodává běžná kostka cukru, která je pro něj typická.

Koktejl se dle originální receptury zdobí, kouskem kůry pomeranče a maraschino cherry.

Champagne cocktail je tedy koktejl, ve kterém si vychutnáte zajímavé a sladké spojení chutí. Koktejl se výborně hodí pro slavnostní příležitosti.

Koktejl Champagne cocktail patří mezi oficiální koktejly Mezinárodní barmanské asociace (IBA) a je zařazen mezi koktejly Contemporary classics (současná klasika).

Náročnost přípravy koktejlu Champagne cocktail

Příprava patří k těm opravdu jednoduchým – připravuje se přímo ve sklenici, nejlépe ve flétně, nebo šampaňské misce, kam se dá kostka cukru nasáklá Angostura bitters a případně Grand Marnier, přidá se trochu koňaku a zalije šampaňským. Ozdobí se a je hotovo. Žádný šejkr, žádný led, jen šampaňské musí být vychlazené.

Recept na přípravu koktejlu Champagne cocktail

  1. Připravíme si potřebné ingredience
    • Šampaňské (0,90 dl)
    • Koňak (0,10 dl)
    • Angostura bitters (2 kapky)
    • Grand Marnier (několik kapek) – volitelně, francouzský likér
    • Kostku cukru
    • Maraschino třešeň a kousek kůry pomeranče na zdobení
  2. Kostku cukru pokapeme Angostura bitters
  3. Přidáme pár kapek likéru Grand Marnier
  4. Kostku cukru vložíme do sklenky na šampaňské (flétna nebo koktejlová miska)
  5. Přidáme koňak
  6. Zalijeme šampaňským
  7. Ozdobíme koktejlovou třešní a kouskem pomerančové kůry, kterou nad koktejlem rozlomíme
  8. Drink je hotov

Video přípravy koktejlu je ke shlédnutí je níže.

Postup přípravy koktejlu Champagne cocktail

Název a původ koktejlu Champagne cocktail

Šampaňské, zejména vysoce kvalitní šampaňské, je lahodný nápoj, který nevyžaduje žádné falšování. A přesto se tak dobře mísí s lihovinami, likéry, hořkými a citrusy, že barmani nemohou sekt nepoužívat do koktejlů. Naštěstí pro pijáckou veřejnost toto úsilí vyústilo v nespočet šampaňských nápojů, od French 75 až po Kir Royale. Ale snad žádný není elegantnější nebo doplňující jeho hlavní složku než příhodně pojmenovaný šampaňský koktejl – Champagne cocktail.

Tato jednoduchá klasika se původně objevila v knize „ The Bartender’s Guide “ z roku 1862 od Jerryho Thomase. Kniha plná nadčasových receptů se stala nezbytným zdrojem pro barmany, profesionální i amatérské. Některé z nápojů uvnitř je obtížné vyrobit z dnešních surovin, ale ne koktejl Champagne. Šance je vysoká, že máte vše, co potřebujete k namíchání: šumivé víno, Angostura bitters, cukr a citronový twist.

Vezmete tyto jednoduché ingredience a budete postupovat podle pokynů barmana ze San Francisca Jacquese Bezuidenhouta , který poskytuje tento recept.

Spíše než třepáním nebo mícháním si cestu k hotovému produktu jednoduše postavíte do své šampaňské flétny. Do vychlazeného šumivého vína se vhodí bitters nasáklou kostka cukru, která nápoji rychle propůjčí jeho barvu spolu s tenkou, agresivní linií bublinek uhánějících ode dna k hladině.

Lahodný koktejl s nízkým obsahem ABV se zdá být vhodný pro každou příležitost. Vypijte jeden jako aperitiv před večeří nebo si jeden dejte jako skleničku na noc. Naplňte všem nataženou ruku flétnou na Silvestra, Vánoce nebo jakoukoli jinou oslavu či svátek. Když je v nabídce šampaňské, nemůžete udělat chybu.

Všimněte si, že pokud nemáte žádné kostky cukru (řekněme, pokud nejste piják čaje z 20. století nebo nezodpovídáte za podávání pamlsků koním), můžete jako sladidlo použít simple sirup. Nápoj bude chutnat stejně, ale přijdete o perlivý efekt. Pro dosažení nejlepších výsledků si tedy obstarejte nějaké kostky. Požádat o cukr je stále skvělý způsob, jak se setkat se sousedy – zvláště když je pozvete na drink.