Vinařská encyklopedie – N

Ve vinařské encyklopedii najdete slovník vína – výklad definic, pojmů a odborných termínů spojených s vínem, pěstováním odrůd vinné révy, vinařskými oblastmi, vinařstvím a vinohradnictvím.

  • Náčiňová hadra – Je to pachuť vína připomínající právě pach starého hadru, vzniká hnilobou špatně odfiltrovaných kvasinek.
  • Nakvášení  – Je to termín pro kvašení rmutu z modrých odrůd s cílem vyluhování červeného barviva ve slupce bobule do moštu. V průměru se nakváší rmut při výrobě červeného vína od 6 do 10 dnů. Během nakvášení se musí s hmotou míchat (mestovat), protože oxid uhličitý unikající směrem vzhůru unáší s sebou slupky a vytváří se tzv. koláč. Tím nejsou slupky v kontaktu s moštem a barvivo se nemůže uvolňovat, matolinový klobouk se navíc přehřívá a může dojít ke vzniku těkavých kyselin v moštu (aceton). Ve středních a velkých vinařstvích praktikují nakvášení rmutu ve vinifikátorech.
  • Négociant – Rak nazýváme obchodníka a nebo velkoobchodníka. Jméno je odvozeno od tradiční praxe zprostředkování s výrobci a s velkoobchodníky nebo prostě zákazníky.
  • Négociant-Éleveur – Vinařská firma která nakupuje hotová vína pro další zpracování. Vína se následně scelují a lahvují a prodávají se pod značkou négocianta.
  • Neškolené víno – Jedná se o mladé víno, které neprodělalo sklepní procedury následující po vykvašení, stočení a filtraci.
  • Neutrální odrůdy révy – Patří sem v podstatě všechny podružné, nepopsané odrůdy, které produkují nedráždivé chutnající vína nižší kvality, ale i odrůdy známější, jako jsou Melon de Bourgogne, Aligoté, Pinot blanc, Pinot meunier a dokonce i odrůdy klasické, jako jsou chardonnay a Sémillon.