Horký citrusový punč

Jak už asi z těchto stránek znáte, slovo punč má původ v hindském výrazu pánč s významem pět, protože původně se zhotovoval z pěti přísad: z alkoholu, cukru, citrónu, vody a čaje či koření.

V tomto článku si představíme recept na přípravu citrusového punče.

Horký citrusový punč

Lahodný citrusový punč je horký alkoholický nápoj, který vás zahřeje na těle i na duši. S tímto receptem ho snadno zvládnete a podává se nejlépe ve skleněném hrnečku, kdy potěší kromě vašich chuťových buněk i oči. 

Nápoj je to vhodný zejména pro dlouhá zimní a podzimní období, kdy vám provoní vaše chvíle s přáteli, lyžařské pobyty na horách a turistické víkendy na chatách a chalupách.

Tento nápoj je vhodné připravovat vždy ve větším množství, nejlépe ve skleněném nádobí. Dá se tak kdykoliv snadno přihřát například v mikrovlnné troubě.

Receptura na přípravu citrusového punče

(cca 6-8 porcí)

  • 80 g cukru (v zásadě jakýkoliv, případně lze nahradit i medem, který ovšem přidáme oproti cukru až úplně nakonec).
  • 2 svitky skořice
  • 6 hřebíčků
  • 2 badyány
  • 1.500 ml ovocného čaje
  • citrusy dle vlastní volby – viz níže
  • 100 ml tuzemáku
  • 500 ml červeného vína (jakékoliv)

Jaké volit do punče citrusy

Citrusy pro přípravu punče můžete zvolit v zásadě jakékoliv a punč vždy bude chutnat trochu jinak. Není žádný citrus, který by pro přípravu punče nebyl vhodný. Příznivci kyselejších i sladších chutí si tak mohou přijít na své. Ovšem nejlepší volbou jsou kombinace citrusů, které nápoji dodají chuťovou komplexnost. Například limetka, pomeranč a mandarinka.

Pokud používáte citrusy, které nejsou v kvalitě bio, je potřeba takové citrusy před použitím omýt teplou vodou a vydrhnout kartáčem či houbou a poté opláchnout, abychom se zbavili chemického postřiku.

Pokud nemáte čerstvé citrusy, lze použít i citrusový džus. Vždy však vybírejte pouze 100%. V případě použití džusu je potřeba adekvátně snížit podíl ovocného čaje.

Může to být například:

  • limetka
  • citron
  • grapefruit
  • pomeranč
  • mandarinka
  • klementinka
  • pomelo
  • ad.

Postup přípravy citrusového punče

  1. Do většího hrnce nasypeme cukr a necháme ho rozpustit. Je potřeba zahřívat opatrně, aby se nezačal připalovat. Nemícháme, pouze přilejeme trochu čaje. po rozpuštění cukru dolijeme všechen čaj. Pokud nemáme předem připravený čaj, přidáme vodu a ovocnou čajovou směs nejlépe v louhovacím sáčku.
  2. Přidáme koření a obsah hrnce přivedeme k varu. Koření necháme pár minut vařit, aby pustilo silice, tedy svou chuť předalo nápoji.
  3. Citrusy dobře omyjeme a rozkrájíme i s kůrou na tenká kolečka, která lehce pomačkáme a vložíme je do hrnce. Společně vše vaříme ještě cca 10 minut.
  4. Poté obsah hrnce necháme lehce vychladnout – na cca 70 stupňů Celsia.
  5. Přidáme do hrnce víno a tuzemák a vše promícháme.
  6. Pokud chceme použít místo cukru med, přidáme ho nyní do hrnce a opět vše rozmícháme.
  7. Nápoj přelijeme do nejlépe skleněné konvice a následně rozlejeme do skleněných šálků s oušky.

Příprava punče není časově příliš náročná a neměla by vám zabrat déle, než 30 minut práce.