Odrůdy révy vinné – A

Réva vinná a zejména její původní volně rostoucí poddruh réva vinná lesní vytvořily v průběhu posledních 3.000 let tisíce odrůd vinné révy. Zejména v dřívějších dobách vznikaly především samovolným křížením, v současné době převládá šlechtění. V tomto přehledu se zaměříme zejména na moštové odrůdy révy vinné, které jsou určeny především pro výrobu moštu a vína, Moštové odrůdy se dále dělí na odrůdy určené pro výrobu bílých vín (jde o bílé a červené odrůdy) a na odrůdy určené k výrobě červených vín (jde o modré odrůdy).

Abouriou

Abouriou, odolná odrůda červeného vína s vysokou výnosností, která je však na ústupu. Odrůda je odolná proti plísni révové, silná slupka ji chrání proti plísní botrytis. Odrůda Abouriou je původem z jižní Francie, má nízkou kyselost a vysoký obsah tříslovin. Dnes je odrůda Abouriou pěstována především ve Francii, Austrálii a Kalifornii. Víno mívá chuť výrazných tříslovin, barva vína je intenzivní červená. Víno je vhodné k podávání s uzeninami. Synonyma: Beaujolais, Gamay du Rhône, Gamay Saint-Laurent, Malbec Argente, Noir Hâtif, Plant de Nauge, Plant Précoce, Précoce Noir, Précoce Nauge (Francie), Early Burgundy (Austrálie, USA).

Abrustine

Abrustine je stará a téměř zaniklá odrůda červeného vína z Toskánska. V současné době je pouze jeden výrobce vína z této odrůdy. Víno, vyrobené ze 100 % Abrustine, se jmenuje Sempremai Sorte. Odrůda je podávána především s pasta alla buttera (penne těstoviny s italskou klobásou a rajčaty Sugo).

Acadie Blanc

L’Acadie Blanc je raně zrající hybridní odrůda bílého vína, která se vyskytuje v severovýchodních oblastech Severní Ameriky. L’Acadie Blanc vděčí za svůj původ výzkumné stanici Vineland v Ontariu, kde byl poprvé zapsán v roce 1953. Odrůda L’Acadie Blanc byla původně nazývána V-53621 a je výsledkem křížení odrůd Seyve-Villard a Seibel. Často je přirovnávána k vínům Chardonnay. Tělo a strukturu tohoto vína lze srovnávat s odrůdou Sauvignon Blanc. Má světle žlutou barvu a střední kyselinku.

Acolon

Acolon je odrůda červeného vína vzniklá křížením odrůd Dornfelder a Frankovky v Německu v roce 1971. Hlavní pěstitelské oblasti odrůdy Acolon jsou Pfalz, Wurttemberg, Rheinhessen a Franken. Odrůdy Acolon se dále pěstují v Anglii a Belgii. Acolon byla poprvé oficiálně uznána jako odrůda až v roce 2002 a dnes je považována za alternativu vín typu Pinot Noir. Vína Acolon mají temně fialovou barvu, s vůní třešní, švestek a koření. Chuť vína je měkká s mírnou tříslovinou.

Agiorgitiko

Agiorgitiko je voňavé, tmavě červené víno původem z Nemea v jižním Řecku. Odrůda je dnes rozšířena po celém Řecku. Pěstuje se v horkých a suchých podmínkách, a proto přitahuje pozornost výrobců vína v jižní Austrálii a Kalifornii. Víno dosahuje plné, vyvážené chuti s dostatkem kyselin. Odrůda Agiorgitiko je produkována buď jako odrůdové víno nebo jako směs s odrůdou Cabernet Sauvignon. Obě varianty mají velmi intenzivní, tmavě červenou barvu a ovocnou chuť s robustní tříslovinovou strukturou. Odrůda Agiorgitiko je vhodná pro dlouhodobé zrání v dubových sudech. Víno je vhodné kombinovat s tmavými masy, steaky, telecím gulášem, vnitřnostmi a pečenou zeleninou.

Agni

Zkratka odrůdy – Ag. Agni je mladá odrůda červeného vína vyšlechtěná křížením odrůd André a Irsai Oliver na Moravě. Odrůda vznikla roku 2001 spoluprací šlechtitelů ze šlechtitelských stanic ve Velkých Pavlovicích a v Perné – pana J. Havlíka, Ing. F. Zatloukala a Ing. L. Michlovského. Víno je plné, příjemné chuti, pro červená vína nezvyklého typu s výrazným muškátovým aroma a exotickými tóny. Barva vína je nadprůměrně sytá. Hrozny odrůdy Agni dosahují vysoké cukernatosti a zrají poměrně brzy. Vína odrůdy Agni se podávají k dezertům a k sýrům se zelenou plísní.

Aidani

Aidani je bílá odrůda hroznů, která se vyskytuje především na západních ostrovech Řecka, zejména na ostrovech Santorini a Rhodos. Odrůda Aidani je zřídka používána na výrobu čistě odrůdového vína. Často se mísí s odrůdou Assyrtiko, čímž vzniká směs zvaná Brousko. Aidani se používá také ve formě suchých nebo polosladkých vín ve směsi s Assyrtiko a Athiri pod značkou Vinsanto. Na ostrově Naxos se odrůda používá pro směs s odrůdou Athiri, výsledkem je sladké bílé víno Apiranthos.

Airen

Airen je bílá odrůda vinné révy, odolná vůči suchu. Odrůda je pěstována na největší ploše vinic ve Španělsku, a to především v jeho vnitrozemních vinařských oblastech La Mancha a Valdepeñas, kde je velmi horké a suché klima s chudou půdou. Vinná réva Airen nabízí vysoké výnosy a nízké požadavky na pěstování. Odrůda Airen se tradičně používá k výrobě průmyslových vín pro brandy. Moderní preference pro lehčí a ovocnější vína vedou k poklesu popularity odrůdy Airen. Na Kanárských ostrovech je odrůda Airen používána především jako přísada na výrobu suchých bílých vín Malvasia, Breval a Listan Blanco (aka Palomino).

Aladasturi

Aladasturi je tmavě červená moštová odrůda, která se pěstuje především na hranici Evropy a Asie, v Gruzii a na Kavkaze. Používá se při výrobě polosuchých růžových vín a často se přidává do směsi s řadou dalších druhů, které jsou svou chutí naprosto jedinečné. Gruzie je považována za kolébku vinařství, víno se zde pěstovalo již před 6000 lety. Dnešní Gruzie má řadu moderních vinařských firem, které produkují velké množství kvalitního vína. Stále však zde existují malí vinaři, kteří zpracovávají víno tradičním způsobem.

Alarijen

Alarijen je bílá odrůda vinné révy, která se pěstuje v oblasti Extremadura v jihozápadním Španělsku. Horké a suché klimatické podmínky v této oblasti odrůdě Alarijen svědčí, je totiž schopna produkovat hrozny s dostatečnou kyselinkou v krátkém a teplém vegetační období. Odrůda Alarijen je zastoupena častěji jako součást vinných směsi než jako víno jedné odrůdy – známá je např. směs 70 % Alarijen a 30 % Eva.

Albalonga

Albalonga je bílá odrůda vinné révy vyšlechtěná v Německu v roce 1950 křížením odrůdy Ryzlink a Sylvánské zelené. Pěstuje se zejména v oblasti Franken, Rheinhessen a Pfalz, kde zraje s obsahem vynikající kyselinkou. Odrůda je přirozeně citlivá na ušlechtilou plíseň (Botrytis), a to z ní dělá netradiční sladké víno. Vína z odrůdy Albalonga mají květinovou vůni, v případě pozdní sklizně se u zcela vyzrálých hroznů rozvíjí vůně tropického a sušeného ovoce. Vína mají relativně vysokou kyselost, která umožňuje vínu dobře zrát.

Albana

Albana je zelená odrůda vinné révy pěstovaná v Itálii a je používána při výrobě bílých vín jako jsou Albana di Romagna nebo DOCG – vína z oblasti Emilia-Romagna v severovýchodní části Itálie. Víno z této odrůdy je vyráběno v celé řadě stylů: od vína šumivého (pouze DOC), Secco (suché), přes středně sladké Amabile až po sladké – dolce a passito. Víno odrůdy Albana je lehké, má svěží kyselinku, vůně je ořechová až hořko mandlová. Chutě vína stylu passito z Albana je medová, meruňková, kořeněná s vůní květu magnólie. Vysoká kyselost odrůdy Albana znamená, že může být vyráběna s určitým stupněm zbytkového cukru, což je vhodné pro dlouhodobé zrání. I když existuje několik místních synonym odrůd vína Albana, nejčastější je Albana di Romagna. Mezi jinými názvy pro vína Albana patří Forcella a Greco di Ancona.

Albanella

Albanella je bílá odrůda pěstovaná pouze v centrální Itálii, na severu oblasti Marche, na kopcích v Colli Pesaresi. Odrůdu Albanella pěstuje pouze malý počet výrobců vína. Nejpozoruhodnější je vinice Fattoria Mancini. Název Albanella je zdrobnělinou od slova alba (což znamená „bílá“), ale také se pojí s výrazem „Harrier“, v odkazu na dravce, který se často vznáší nad kopci severovýchodní Marche. Ačkoli Albanella nabízí velmi zajímavá odrůdová vína, používá se i ve směsích s mezinárodními odrůdami, jedinečných pro oblast Pesaro.

Albarello

Albarello je vzácná odrůda bílého hroznového vína, pěstovaná v provincii Galicie na severozápadě Španělska. V této oblasti je hornatá krajina, četné srážky a chladné klima, což dává vínu kyselost a parfémovanou vůni. Odrůda Albarello nabízí čerstvá vína vhodná ke konzumaci s mořskými plody. Albarello se pěstuje ve velmi malých objemech. Stejný název (Albarello) má i víno ​​z Kalifornie, což je směs červeného vína, která by neměla být zaměňována s názvem odrůdy.

Albarin Blanco

Albarin Blanco je vzácnou bílou odrůdou vinné révy pěstované v severozápadním Španělsku v oblasti Castilla y Leon, Asturias a Galicie. Víno má chuť zralých citrusů a máty. Některé z nejlepších vín odrůdy Albarin Blanco jsou vystaveny jablečno-mléčnému kvašení. Albarin se používá k výrobě jak pro odrůdová vína, tak i směsi. Synonyma zahrnují: Branco Lexitimo, Blanco Pais, Blanco Verdin, Raposo.

Albariño

Albarino (Alvarinho) je bílá odrůda s velice nízkým výnosem, původem z oblasti na severním atlantickém pobřeží Španělska. Odrůda je také populární v oblasti Vinho Verde – vinařské oblasti na severu Portugalska, odtud označení Alvarinho. Vína odrůdy Albarino mají květinové, ovocné aroma a výraznou chuť. Portugalské Alvarinho je vhodné i ke krátké archivaci. Tato aromatická odrůda má vysoký obsah kyselosti, proto mohou být vína z odrůdy Albarino vyráběna jako lehká bílá vína, někdy mírně šumivá, nebo v plnějším stylu. Vína jsou určena k dlouhodobému zrání, nejlepší chuť mají až tři roky od sklizně. Ve Španělsku odrůda Albarino tvoří více než 90 % vinic v oblasti Rias Baixas. V Portugalsku jsou vína Alvarinho Vinho Verde někdy plněny s obsahem oxidu uhličitého, což dává šumivý pocit v ústech. Tato vína jsou obvykle určena pro rychlou spotřebu. Albarin – také aromatické bílé víno ​​odrůdy pěstované v severozápadní části Španělska – bývá považováno za stejné jako Albarino. Rozbor DNA jednotlivých odrůd v roce 2010 prokázal, že se jedná o dvě zcela odlišné odrůdy. Odrůda Albarino je vhodná ke konzumaci místních specialit – Polbo Feira (chobotnice s olivovým olejem a paprikou), bacalhau Gomes de sa (solené tresky namočené v mléce a poté pražené). Synonyma zahrnují: Alvarinho, Cainho Branco.

Albarola

Albarola je bílá moštová odrůda, která je převážně rozšířena v Ligurii – oblasti severozápadní Itálie. Je klíčovým prvkem při výrobě suchých bílých směsí Cinque Terre. Odrůda Albarola se používá i pro výrobu vína ze sušených hroznů – passito (sladké dezertní víno) s názvem Cinque Terre Sciacchetrà. Vzhledem k tomu, že víno je relativně neutrální chuti, je odrůda Albarolo zřídka používána pro výrobu odrůdového vína. Vína odrůdy Albarola jsou převážně sladká s chutí medu a květinového aroma. Synonyma zahrnují: Albarola Bianca.

Albarossa

Albarossa je odrůda červeného vína, která vznikla křížením odrůd Nebbiolo a Barbera v roce 1938 italským profesorem Giovannim Dalmassem. Zpočátku byla nedoceňována, rozmachu se dočkala až na začátku 60. let. V roce 2001 byla Albarossa uznána jako kvalitní odrůda. Jako odrůdové víno má Albarossa mnoho vůní. Z hlediska chuti má znaky ovoce a kořeněných bylin. Odrůdě Albarossa se daří na svažitých vinicích s dostatkem slunečního svitu. Odrůdu je nutné chránit proti hnilobě a plísním. Hrozny mají malé modročerné bobule, které dozrávají až koncem sezóny. Šťáva je rubínově červená s fialovými odlesky. V dobrých podmínkách je víno ​​jemně strukturované s vyváženou kyselinkou a vysokým obsahem alkoholu. Albarossa dobře reaguje na dobu zrání a je z ní možné produkovat vysoce kvalitní, středně plné víno. Související odrůdy: Barbera, Nebbiolo.

Albillo

Albillo je bílá odrůda pěstovaná na vinicích v severozápadním Španělsku, zejména ve vinařské oblasti Galicia. Dále je rozšířena na jihu Španělska, ve vnitrozemí směrem k Madridu a na východě v oblasti Ribera del Duero, kde bývá nazývána Pardina. Vinice v centrálním severním Španělsku se nachází v nadmořské výšce 600 metrů nad mořem, což dává klimatu chladné noci a horké dny. Toto kolísání teploty umožňuje hroznům dosáhnout plné zralosti bez ztráty kyselosti, která je zásadní pro kvalitu a zrání vín. Albillo se pěstuje ve velmi malém množství i v Portugalsku. Vína odrůdy Albillo jsou lehce aromatická, s tropickými tóny. Synonyma zahrnují: Pardina, Abilla, Blanca del Pais, Albillo de Toro.

Aleatico

Aleatico je červená odrůda s vůní muškátu, pocházející z Muscat Blanc a Petit Grains. Kromě centrální Itálie se Aleatico pěstuje také v Chile, kde je nazývá Red Moscatel, v malém množstvích pak také v Austrálii a Kalifornii. Vína odrůdy Aleatico jsou velmi kvalitní, především suchá, s muškátovou vůní. Odrůda Aleatico je stále vzácnější. Nejkvalitnější vína se vyrábí v Toskánsku (Elba Aleatico Passito DOCG), Laziu (Aleatico di Gradoli), Marche (Pergola) a v Puglii (Aleatico di Puglia). Vinice s touto odrůdou nalezneme i na ostrovech Korsika a Elba, kde se produkuje víno Aleatico dell’Elba passito. Odrůda Aleatico se pěstuje v několika středoasijských zemích, především v Kazachstánu a Uzbekistánu pod značkou Leatico a Agliano. Vína mají výraznou květinovou a ovocnou vůni, vyšší kyselost a obsah alkoholu. Synonyma: Red Moscatel, Leatico, Aglinao.

Alexandrouli

Alexandrouli je odrůda červeného vína pěstovaná na Kavkaze především v Gruzii, kde je používáno při výrobě polosladkého červeného vína ​​zvaného Khvanchkara, obvykle ve směsi s Mujuretuli. Synonyma zahrnují: Alexsandrouli, Alexandriuli.

Alfrocheiro Preto

Alfrocheiro Preto je odrůda červeného vína původem z Portugalska. Pěstuje se nejčastěji v oblasti regionu Dao, dále pak na vinicích v blízkosti Bairrada a Douro, kde je známá pod jménem Tinta Bastardinha. Odrůda Alfrocheiro Preto je náchylná k houbovým chorobám, proto se pěstuje v suchých a teplých oblastech, kde jsou hrozny v bezpečí před vlhkostí. Odrůda Alfrocheiro Preto dozrává brzy v sezóně, přesto má vyvážené cukry a kyseliny. Synonyma: Pa de Rato, Tinta Bastardinha.

Alibernet

Zkratka odrůdy – Al. Synonyma – Odesskij čornyj. Mladá odrůda červeného vína vyšlechtěna v roce 1950 v ukrajinském Vědecko-výzkumném ústavu pro vinohradnictví v Oděse. V okolí se pěstuje pod názvem Oděskij čornyj. Vznikla křížením odrůd Alicante Bouschet a Cabernet Sauvignon. V České republice je odrůda málo rozšířena, tradiční oblasti pěstování jsou Ukrajina a Slovensko. Barva vína je výrazně tmavě červená. Vůně vína je výrazná kabernetová, středně plná až plná, s vyšším obsahem tříslovin, zrající až do neutrální hebkosti. Ve vůni a chuti můžeme hledat černý rybíz, kabernet. Víno může dosahovat velmi dobré jakosti a může být i dostatečné plné při menším objemu sklizených hroznů a v teplých podmínkách. Z vyšších sklizní je řídké, méně barevné, s nepříjemně vysokým obsahem kyselin. Odrůda je používána do cuvée, jimž dodává barvu a kabernetové aroma. Víno Alibernetu je vhodné k pokrmům ze zvěřiny.

Alicante Bouschet

Alicante Bouschet je odrůda široce pěstovaná ve Francii, zejména v regionu Languedoc-Roussillon, dále pak ve Španělsku a Portugalsku. Vznikla křížením odrůd Petit Bouschet a Grenache, které provedl Henri Bouschet v roce 1866. V dnešní době se odrůda Alicante Bouschet pěstuje v některých částech Itálie, Izraele, Makedonie, v severní Africe, Chile a Kalifornii. V 19. století byla odrůda pro svou intenzivní červenou barvu využívána jako přídavek do směsí červených odrůd Aramon. Později si odrůda Alicante Bouschet získala popularitu, a to nejen pro svou intenzivní barvu, ale i pro vysoké výnosy. Odrůda byla využita při obnově zničených evropských vinic po následku epidemie phyllorexy. Odrůda Alicante Bouschet byla velmi populární za prohibice ve Spojených státech. Ve druhé polovině 20. století si získala pověst nudného vína. Moderní výrobci vína ve Španělsku a Portugalsku se snaží změnit vnímání této odrůdy a prokázat, že z ní lze vyprodukovat velmi dobré víno, které je ovocné, svěží a vyvážené. Synonyma zahrnují: Alicante, Alicante Bouschet Henri, Garnacha Tintorera.

Alicante Ganzin

Alicante Ganzin je červená odrůda francouzského vína. Je předchůdcem většiny odrůd. Má velmi tmavou barvu, kterou dokáže předat jiným odrůdám. Alicante Ganzin vděčí za své zbarvení mateřským odrůdám Alicante Bouschet a Aramon. Pěstuje se v horkých klimatech a zřídka se používá pro výrobu odrůdového vína. Většina červených odrůd, jako je Cabernet Sauvignon nebo Syrah, mají jasnou barvu dužiny. Vinná šťáva získá červenou barvu až pomocí procesu macerace. Související odrůdy: Alicante Bouschet, Aramon, Rubired.

Aligote

Odrůda Aligote je často označována jako „třetí“ odrůda z Burgundska, jako chudý příbuzný prestižnější odrůdy Chardonnay. Výzkum DNA této odrůdy prokázal, že je členem širší rodiny Pinot, kam patří i odrůda Chardonnay. Odrůda Aligote je pěstována v regionu Bourgogne Aligote a v severní oblasti Chalonnaise Cote. Aligote má také klíčovou roli při výrobě šumivých vín Crémant de Bourgogne. Odrůda Aligote je jako součást burgundského vinohradnictví pěstována už více než 200 let. Dnes je odrůda Aligote pěstována na méně hodnocených vinicích, především v údolích. Vzácnější vinice jsou vyhrazeny pro odrůdy Pinot Noir a Chardonnay. Odrůda Aligote zraje brzy, je odolná vůči chladnějšímu podnebí. Jižně od Burgundska v údolí Rhôny nalezneme malé vinice s odrůdou Aligote, která se používá pro míchání s odrůdou Chardonnay. Aligote se v dnešní době pěstuje ve větším množství ve východní Evropě, zejména v Bulharsku a Rumunsku. Vína vyrobená z odrůdy Aligote jsou obecně suchá, s květinovými a bylinnými tóny a přirozeně obohacenou kyselostí. Můžeme nalézt i zmínky o odrůdě Aligote Vert a červené odrůdě Aligote Rouge. Synonyma zahrnují: Plant Gris, Blanc de Troyes, Vert Blanc, Chaudenet šedé, Giboudot Blanc, Griset Blanc. Související odrůdy: Pinot Noir, Chardonnay.

Alphonse Lavallee

Alphonse Lavallee je tmavá odrůda, pěstovaná pro konzumaci hroznů i pro výrobu vína. Odrůdu vyvinul a dal jí jméno Alphonse Lavallée, syn známého francouzského průmyslníka. Odrůda vznikla křížením odrůd Muscat Hamburg a Kharistvala Kolkhuri (tmavá odrůda z Gruzie). Hrozny odrůdy Alphonse Lavallee jsou používány pro výrobu vín jen v malém rozsahu, nejzajímavějším příkladem je vinařství Hatten na ostrově Bali v Indonésii, kde se používají pro výrobu různých druhů vín, včetně suchých, polosuchých a šumivých. Alphonse Lavallee je odrůda vhodná pro výrobu růžových i červených vín. Synonyma zahrnují: Black Malaga, Alfons, kníže Royal Albert, královský, Barbarou, Gros Noir.

Altesse

Altesse je bílá odrůda pěstovaná především v Savojském regionu ve Francii pod názvem Roussette de Savoie nebo Roussette du Bugey. Altesse je pozdně zrající aromatická odrůda, které produkuje vína s vysokým obsahem kyselin a dobrým potenciálem pro stárnutí. Vína odrůdy Altesse mají aroma fialek a chuť lískových oříšků a mandlí. Tělo vína je středně plné a může zrát v láhvích až pět let. Vína odrůdy Altesse jsou vhodná pro zrání v dubových sudech a používají se k výrobě šumivého vína Crémant. Synonyma zahrnují: Arin, Fusette, Roussette, Petit Mâconnais.

Altesse-Chardonnay

Altesse-Chardonnay je směs vína z regionu Savoie ve východní Francii. Odrůda Altesse, která je všeobecně známá jako Roussette de Savoie, je v regionu klíčovým bílým vínem a hojně se pěstuje na vinicích podél řeky Rhôny. Používá se společně s (i ve směsi s) Chardonnay v celém regionu, a to zejména při výrobě šumivých vín s označením Savoie.

Altrugo

Odrůda Altrugo se nejvíce pěstuje v Itálii v oblasti Emilia Romagna, zejména v Colli Piacentini. Používá se k výrobě lehkých, suchých nebo sladkých vín Frizzante, nebo také lehce šumivých vín Spumante, které mohou být smíchány s odrůdami Malvasia. Odrůda Altrugo je také zastoupena ve vínech Barbesino, Vernesino Bianco a Ortrugo. Vína mají výrazné aroma jablek, bílých květin a broskví, s dobrou kyselinkou. Synonyma zahrnují: Barbesino, Veernesino Bianco, Ortrugo.

Alvarelhao

Alvarelhao je červené víno ze severního Portugalska, pěstuje se především v oblasti Douro Valley. Alvarelhao je menší odrůda, která může být použita ve směsi hroznů použitých k výrobě portského a stolního vína. Vína jsou známá také jako Brancelho, Vinho Verde a jako Brancellao nebo Alvarello v Haliči. Vína odrůdy Alvarelhao jsou lehká a aromatická. Synonyma zahrnují: Brancelho, Brancellao, Alvarello.

Amigne

Amigne je bílá odrůda pěstovaná ve Švýcarsku v oblasti Valais na rozloze 110 akrů, které byly vysázeny v roce 2009. Vína odrůdy Amigne bývají plná a aromatická, s vůní citrusů a bylin a chutí po mandlích. Vyrábějí se i ze sušených hroznů před lisováním, čímž vínu dávají sladkou chuť. Odrůda se pěstuje na slunečnější místech v kopcích podél řeky Rhôny. Uznávané vinice jsou nad obcí Vetroz v oblasti Grand Cru de Vetroz. Ve švýcarském regionu Valais se chladný alpský vzduch mísí s intenzivním slunečním svitem, což hroznům umožňuje dozrát s aromatickou složitostí a vysokým obsahem cukru. Synonyma zahrnují: Amique.

Amorghiano

Amorghiano je tmavé červené hroznové víno, které roste nejvíce na ostrově Rhodos v řeckém Egejském moři. Pěstuje se však i na pevnině a dalších řeckých ostrovech, kde je známa jako Mantilari a Mandelaria. Odrůda Amorghiano má bobule s tlustou dužinou, které obsahují velké množství tříslovin a antokyanů. Vína vyrobená z odrůdy Amorghiano se vyrábí jako odrůdová vína nebo se přidávají do směsí pro zlepšení barvy, struktury a chutě. Výrazný obsah tříslovin v hroznech Amorghiano může být někdy až nežádoucí, často se proto míchá s jinými odrůdami, např. Kotsifali. Mnohá červená vína z horkých, suchých oblastí, jako jsou řecké ostrovy, mají velký obsah tříslovin a alkoholu, ale mohou mít i nízkou kyselost. Synonyma zahrnují: Mandelaria, Mantilari, Mandilaria, Mandelari.

Ancellotta

Ancellotta je červená odrůda, která se používá jako přísada do směsi Lambrusco, šumivého červeného vína, pěstovaného v oblasti Emilia-Romagna, severovýchodní oblasti Itálie. Hrozny odrůdy Ancellotta mají vysokou koncentraci antokyanů a velmi silnou pigmentaci, odrůda se proto používá především pro zvýraznění barvy. Vína Lambrusco se vyrábějí ve škále od suchého až po sladké. Lambrusco je víno s obsahem alespoň 85 % hroznů odrůdy Lambrusco. Ancellotta je pro svou barvu široce rozšířenou odrůdou, která se přidává do směsí, ale používá se i pro výrobu odrůdových vín, která mají vůni fialek a růží, s chutí zralého bobulového ovoce. Odrůda Ancellotta je také pěstována ve Španělsku a Argentině, kde je známá pod názvem Balsamina Nero, Lancelotta a Uvino. Synonyma zahrnují: Balsamina Nero, Lancelotta, Uvino.

André

Zkratka – An. Mladá odrůda červeného vína z jižní Moravy. Odrůda André vznikla křížením odrůd Frankovka a Svatovavřinecké ve ŠSV ve Velkých Pavlovicích v roce 1961. Šlechtitelem byl Ing. Horák. Nazvána byla na počest Ch. K. Andrého (1763-1831), který v Brně založil první spolek pro šlechtění ovoce na světě. V Čechách se André pro své pozdní zrání téměř nepěstuje, na Moravě tvoří 1,8 % plochy vinohradů. Odrůda byla zapsána do státní odrůdové knihy v roce 1980. Vína z odrůdy André jsou velmi kvalitní, harmonická, plná s intenzívní červenou barvou a odrůdovým aromatem. Patrná je ovocná vůně s tóny ostružin, borůvek, švestkových povidel a peckovitého ovoce. Chuť vína je plná, harmonická, po vyzrání hebká se zralou tříslovinou. Barva vína je tmavě červená až granátová. Vína odrůdy André jsou vhodná k tmavým, grilovaným a uzeným masům nebo k tučnějším tvrdým sýrům.

Antao Vaz

Antao Vaz je bíle kvetoucí vinná odrůda z Portugalska, ze které jsou vyráběna suchá bílá vína, zejména v regionu Alentejo, horké a suché oblasti na jihu země. Vína z odrůdy Antao mají citrusovou vůni i po smíchání s odrůdami jako Roupeiro. Vína jsou obvykle vyráběna pro okamžitou spotřebu. Synonyma: Antonio Vaz.

Aragnan

Aragnan je bíle kvetoucí odrůda původem z Provence, pěstovaná zejména východně od Aix-en-Provence, v místě zvaném Palette, které se vyznačuje půdou s vysokým obsahem vápence. Vápenec je důležitým prvkem v mnoha slavných vinařských oblastech. Pro odrůdu Aragnan je typický tento typ půdy, který poskytuje komplexní minerály pro kořeny vinné révy a dokáže zadržet jarní deště, aby pak vinná réva vydržela suché léto.

Aramon

Aramon je tmavá odrůda pěstovaná v oblasti Languedoc v jižní Francii. Od poloviny 19. století byla široce pěstována pro svou odolnost vůči plísním a nemocem a pro velmi vysoký výnos na vinicích. Od roku 1850 do roku 1950 byla vysazena i v oblastech, kde se jiným odrůdám nedařilo. Pěstování odrůdy Aramon zachovalo vinohradnictví i v tradičních vinařských oblastech, kde byly jiné odrůdy zničeny plísní. Po průmyslové revoluci začal sílit tlak na laciná vína. Výsadba odrůdy Aramon začala klesat, když se na francouzském území v Alžírsku začala vyrábět velmi levná robustní červená vína, zejména Carignan. Dnes je odrůda Aramon pěstována na relativně malém počtu vinic. Pěstuje se i v Alžírsku a Argentině. Synonyma zahrnují: Brom, Eramoul, Game Provansalskii.

Aranel

Aranel je mladá hybridní odrůda bílého vína, odvozená od odrůd Grenache Gris a Saint-Pierre Doré. Poprvé se objevila ve Francii v roce 1961. Dnes se pěstuje na jihu Francie, v Novém Jižním Walesu a Austrálii. Odrůda Aranel je přímý potomek starobylé odrůdy Gouais Blanc (rodič odrůdy Chardonnay). Aranel je považován za potenciální odrůdu, neboť má vyváženou kyselinu, vysoký obsah cukru a přitažlivé aromatické vlastnosti. Aroma je květinové s vůní pomerančového květu a broskví. Odrůda je nejčastěji podávána s rybami. Související odrůdy: Gouais Blanc.

Arbane

Arbane je starobylá, bílá odrůda vinné révy, která se pěstuje v oblasti Champagne – severní Francie. Pěstují ji v malém zejména ti výrobci vína, kteří mají zájem o zachování historie vína v tomto regionu. Víno je převážně přidáváno do směsí odrůd Petit Meslier, Rulandské šedé nebo Rulandské bílé. Z Arbane se vyrábí velmi málo odrůdových vín. V oblasti Champagne se však vyrábí odrůdové Arbane šampaňské. Víno se hodí k rybám a mořským plodům. Synonyma zahrnují: Arbanne. Související směsi: Champagne Blend.

Arbois

Arbois je jednak název označení regionu Jura, ale také bílá odrůda vína, která se pěstuje v údolí Loiry na severu centrální Francie. Pěstují se zde také odrůdy Loiry a Chenin Blanc. Ovšem Arbois má nižší kyselost než Chenin, což z něj dělá součást pro směsi vín se známějšími odrůdami z regionu. Arbois se používá ve směsích, jako např. vína de paille a Crémant a další stolní vína. K vínům Arbois se podává nejčastěji losos a tuňák. Synonyma zahrnují: Petit Pineau, Pineau, menu Pineau.

Areni Noir

Areni Noir je tmavá odrůda vinné révy, která se používá k výrobě plných červených vín ​​v Zakavkazsku (zejména v Turecku a Arménii). Díky své silné slupce je odrůda Areni Noir extrémně odolná vůči chorobám a je velmi dobře přizpůsobena k prudkým denním změnám teploty. Tyto vlastnosti jsou klíčové pro všechny vinné révy pěstované v těchto náročných kontinentálních klimatických podmínkách. Areni Noir bylo prakticky neznámé víno na mezinárodní vinařské scéně až do roku 2012, kdy se odrůdové víno Areni Noir zařadilo na seznamu Top 10 vín 2012 mezi značky Château Haut Brion-a Quinta do Noval a legendární Port „Nacional“. Zmíněné víno pochází z hor Arménie a je nazýváno „Karasi“ (v překladu Amfora – tradiční hliněná nádoba pro skladování vína). Doporučená jídla – pražené hovězí oháňky, hovězí játra, uzená kachna.

Argaman

Argaman je velmi tmavá vinná odrůda pěstovaná v Izraeli. Odrůda Argaman vznikla křížením odrůd Carignan a Sousão. Původně byla vyvinuta pro svou tmavou barvu k míšení různých červených vín z regionu. Argaman (hebrejsky karmínové) se také používá k výrobě odrůdových vín. Nejčastější odrůdy pro směs jsou Merlot a Cabernet Sauvignon. Související odrůdy: Carignan, Sousao. K vínu se podává nadívané pečené telecí se špenátem, špízy a kebaby.

Argant

Argant je málo známá tmavá odrůda vinné révy, která se v malém množství pěstuje ve východní Francii. Do této oblasti dorazila díky šíření odrůdy Římany. Význam odrůdy Argant vzrostl až v 19. století rozšířením do Ameriky, a to pro její vysokou odolnost. Známá odrůda César z Burgundska je přímým potomkem odrůdy Argant – jeho druhý rodič je proslulý Pinot Noir. K vínu se podává nejčastěji fazolový guláš a kořeněné hovězí nudličky. Synonyma zahrnují: Espagnol, Gros Margillien, Gänsfüßer.

Ariana

Zkratka – Ar. Mladá odrůda červeného vína z jižní Moravy. Odrůda vznikla křížením odrůd Ryzlink rýnský x Svatovavřinecké a Zweigeltrebe ve Šlechtitelské stanici v Perné spoluprací Ing. F. Zatloukala a Ing. L. Michlovského. Byla zapsána do Státní odrůdové knihy roku 2001. Odrůda se pěstuje v režimu ověřovací výsadby, má vysokou plodnost a dobrou cukernatost. Má aromatickou vůni peckovitého ovoce s velmi jemnou a harmonickou chutí s lehkým tónem tříslovin. Barva vína je tmavě granátově červená. Víno připomíná vyzrálá vína odrůdy Zweigeltrebe. Mladá vína odrůdy Ariana podáváme k červeným masům a sýrům s bílou plísní. Vyzrálejší vína k hovězímu masu a divočině.

Arinarnoa

Arinarnoa je tmavá odrůda vinné révy, která vznikla v Bordeaux křížením dvou odrůd v roce 1956. Spojuje v sobě bohatost odrůdy Merlot s kyselostí a kořenou chutí odrůdy Petit Verdot. Vína jsou známa svou přirozeně sytou červenou barvou. Odrůda Arinarnoa se pěstuje především v jižní Francii pod označením Languedoc z oblasti Provence. Arinarnoa se rozšířila až do Jižní Ameriky, kde se pěstuje pro výrobu odrůdových vín například v Argentině, Brazílii a Uruguayi. Související odrůdy: Merlot, Petit Verdot. Vína Arinarnoa jsou vhodná k podávání steaků se zeleným pepřem nebo žampiony.

Arinto

Arinto (nebo Pederna) je bílá moštová odrůda, která se pěstuje v teplých vinařských oblastí kolem Lisabonu, na centrálním pobřeží Portugalska. Odrůda Arinto obsahuje přirozeně vysoký stupeň kyselosti. Arinto má chuť po citrusovém ovoci, především citronu a grapefruitu. V oblasti Bucelas, severně od Lisabonu, tvoří odrůda Arinto většinu produkce místního bílého vína pro ​​směsi jiných místních odrůd. Arinto se pěstuje také v oblastech Vinho Verde, Ribatejo, Terras to Sado, Bairrada a Alentejo. K vínu je nejvhodnější podávat rýži s mořskými plody nebo chřestem. Synonyma zahrnují: Pederna, Arinto Cachudo, Arinto Miudo, Arinto DO Dao, Arinto Galician.

Arneis

Arneis je světlá odrůda vinné révy původem ze severozápadní Itálie. Dnes je hojně pěstována v Kalifornii, Austrálii a na Novém Zélandu. V oblasti Piemontu, domovu odrůdy, Arneis znamená v místním dialektu „malý darebák“. Odrůda Arneis je totiž málo výnosná a náchylná k chorobám. Až do roku 1970 konkurovala odrůda Arneis jako partner v těžké váze hvězdě Piemontu – vínu Nebbiolo. Arneis je ceněna pro zvláštní aroma bílých květin, mandlí a hrušek. Na patře je cítit středně plná chuť jablka, hrušku a meruňky. Vína jsou vyráběna jako suchá, passito nebo lehce šumivá vína. Synonyma zahrnují: Barolo Bianco, Bílá, Barolo, Bianchetto, Nebbiolo bianco. K vínu podáváme těstoviny s česnekem a olivovým olejem, sardinky a saláty.

Arriloba

Arriloba je světlá odrůda vinné révy, kterou zkřížil Pierre Marcel Durquety v roce 1954 ve francouzském Národním institutu pro výzkum zemědělství. Arriloba vznikla křížením odrůd Sauvignon Blanc s Raffiat de Moncade – málo známou odrůdou z Sud Ouest z Francie. Odrůda Arriloba se používá téměř výhradně pro výrobu směsí vína, má podobné atributy jako Sauvignon Blanc, je více asertivní. Víno má chuť citrusového ovoce s tóny od angreštu až po tropický ananas, s mírnými bylinnými tóny. Arriloba se používá při výrobě suchých i sladkých vín. Související odrůdy: Sauvignon Blanc, Raffiat de Moncade. V místní kuchyni se podává s krémovou polévkou z mušlí.

Arrufiac

Arrufiac je odrůda vína se světlou, velmi silnou slupkou. Pěstuje se převážně na jihozápadě Francie. Odrůda je vyráběna především jako podíl pro výrobu směsi pro suché a v některých případech i sladké víno ​​s označením Pacherenc du Vic-Bilh, Petit Manseng a et Gros Manseng, stejně jako Petit Courbu. Arrufiac má vysoké množství alkoholu a vína mohou být vysoce aromatická. Synonyma zahrnují: Arrufiat, Ruffiac.

Aspiran Noir

Aspiran Noir, neboli Rivairenc, je starověká tmavá odrůda, která se pěstuje převážně v jižní oblasti francouzského regionu Languedoc. Aspiran je povoleno přidávat do směsí odrůd Minervois. Není rozšířena tolik jako ostatní odrůdy v této oblasti – Syrah, Mourvèdre, Grenache, Carignan a Cinsaut. Při plné zralosti má krásnou barvu, mírnou kyselost a přitažlivou vůni. Synonyma zahrnují: Rivairenc.

Assyrtico

Assyrtico je velmi vytrvalá bílá moštová odrůda z řeckého sopečného ostrova Santorini. Odrůda má pověst jednoho z nejvšestrannějších hroznů v Řecku a bývá používána k výrobě různých drohů vín. Ze svého domova se rozšířila do celého Řecka. Vína z odrůdy Assyrtico jsou velmi málo náchylná k oxidaci. Assyrtico je vhodné pro výrobu především suchých vín žlutozlaté barvy s vysokým obsahem minerálů. Aroma vína je ovocné s nádechem hrušky, jablka a citrusových květů. Víno je odolné vůči chorobám, má přirozeně vysokou kyselost. Víno ​​je schopno zrát i po mnoho let. Vinice na ostrově Santorini mohou dosáhnout až 70 let a jsou jedny z nejstarších vinic v Řecku. Assyrtico může být také použito ve směsi Retsina. Víno se výborně hodí ke smažené cuketě, salátům z mořských plodů, ustřicím i rybám. Synonyma zahrnují: Asyrtico, Assyrtiko, Asyrtiko.

Aubin Vert

Aubin Vert je světlá odrůda, která se pěstuje ve velmi malém množstvích v oblasti Moselle – část severovýchodní Francie. Popularita odrůdy Aubin Vert neustále klesá především kvůli nízkým výnosům. Aubin Vert je členem rodiny „Pinot“, společným rodičem je starověká odrůda Gouais Blanc. Tím je geneticky příbuzný s odrůdami Pinot Noir a Chardonnay. Spíše než pro výrobu odrůdových vín je Aubin Vert používán jako přídavek k odrůdám Auxerrois, Tramín červený a Müller-Thurgau. Související odrůdy: Chardonnay, Gouais Blanc, Pinot Noir.

Aubun

Aubun je černá odrůda z jižní Francie, která se používá především jako přísada vín v mnoha regionech. Odrůda Aubun má vysokou výnosnost, produkuje vína s mírným obsahem kyselin a měkkých tříslovin. Vína jsou vhodnější pro rychlou spotřebu. Aubun je pěstován v jižní Rhône, podél celého Středomoří a v regionech Provence a Languedoc-Roussillon. Aubun se pěstuje v Austrálii a Kalifornii. Aubun je často zaměňován s odrůdou Counoise, ale ve skutečnosti se jedná o dvě různé odrůdy. Aubun se nesmí zaměňovat s podobným názvem odrůdy Aubin Vert, pěstované na vinicích v severovýchodní Francii. Synonyma zahrnují: Moustardier, Carignan de beduínský Counoise. Víno se podává k místním specialitám – jehněčí se sušenými švestkami a meruňkami a telecími medailonky.

Aurelius

Zkratka odrůdy – Au. Aurelius je mladá odrůda vína z jižní Moravy zapsaná do odrůdové knihy v roce 1983. Odrůda Aurelius vznikla křížením odrůd Neuburské a Ryzlink rýnský ve Šlechtitelské stanici vinařské v Perné (Ing. J. Veverky a Ing. F. Zatloukal). Pěstování odrůdy Aurelius má v současné době celkem malý podíl – 0,35 % na veškeré ploše vinic ČR. Vyznačuje se dobrými výnosy a přírodním zbytkovým cukrem. Víno má ovocné tóny jablka, citrónové kůry, koření a vůni až lipovou. Chuť je plná, harmonická, jemně kořenitá s výraznějšími kyselinkami (cca 10 g/l). Barva vína zelenožlutá. Vína odrůdy Aurelius jsou v gastronomii využívána podobně jako vína Ryzlinku rýnského. Vína jsou vhodná k lehčím úpravám drůbeže, kabinetní vína ke studeným předkrmům a lehkým jídlům z drůbeže. Pozdní sběry se hodí k pstruhům a různým úpravám jiných ryb. Sladké výběry dobře ladí s dezerty.

Aurore

Aurore je francouzská hybridní odrůda, která byla vyvinuta Albertem Seibelem v roce 1860. Jedná se o složitý hybrid odrůd Seibel a obsahuje geny nejméně ze tří druhů vinné révy. Hrozny odrůdy Aurore se v hromadné výrobě vína používají ve směsi s jinými bílými odrůdami. Aurore byl jednu dobu masově pěstován i ve Spojených státech, ale dnes je na ústupu. Aurore dostala jméno údajně po římské bohyni úsvitu. Obecně je odrůda Aurore považována za nepříliš kvalitní a je často používána ve směsi s Vitis labrusca – levná americká vína. Z odrůdy může být vyrobeno suché, stolní nebo šumivé víno. V Evropě je víno podáváno s mořským vlkem s citronem a pepřem, v Americe s grilovaným kuřetem s fazolkami. Synonyma zahrnují: Aurora, Seibel 5279.

Auxerrois

Zkratka odrůdy – Ax. Auxerrois, často nazývané Pinot Auxerrois nebo Auxerrois Blanc, je bílá odrůda nejasného původu, která pravděpodobně vznikla křížením odrůd Gouais Blanc a Pinot (Rulandské modré a Heunisch) v oblasti Lotrinska na východě Francie. Její jméno je však odvozeno z názvu hrabství Auxerre v Burgunsku. Mimo Francii je převážně pěstována v Německu, Rakousku, Itálii, Anglii a Lucembursku. V České republice není odrůda Auxerrois příliš rozšířena. Odrůda Auxerrois byla zapsána roku 2004. Mezi související odrůdy patří: Chardonnay, Pinot Noir, Gouais Blanc. Vína odrůdy Auxerrois jsou plná, s decentní vůní lískových ořechů a chutí neutrální, plnou, s vyšším obsahem tříslovin. Svým charakterem připomíná odrůda Auxerrois víno Rulandské bílé, vína jsou však plnější, mají nižší kyselost a hodí se proto do chladnějších podmínek. Její pižmová bohatost má bezprostřední půvab, má však sklon k nižší kyselosti. Odrůdy Auxerrois se používá v šumivých vínech Crémant d’Alsace, kde je obvykle s příměsí Pinot Blanc. Mladá vína Auxerrois se podávají k předkrmům, k uzeným rybám nebo k plodům moře. Vyzrálá se pak hodí ke světlým masům a výběry k plísňovým sýrům.

Avana

Avana je odrůda tmavě červeného hroznového vína, která se pěstuje v oblasti severní Itálie, Piemontu. Ačkoli je odrůda Avana běžně používána jako menšinová složka pro směsi, jsou odrůdová vína Avana přiměřené kvality s intenzivní fialovo-rubínovou barvou, pikantní vůní, dobré kyselosti a obsahem tříslovin. Avana může být geneticky příbuzná s odrůdami Troyan a Gamay d’Orleans nebo Loire Valley. Zmínky o hroznech Avana se objevují v textech, které se datují do počátku 17. století. Odrůda byla pravděpodobně dovezena do Itálie z Francie v době vrcholné éry vévodství Savoye. Avana byla běžně pěstována v 18. a 19. století na vinicích v Piemont, ale výskyt byl vážně ovlivněn nákazou v roce 1860. Víno se podává se specialitou – telecím tatarákem, nebo s čočkovou polévkou s uzenou šunkou. Synonyma: Alvana di Susa, Davana, Guibou, Raisin Cerise, Vermaglio.

Avarengo

Avarengo je červená odrůda hroznového vína, která se vyskytuje převážně v oblasti Piemont na severu Itálie. Odrůda Avarengo je nejčastěji používána jako menšinová složka směsí. Hrozny mohou produkovat odrůdová vína přiměřené kvality, s intenzivním fialovo-rubínovým odstínem, s pikantní vůní a dobrou rovnováhou kyselin a tříslovin. Název Avarengo údajně pochází z italského slova avara, který se překládá jako „není velkorysý“ a je s největší pravděpodobností spojen s hrabivostí. Odrůda Avarengo dává na vinicích malé plodiny, které často dozrávají nerovnoměrně. Synonyma zahrnují: Crosassera, Rondasca.

Azal Branco

Azal Branco je zelená odrůda vyskytující se převážně v regionu Minho v severozápadním Portugalsku, kde se jedná o druhou nejrozšířenější odrůdu po Loureiro. Azal Branco se používá k výrobě odrůdových vín, lze ho nalézt ve směsích. Nejznámější odrůdové víno Lesser, známé jako Azal Tinto, je červenou variantou Azal Branco. Azal Branco, stejně jako všechny portugalské odrůdy, má dlouhý seznam synonym, včetně Azal, Carvalha, Es Pinheira a Gadelhudo. Azal Branco je vysoce výnosná odrůda, která produkuje středně velké, kompaktní hrozny velkých bobulí. Jeho pozdní zrání a vysoký obsah kyselin dávají vínům jako Vinho Verde ostrost. Azal Branco odrůdová vína mají světle žlutou barvu, jsou lehké a svěží s výraznou kyselinkou. Chuť mají po zeleném jablku a citrusových plodech. Ve směsích můžeme odrůdu nalézt ve vínech: Loureiro, Trajadura (Treixadura), Arinto (Pedernã), Avesso (Cayetana) a Alvarinho (Albariño). Azal Branco je na ústupu kvůli pěstování oblíbenějších aromatických odrůd, které snadněji a rychleji dozrávají, jako např. Loureiro a Alvarinho. Synonyma zahrnují: Azala Carvalha, Es Pinheira, Gadelhudo. Víno je vhodné ke škeblím a mořským plodům.

Azal Tinto

Azal Tinto je tmavá varianta známější odrůdy Azal Branco. Azal Tinto je především známá jako složka mírně perlivého červeného vína Vinho Verde v oblasti Minho v severozápadním Portugalsku. Stejně jako většina portugalských odrůd má i Azal Tinto nepřeberné množství synonym, včetně Amaral, Caiño, Caiño Bravo, Caiño Tinto a Sousao. Odrůdová vína Azal Tinto mají vysokou složku kyseliny jablečné, díky chladnějšímu klimatu oblasti. Tato kyselina dává vínům trpkost, čehož se využívá ve směsích jako jsou vína Vinhao a Espadeiro. Azal Tinto se zřídka používá k výrobě odrůdových vín. Azal Tinto má specifickou trpkost a „neotesanost“, další charakteristiky jsou v široké škále. Chuť může připomínat červené bobule jako jsou maliny, brusinky nebo hořké třešně. Synonyma zahrnují: Amaral, Caiño, Caiño Bravo, Caiño Tinto, Sousao. Specialitou k vínu je kořeněná chobotnice na rýži nebo smažené vepřové na rýži.