Horká hruška

Horká hruška je netradiční horký koktejl, spojuje v sobě hruškový džus, či ještě lépe hruškový mošt, aroma a chuť koření a sílu hruškového destilátu – hruškovice z odrůdy hrušek Williams. Vše je pak oslazeno lžičkou sladkého medu. Tato lahodná přírodní záležitost je nejvhodnějším pitím při setkání přátel, nejlépe při nějakých venkovních aktivitách.

Jako všechny horké nápoje, jedná se zejména o sezonní – zimní a podzimní záležitost. Drink je to lahodný a jako všechny horké nápoje, zahřeje vás dvakrát, jednou když ho držíte v ruce a podruhé, když ho pijete.

Horká hruška – to je oblíbený recept na teplý nápoj z hruškového džusu, doplněný o kapku řízné hruškovice. Užijte si opravdové kouzlo podzimu a dopřejte si lahodný drink, na kterém si pochutnáte se svými blízkými. Vychutnáte si tak hrušku jak v přírodní, tak i destilované podobě.

Příprava koktejlu Horká hruška

Ingredience pro přípravu koktejlu Horká hruška

  • Hruškový mošt 2 dl – lze nahradit hruškovým džusem, ale má to vliv na kvalitu
  • Hruškovice, destilát z hrušek Williams – 0,5 dl
  • Plátek citrónu
  • Koření (badyán, skořice, hřebíček) stejné jako při přípravě svařeného vína
  • Med – 1 kávová lžička
  • Voda 0,02 dl

Postup přípravy koktejlu horká hruška

  1. Do hrnce nalijeme vodu, přidáme koření a vše přivedeme k varu.
  2. Do hrnce přidáme kolečko citrusu pro zvýraznění chuti.
  3. Přidáme hruškový mošt, případně hruškový džus a ohříváme na cca 75 stupňů Celsia.
  4. Obsah hrnce nalijeme do skleněného poháru z varného skla, nebo do keramického hrnečku.
  5. Přidáme panáka hruškovice (hruškového destilátu).
  6. Přidáme lžičku medu.
  7. Koktejl zamícháme lžičkou.
  8. Konzumujeme horké.

Tipy na závěr 

  • Přípravu tohoto koktejlu lze značně urychlit, pokud použijete sirup na svařené víno, jehož recepturu jsme zde také uveřejnili. V takovém případě pouze hruškový mošt či džus ohřejete v mikrovlnné troubě a do horkého nápoje jen přidáte 30 ml sirupu, panáka hruškovice a případně lžičku medu, ale ta není úplně nutná, protože sirup je již dost sladký sám o sobě.

Více o tomto sirupu se dočtete zde – Sirup na svařené víno, sirup na svařák – ALKOHOL DRINK.

  • Neohřívejte hruškový mošt (případně džus) na vyšší teplotu, než je cca 78 stupňů Celsia, což je bod varu ethanolu. V takovém případě by se vám z koktejlu po přidání hruškového destilátu odpařoval alkohol.
  • Nápoje pod označením horká hruška se běžně prodávají na adventních trzích v různé kvalitě, mnohdy se jedná o nějaké podivné horké cosi nevalné kvality, chuti i aroma. Proto se raději vždy ujistěte předem, zda se jedná o přírodní produkt uvedený v této receptuře, nebo nápoj připravený z náhražek a syntetických aromat.